Barion Pixel A teniszpályán túl: Serena Williams, a sport nagyasszonya tragikus módon vesztette el nővérét, s csaknem belehalt a szülésbe – Coloré

A teniszpályán túl: Serena Williams, a sport nagyasszonya tragikus módon vesztette el nővérét, s csaknem belehalt a szülésbe

2022. 10. 14.

Felsorolni is nehéz lenne a 22 éves pályafutás után idén visszavonult Serena Williams eredményeit, hiszen összesen 25 világrekordot állított fel, az utolsó kettőt épp visszavonulása előtt. A teniszen kívül érdekli a divat, s csak kevesen tudják, valójában mennyi mindent áldozott fel ő és családja azért, hogy megszülethessen egy ikon, akinek nemcsak a teniszpályán, hanem a való életben is érdemes drukkolni. Ő Serena Williams, minden idők legnagyobb teniszezőnője.

Az elmúlt hetekben két klasszissal lett szegényebb a teniszvilág: Serena Williams augusztusban, Roger Federer pedig egy hónappal később jelentette be, hogy felhagy a versenysportolói léttel. „Soha nem szerettem a visszavonulás szót. Talán a legjobb szó annak leírására, ami most következik, az a továbblépés” – fogalmazott Williams a Vogue publicisztikájában. 

Serena Williams, Roger Federer
Williams és Federer nem csak a pályán, hanem azon kívül is jó kapcsolatot ápolnak. Kép forrása: Northfoto

Kétség sem fér hozzá, hogy a két titán hatalmas űrt hagy majd maga után, hiszen nemcsak elképesztő sportteljesítményükkel, hanem megkapó személyiségükkel is sikerült belopniuk magukat a rajongók szívébe. Williams és Federer (pályatársak révén) számos alkalommal keresztezték már egymás útját a versenyeken, a svájci 2018-ban például azt nyilatkozta, Williams „minden idők legnagyobb teniszjátékosa” nemcsak saját nemében, hanem a férfiak között is. Serena visszavonulásának apropóján összegyűjtöttük azokat az információkat, amelyeket csak kevesen tudnak a harcos amazonról, s arról, hogyan vált a világ egyik legbefolyásosabb tenisz csillagjává több évtizedes pályafutása alatt.

1. Serena Williams legidősebb nővére gyilkosság áldozata lett

A teniszt kevésbé követők számára is ismerősen csenghet Venus Williams neve, aki (Serenához hasonlóan) elképesztő sportteljesítményeket tudhat magáénak. (Venus négyszeres olimpiai bajnok teniszező, egyéniben, párosban és vegyes párosban összesen 23 alkalommal győzedelmeskedett Grand Slam-tornákon.) Azt viszont valószínűleg kevesen tudják, hogy a lányok nem ketten, hanem összesen öten vannak testvérek: Yetunde, Isha és Lyndrea mind idősebbek teniszező húgaiknál. Richard Williams és Oracene Price népes családja sajnos mára eggyel kevesebb főt számlál: legidősebb gyermekük, Yetunde egy lövöldözésben vesztette életét 2003-ban, Los Angelesben. 

2. A tenisz miatt édesapja oktatta őt és Venust odahaza

A források nem teljesen konzisztensek abban, Serena pontosan hány éves korában kezdett el teniszezni: egyes anyagokban három, másokban négyéves gyermekről írnak. Az azonban bizonyos, hogy Venus-szal együtt hamar kitűntek a többiek közül tehetségükkel és hatalmas munkabírásukkal. A család mindent a tenisznek rendelt alá: Floridába költöztek, hogy a lányok Rick Macci teniszakadémiáján fejlődhessenek, s ennek következménye az is, hogy nem jártak iskolába: édesapjuk otthon tanította őket általános- és középiskolai tanulmányaik alatt. 

Serena Williams, Richard Williams,
Richard Williams szinte mindent feláldozott a lányaiért. Nem hiába! Kép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

3. Nem áll tőle távol a divat, sőt!

Ha a pályán viselt, elképesztő összeállításai nem volnának elég meggyőzők Serena stílusérzékéről, érdemes figyelembe venni azt a tényt, hogy Williams 2000 és 2003 között a Fort Lauderdale-i The Art Institute diákja volt, méghozzá tervező szakon. Serena egyébként többször is kikacsintott a divat felé, különösen az elmúlt időszakban: a Nike-val például közös kollekciót dobtak piacra, amelyek – az eladásokat tekintve – sikertörténetnek könyvelhető el, 2018-ban pedig saját, Serena elnevezésű kollekciót dobott piacra. (A darabokat – elmondása szerint – a „magabiztos nők” számára tervezte.) 

