Néhány tanács továbbtanulás előtt állóknak

Február 15-e a határidő a 2021/2022-es főiskolai és egyetemi jelentkezéshez. Bár már a legtöbben bizonyára leadtátok a jelentkezési lapokat, ha még vannak köztetek halogatók és bizonytalanok, akkor ez a cikk nektek szól.

forrás: Unsplash

Eldönteni, hogy hol fogsz tanulni a következő legalább három évben, hogy mi az, amely területre ezáltal szakosodni szeretnél, fontos és nehéz döntés. Ha egyetemre tervezel menni, de még vannak kételyeid, vagy egyelőre nem látod át, hogy a sok szimpatikus opció közül melyik mellett kellene döntened, akkor van pár kérdés, amit jó, ha átgondolsz. Ha sikerül őszintén válaszolnod rájuk, egy kicsivel közelebb kerülhetsz a “megfejtéshez”.

Gondold át, miben vagy jó?

Mivel az egyetemen főleg olyan tárgyakat fogsz tanulni, amik (jó esetben) a leendő karrieredet is meghatározzák, ezért fontos, hogy olyat válassz, ami ha nem lenne kötelező is szívesen tanulnál.

Hol látod magad 5-10 év múlva?

Persze, azt sem tudjuk sokszor, egy hónap múlva hol leszünk, de valamilyen vázlatos terv jól jön a jövődre vonatkozóan. Világot látsz és 12 hónapból 10-et utazgatsz vagy otthonról, a kényelmes szobádból dolgozol? Egy csapatot igazgatsz vagy szabadúszóként önállóan végzed a munkád?

Lehet, hogy az első kérdésre azt válaszoltad, hogy az irodalom és a történelem az, amiben jó vagy, de ha nem látod magad gyerekeket okítani és türelemmel segíteni, akkor ne legyél irodalom és történelem szakos tanár.

Ha szereted az állatokat, de nem tudnál megműteni egy kiskutyát, elaltani egy beteg cicát, akkor nem az állatorvosi pálya a neked való – de ezeket biztosan tudod te is.

Forrás: Unsplash

A legfontosabb: hallgass a szívedre!

Ha nem vagy biztos a döntésedben, akkor ne válaszd azt a szakot, mert félgőzzel, lelkesedés nélkül kevesebb esély van rá, hogy szeretni fogod az ott tanulandó tárgyakat.

Ha csak azért mennél máshová, mert úgy gondolod, hogy az áhított szakhoz nincs elég pontod, akkor ne válassz mást helyette! Ha kell, hagyj ki egy évet és gyakornokoskodj, fejleszd magad, és jövőre próbáld meg újra. Amíg még otthon laksz, sokkal több lehetőséged van erre, mint később, amikor lassan önfenntartóvá kell, hogy válj.

Nem kell mindenképpen egyetemre menni, hiszen ezer más szakma és hivatás van, amit főiskolai diploma nélkül végeznek az emberek – teljes szívvel, lélekkel.

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

Lemaradtál a nyaralásról? Dehogyis!