Barion Pixel Ezért jók a coworking irodák – külön, de mégis együtt – Coloré

Ezért jók a coworking irodák – külön, de mégis együtt

2021. 06. 19.

A kisebb-nagyobb cégek általában szeretik egy helyen tudni a dolgozóikat, ezért – ezzel most nem mondok újat – irodákat tartanak fent. Itt lehet meetingelni, közösen ötletelni, és mindenkinek van saját asztala, széke, irodai felszerelése, ahol dolgozhat. A coworking iroda ennek majdnem az ellenkezője, és a pandémia miatt felfutni látszanak a közös munkaterek. Hogyan kell ezeket elképzelni?

Ha egy multinál, startupnál vagy bármilyen vállalkozásnál dolgozol, nagy valószínűséggel van egy székhelyetek, ahová hétköznaponként bejártok dolgozni. Azonban a közel egyéves – vagy még mindig tartó – otthoni munkavégzés arra is rádöbbentett sokakat, hogy nem feltétlenül kell fizikailag egy helyen tartózkodnunk azért, hogy sikeresen tudjunk együtt dolgozni.  Egyes előrejelzések szerint a járvány miatt még inkább felkapottá válik majd az elképzelés a cégek körében, hogy ne tartsanak fenn irodákat, helyette “csak” a technikai hátteret biztosítsák majd a dolgozóiknak, és heti egy-kétszeri megbeszélések alkalmával találkozzanak. Ezekre pedig tökéletesen alkalmasak és olcsóbb megoldást jelentenek az egyre szaporodó közösségi irodák.

coworking iroda
Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

Mi az a coworking iroda?

Az ötlet több, mint húsz éve pattant ki Bernie DeKoven fejéből Amerikában, az első közösségi irodát a Google programozója, Brad Neuberg alapította meg San Franciscoban Spiral Muse néven 2005-ben. Az elgondolás utóbbi években itthon is egyre inkább elterjedtté vált. Úgy kell ezt elképzelni, mint egy hagyományos értelemben vett munkahelyszínt, ahol vannak tárgyalók, telefonszobák, konyha, fénymásolók és társaik, na meg természetesen asztalok, kialakított munkaállomások.

A különbség csak annyi, hogy nem egy cég bérli, hanem bárki lefoglalhatja egy-egy részét bizonyos időszakokra vagy napokra, magánember és vállalkozás egyaránt. Így ha mondjuk olyan egyéni vállalkozó vagy, aki elsősorban számítógépen dolgozik, de már unod, hogy kávéházból kávéházba járkálsz és nincs hol találkoznod az ügyfelekkel, akkor szuper megoldás számodra egy ilyen iroda felkeresése. Ezenkívül egyes cégeknél is bevett szokás, hogy heti egy-két napra lefoglalja a dolgozóinak az egyik ilyen iroda meeting-roomját vagy néhány asztalát, és ekkor beszélik meg azokat a kardinális kérdéseket, amiket nem egy online videóhívás alkalmával szeretnének.

A coworking irodák jobbára frekventált helyen vannak, a napi/heti/havi bérleti díjaikban sokszor benne foglaltatik a fogyasztás is, ezenkívül pedig a partnerkapcsolatoknak is igen jót tesz, hiszen különböző cégek dolgozói futhatnak itt össze. 

Miért előnyös?

  • olcsóbb, mint egy egész irodát fenntartani
  • rugalmas, hiszen te döntöd el, mikor veszed igénybe, így ezen múlnak a kiadásaid is
  • tartozol valahova – ez főleg azokat a vállalkozókat és távmunkásokat érinti, akik normál esetben az otthonuk kényelmében dolgoznak és így kimaradnak a szokásos irodai vérkeringésből
  • a társaságban elvégzett munka fokozza a kreativitást és a munkabírást

Itthon főleg a fővárosban elterjedtek ezek az irodák, ilyen például a KAPTÁR, a Kubik, vagy a legelős, a 2009-ben nyílt Loffice, de vidéken is rengeteg helyet találhatunk: mondjuk Debrecenben az Xpotentialt, Pécsett a Kohót, Szegeden pedig a Doort, ami a világ egyetlen, kolostorban nyílt coworking irodája. Mi ez, ha nem menő?

0 /eletmod/karrier/ezert-jok-a-coworking-irodak/