Barion Pixel Nyelvet tanulnál vagy tanfolyamon vennél részt? 5 tipp, amivel motiválhatod magad – Coloré

Nyelvet tanulnál vagy tanfolyamon vennél részt? 5 tipp, amivel motiválhatod magad

2022. 04. 27.

Ugyan az ember alig várja, hogy véget érjenek az iskolás évek, idővel eluralkodik a tanulási vágy, hogy végre olyan készséget sajátítsunk el, amit hasznosnak tartunk, és ami érdekel bennünket. Szerencsére több tanfolyam közül választhatunk, a kérdés csak az, hogy elkezdjük-e bármelyiket is!

A tanulás, és az ehhez az úthoz vezető tanfolyamok jók és hasznosak, ám a felnőttkor tele van kihívásokkal. Sokszor találunk kibúvót, hogy miért nem tudunk elkezdeni egy-egy kurzust, legyen az nyelvtanfolyam, vezetésóra vagy éppen főzőkurzus. Szerencsére van pár technika, amivel kellően motiválhatjuk magunkat ahhoz, hogy a mindennapi teendők mellett is szakítsunk időt arra, amibe belekezdtünk.

Nem kell mindig jól lenni!

Az első és legfontosabb, hogy nem kell mindig jól lennie az embernek! Lehetnek nehezebb időszakok, amikor ha kedvünk tartja, odavághatjuk a teendőket, és alhatunk, filmet nézhetünk, vagy megehetünk egy tábla csokit. Nem egy-egy ilyen miatt történnek a kudarcok az életünkben, egészen addig, amíg másnap úgy kelünk, hogy ismét ránk süt a Nap.

Felnőttkorban is bátran részt vehetünk tanfolyamokon!
Felnőttkorban is bátran részt vehetünk tanfolyamokon! / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Figyeld magad!

Lehet, hogy az a tanulási módszer, ami működött az iskolában ma már nem megy. Ilyenkor érdemes megfigyelni, hogy milyen típusú tanulás után érünk el sikereket, illetve találjuk szemben magunkat kudarccal. Ugyanez vonatkozik az erősségekre és a gyengeségekre is: ha megfigyeljük, hogy mi az a témakör, ami nehezebben megy, arra kell fókuszálni, mert abban bízhatunk, hogy a többi ugyanolyan könnyen fog menni, mint eddig.

Sose kételkedj magadban!

Sose gondolj arra, hogy nem vagy elég jó ahhoz, hogy megtanulj egy új nyelvet, hogy megszerezd a jogosítványt, vagy hogy julienne-re vágd a répát. Amikor nekiálltál a tanfolyamnak, elhitted magadról, hogy menni fog. Semmi sem változott azóta!

Lásd magad!

Ez a technika arra is jó, ha még csak fontolgatjuk, hogy belekezdünk valamibe, de olyankor is kiváló, amikor éppen gödörben érezzük magunkat. Ha látjuk magunkat, amint nekiállunk az első házi dolgozatnak, vagy amint átvesszük a jól megérdemelt oklevelünket, sok erőt nyerhetünk.

Vegyük fel a kapcsolatot sorstársainkkal!
Vegyük fel a kapcsolatot sorstársainkkal! / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Nem vagy egyedül a tanfolyamon

Ne felejtsük el, hogy sok-sok ember jár tanfolyamra, így többen is szembesülnek olyan problémákkal, amelyekkel mi is. Segíthet, ha beszélgetést kezdeményezünk sorstársainkkal, akár a saját csoportunkon belül, akár egy olyan, közösségi médiás oldalon, ahol olyanok kérnek segítséget, akik meg szeretnék valósítani álmaikat, csak hozzánk hasonlóan elakadtak benne.

A felnőttkori tanulás rendkívül becsülendő, ám nem kevés bátorság kell hozzá. Ha egyszer viszont belefogunk és végére is érünk, rendkívül büszkék lehetünk magunkra!