Barion Pixel Ha nem kényszer a home office – a legjobb távmunkák – Coloré

Ha nem kényszer a home office – a legjobb távmunkák

2021. 06. 22.

Unásig ismételt frázis, hogy a pandémia az élet minden területét megváltoztatta, így a munkavégzés formáit is. Ezért feltehetően egyre népszerűbbek lesznek az olyan szakmák, amiket iroda nélkül is remekül menedzselni lehet majd.

Sok-sok cég dolgozói kényszerültek otthoni munkavégzésre tavaly, vannak, akik még csak mostanában térnek vissza az irodába. A pandémia rengeteg hatása között van az elkövetkezendő évek munkavállalási formáinak – vagy a coworking irodák – megváltozása. Hiszen a modern technikának köszönhetően ma már temérdek olyan szakma van, amiben – csúnyán leegyszerűsítve – egy laptoppal és stabil internetkapcsolattal a birtokunkban is brillírozni tudunk.

Ha igazak azok a baljós hangok, miszerint ezentúl együtt kell majd élnünk ilyen járványokkal, akkor már csak az egészségünk és családunk megóvása érdekében jó ötlet elgondolkozni azon, hogy érdekel-e minket egy-egy ilyen, otthonról (is) végezhető munka. De melyek ezek?

home office
Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

Újságíró

Kezdem a saját tapasztalatommal, mert ugyan hiányzik a kreatív, inspiráló közeg, a személyes heti meetingek, az ember ígyis-úgyis a számítógépén pötyögi be a cikkeket. Így az állandó vagy épp külsős újságírói pozícióban gondolkozók számára jó hír, hogy ezt is meg lehet oldani a lakásunk kényelméből. Persze ez nagyban függ attól, hogy milyen laphoz és milyen témában ír az ember, például tudósításokat, étteremteszteket nem lehet a fotelből megírni.

Közösségi média szakértő

Tudja, mit mikor kell posztolni a Facebookra vagy Instagramra, hogyan kell elérni a megfelelő célközönséget, milyen a jó dizájnja és hangvétele egy-egy cég közösségi oldalainak, képes megtervezni a bejegyzéseket akár hónapokkal előre – a social media manager kulcsfigura, ha jó jelenlétet akarunk ezeken az oldalakon. Aki szabadúszóként nem csak egy cég ügyeit intézi, annak nem feltétlenül van szüksége egy irodára, hiszen az otthoni munkaállomásából is el tudja végezni a munkáját.

Ügyfélszolgálati munkatárs

Ma már rengeteg olyan cég van, aki olyan vállalkozó egyéneknek adja ki az ügyfélszolgálati feladatokat, akiknek nem kell a székhelyükre bejárni. Válaszolni az ügyfelek hívásaira, választ adni a kérdéseikre, menedzselni a felmerülő problémákat és adminisztratív jellegű feladatokat is ellátni – ehhez miért kellene naponta egy-másfél órákat utazni, mikor otthon is lehet telefonálni?

Grafikus, tervező

A kreatív munkák jó része, így a grafikusi is igényel magányt, amikor senki sem bombázza kérdésekkel a megrendelést készítő szakembert – kap eleget így is. A felmerülő igényeket lehet egyeztetni e-mailen, telefonon is, és néha még az elkészült megrendelés átadásához sem kell a személyes találkozó, főleg akkor, ha az ország két végében laknak a partnerek.

Fordító, szakfordító

Akár hivatalos szövegekről, akár egy idegen nyelvű könyvről van szó, vagy éppen szinkrondramaturgként fordítunk egy sorozatrészt a Netflixnek, mindenképp csend és nyugalom szükségeltetik hozzá. Ezt pedig egy zajos irodában nehéz lenne megvalósítani, így nem véletlen, hogy akik akár csak másodállásban dolgoznak fordítóként, azok ezt otthon teszik.

Informatikai terület

Programozók, webfejlesztők, és az informatika más területeiről érkezők is simán dolgozhatnak egyedül, irodán kívül, hacsak nem szükséges a munkájukhoz a személyes jelenlét és kapcsolattartás, például egy cég IT-munkatársaként.