Serena Williams ezen kívül lelkes résztvevője a nagyobb divatbemutatóknak és eseményeknek, így például az évről évre megrendezett MET-gálának is. (Nem véletlen, hogy a Vogue-ban jelentette be visszavonulását, hiszen jó barátságot ápol az újság főszerkesztőjével, Anna Wintourral, aki a MET-gála szervezője is egyben.)

4. Jehova tanújaként nem hisz a születésnapok ünneplésében

Egy, a pályája elején vele készített interjúban Serena elárulta: nem csap nagy felhajtást a születésnapja körül, sőt, meg sem szokták ünnepelni azt, mivel Jehova tanújaként nevelték, s az ilyesfajta összejövetelek „nincsenek Isten ínyére”. 

5. Serena Williams a világ legjobban fizetett atlétáinak egyike

Eredményeit elnézve – négyszeres olimpiai bajnok, 23-szoros Grand Slam-tornagyőztes, s egyike azon teniszezőknek, akiknek sikerült teljesíteniük a Non-Calendar Year karrier Grand Slamet, azaz egy éven belül mind a négy megmérettetésen sikerült nyernie – nem meglepő, hogy Serena Williams a világ legjobban fizetett atlétáinak egyike. Az idén véget érő, 22 éves pályafutása végén nagyjából 250 millió dollárra, azaz 107 milliárd forintra taksálták a vagyonát. 

Serena Williams, Venus Williams
Serena Williams és Venus Williams legyőzhetetlennek bizonyultak egyéniben, párosban pedig méginkább. Kép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

6. Gyakran adakozik

Hatalmas vagyon ide vagy oda, Serena szerencsére nem fukarkodik, ha jótékonykodásról van szó. A teniszező 2010 óta az UNICEF jószolgálati nagyköveteként tevékenykedik, emellett részt vett már afrikai iskolák építésében, tagja az Elton John-féle AIDS-alapítványnak és az Eva Longoria-alapítványnak is. Serenának egyébként szívügye az oktatás, különösen, ami az elmaradott országok lány gyermekeit illeti – ezügyben nem fél hallatni a hangját, ha szükségét érzi. 

7. Férjével véletlenül találkoztak egy római étteremben

Sokszor furcsa véletleneket intéz a sors: Serena és férje Alexis Ohanian (aki egyébként a Reddit társalapítója) nem szülőhazájukban, Amerikában, hanem Olaszországban találkoztak először, egy római étteremben: Serena épp a barátaival töltötte az estét a vendéglátóhelyen, Ohanian pedig a mellettük lévő asztalhoz huppant le. A Reddit-alapító egy évvel később ugyanezen a helyen kérte meg Williams kezét, majd egy hónappal később meglepődve konstatálták, hogy Serena gyermeket vár. Szerelmük gyümölcse, Alexis Olympia 2017. szeptember 1-jén látta meg a napvilágot, ám a teniszező szervezete rendkívül megsínylette a szülést. 

Serena Williams
Serena Williams-nek minden erejére szüksége volt, hogy túlélje a gyermekszülés körüli komplikációkat. Kép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

8. Williams csaknem belehalt gyermeke születésébe

Vajúdás közben vészesen lelassult a szívverése, így életmentő császármetszést végeztek rajta. A megpróbáltatások sajnos itt nem értek véget, mivel a beavatkozást követő napon alig kapott levegőt, így meggyőzte az orvosokat, hogy keressenek vérrögöt a szervezetében, mert biztos volt benne, hogy az okozza a problémát. Igaza lett: tüdejében vérrögöket találtak, amelyet sikerült feloldani, ám ezt követően a császármetszés hege szakadt fel, így több műtéten is átesett, hogy a sebészek megfelelően tudják kezelni a problémát. Végül szerencsére minden jóra fordult, s ma már tudjuk, nemcsak, hogy túlélte kislánya szülését, hanem hamar formába hozta magát, s visszatért a pályára is. 

9. Visszavonulását 2 világrekorddal fejelte meg

Kevesen tudnak olyan stílusosan visszavonulni, mint Williams, aki 22 éves pályafutása alatt összesen 25 világrekordot állított fel, az utolsó kettőt pedig épp visszavonulása előtt. Serena magáénak tudhatja a legtöbb egyéniben megnyert teniszmérkőzést a US Openen (108) és a legtöbb megnyert női Grand Slam torna csúcsát is ő tartja 367 győzelemmel. 

Bízunk benne, hogy a teniszező megtalálja majd a helyét a teniszpályán kívüli világban is, s hogy elkövetkezendő életszakasza ugyanolyan kihívásokkal és győzelmekkel lesz teli, mint elképesztő karrierje. 

Borítókép forrása: Shutterstock/PuzzlePix
Források: ITTITTITTITTITTITT,