Gratulálunk a paralimpikonoknak!

2021. 09. 05.

Kiváló eredménnyel zárta a magyar paralimpiai csapat a rangos sportversenyt. A mérleg hét aranyérem, öt ezüst, négy bronz. Az országok rangsorában Magyarország az előkelő 18. helyet foglalja el.

2021. augusztus 24. és szeptember 5. között 540 versenyszámban 22 sportág legjobbjai küzdöttek meg egymással a tokiói paralimpiai játékokon. Magyarországot 39 paralimpikon képviselte.

Úszásban voltunk a legsikeresebbek

A legsikeresebb sportágunk az úszás volt, amelyben három aranyérmet tudtunk begyűjteni Pap Biankának (100 méter hát), Illés Fanninak (100 méter mell) és Konkoly Zsófiának (100 méter pillangó) köszönhetően. Aranyérmet szerzett még Ekler Luca távolugrásban, Veres Amarilla kerekesszékes párbajtőrben, Kiss Péter kajak 200 méteren és Pálos Péter asztaliteniszben.

Paralimpiai Csapat
A 2021-es magyar paralimpiai csapat / Fotó: paralimpia.hu

Ezüstéremből is az úszóink kapták a legtöbbet, összesen négyet, méghozzá úgy, hogy, hogy két nagyszerű sportoló két-két medált nyert. Konkoly Zsófia (200 méter vegyesben és 400 méteres gyorsúszásban, S9-es kategória), Pap Bianka (200 méter vegyes, 400 méter gyors, S10-es kategória). A második helyre küzdötte fel magát Osváth Richárd kerekesszékes tőrvívásban.

Bronzérmet vihetett haza Dávid Krisztina sportlövészetben (légpisztoly, 10 méter), Szvitacs Alexa asztaliteniszben és Varga Katalin kajakban (200 méter). Harmadik helyre került a női kerekesszékes tőrcsapat, amelyek tagjai: Krajnyák Zsuzsanna, Hajmási Éva, Dani Györgyi és Madarászné Mező Boglárka.

Gratulálunk sportolóinknak a remek teljesítményhez!

A XVI. Nyári Paralimpiai Játékok éremtáblázata IDE kattintva érhető el.

Magyarország a paralimpiákon

Hosszú utat járt be a magyar parasport, mire elérte mai elismertségét. A mozgáskorlátozottak sportjáról 1929 óta beszélhetünk egyáltalán, de az 1960-as és 70-es évekig nem sok minden történt. 1970-ben megalakult a Mozgáskorlátozottak Halassy Olivér Sportegyesület, és két év múlva az egyesület egyik alapítója, Fejes András pszichológus megszerezte az első nem hivatalos (bronz) érmünket a heidelbergi paralimpiai játékokon, kalapácsvetésben. Hivatalosan – az akkori sporthivatal engedélyével – 1975-ben képviselték először parasportolók Magyarországot külföldi sportversenyen.

Brazil,september7 18,2018,:,somchai,doungkaew,from,thailand,in,action,during,the
Pillanatkép a 2016-os riói paralimpiáról / Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

Az első paralimpiai játék, amin részt vettünk, az 1976-os torontói versenysorozat volt, amit egy arany- és egy bronzéremmel zártunk. A legsikeresebb paralimpiánk az 1984-es New York-i volt, ahol a magyar csapat 13 aranyérmet, 11 ezüstöt és 5 bronzot (!) szerzett. Hihetetlen teljesítmény, és kis pikantériát ad a dolognak, hogy részvételünk politikai okokból majdnem meghiúsult. 1984 volt az az év, amikor bojkottáltuk a Los Angeles-i olimpiát, de a paralimpia abban az évben szerencsére már a döntés előtt lezajlott.

A paralimpiák történetéről ITT és ITT olvashattok.

Nyitókép: A paralimpiai játékok nyitóünnepélye a paralimpiai zászlóval Tokióban 2021. augusztus 25-én / Fotó: Shutterstock / PuzzlePix