Játssz a kapcsolatodért – akkor is, ha nincs baj, és akkor is, ha már van

2022. 06. 11.

Nem vagy már gyerek, mégis szükséged lehet a játékra. Méghozzá azért, hogy feldobd vagy megmentsd a kapcsolatodat.

Sokszor nagyon apró dolgok, jelentéktelennek tűnő mozzanatok, gesztusok és szavak kellenek ahhoz, hogy jobbnak érezzük a világot, a közvetlen környezetünket, a magánéletünket. Azok a párok, akik már jó ideje együtt élnek, ismerik a másik minden mozzanatát, sok esetben már kimondott szavak sem szükségesek ahhoz, hogy tudják, mire gondol. Éppen ez lehet az oka annak, hogy egyre kevesebbet beszélnek egymással. Mire észbe kapnak, talán már a jó kapcsolat is megromlik. A mély beszélgetések, a párterápiák megmenthetik a hanyatló párkapcsolatot, de miért ne alkalmazhatnánk mi magunk is “prevenciós eszközöket” a mindennapjaink során?

Remek társasjátékok állnak rendelkezésre, hogy feldobják a szerelmesek életét, melyek a kapcsolat fejlesztését, megjavítását is lehetővé teszik. Ezúttal olyan játékokat hoztunk, amelyeknek nincs vagy minimális az eszközigénye.

Levél a szerelmemnek

Ma már mindent telefonon intézünk, ez lett a fő kommunikációs csatornánk, sokszor így történik a bevásárlólista megbeszélése, a napi program ismertetése és sok minden más. Ez viszont gépiessé teheti az életünket, így a párkapcsolatot is. Ahhoz, hogy kis színt vigyetek a magánéletetekbe, érdemes lecserélni a telefont a régi módszerre: papír és toll. Aprócska cetlikre írt kedves üzeneteket hagyhatsz a párodnak. A szerelmes vagy vicces sorok helyet kaphatnak az otthon legváratlanabb pontjain: a hűtőben, a fürdőszoba tükrén, az ajtókilincsen, vagy a cipőn, amit fel fog húzni. A tartalma csalhat mosolyt az arcra és játékosságot vihet a szerelembe.

Játék a kapcsolatért
A szavaknak hatalmas ereje van. Ha már egy ideje együtt vagytok, akkor is szükség van a minőségi együttlétre. Játsszatok! / kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

Kérdezz-felelek

Nem kell más hozzá, csak fejenként néhány lap és egy-egy toll. A legjobb benne, hogy nemcsak azok a párok játszhatják, akik már nagyon ismerik egymást, hanem azok is, akik még kapcsolatuk elején járnak. A sok együtt töltött idő sem mutat rá minden problémára, titokra, ezeknek a felszínre kerülése viszont javíthat a kapcsolat minőségén is. Próbáljátok ki azt, hogy felteszitek magatoknak és egymásnak is az alábbi húsz kérdést. Amint leírtátok a kérdést és arra a választ, cseréljetek lapot, vagy olvassátok fel, amit leírtatok. Nemcsak a jelenre kaphattok így magyarázatot, de akár a múltra vonatkozóan is, ráadásul az önismeret egy újabb szintjére juthattok el amellett, hogy egymásról is megtudhattok olyat, ami soha eddig nem került felszínre.  

 1. Mi az, aminek örülsz, hogy soha többé nem kell megtenned?
 2. Mi az a dolog, amit mindig halogatsz?
 3. Mit tennél az életeddel, ha hirtelen milliárdos lennél?
 4. Szerinted mit kell adnia egy jó párkapcsolatnak?
 5. Hiszel abban, hogy minden okkal történik, vagy csak azután találunk okokat, amikor a dolgok megtörténnek?
 6. Mi az, amit abszolút megbocsáthatatlannak tartasz?
 7. Ha holnap félelem nélkül ébrednél, mit tennél először?
 8. Életedben mi volt a legnagyobb áldás, ami eleinte inkább átoknak tűnt?
 9. Ha választhatnál egy évet az életedből, hogy befejezd, melyik lenne az, és miért?
 10. Mi az a viselkedés, amit soha nem tolerálsz?
 11. A másokkal töltött idő energizál vagy kimerít?
 12. Ha írhatnál a fiatalabb énednek, mit mondanál el három szóban?
 13. Mi az egyetlen dolog, amitől úgy érzed, hogy igazán élsz?
 14. Hogyan nézne ki a tökéletes napod?
 15. A közösségi média közelebb hoz bennünket, vagy mindenkit elszigeteltebbé és magányosabbá tesz?
 16. Általában a fejedet vagy a szívedet követed, amikor döntéseket hozol?
 17. Mikor sírtál utoljára?
 18. Mi a kedvenc könyved?
 19. Mi az, aminek soha nincs jó vége?
 20. Mi a legjobb módja egy hosszú nap befejezésének?

Mit látsz bennem?

Üljetek le egymással szemben, majd mindketten mondjatok a másiknak legalább öt olyan dolgot, amit nagyon szerettek a másikban. Lehet, hogy olyanokat fogtok hallani, amikre nem is gondoltatok volna. Ha vakmerőek vagytok, akkor megkérdezhetitek egymástól, hogy mi az az öt dolog, amit nem szerettek a másikban? Figyelem! Akár veszekedés is lehet belőle, de ha ez eddig nem került felszínre, akkor azt jelenti, hogy homokba dugtátok a fejeteket. Ideje tisztán látni és talán pontosan ez kell a kapcsolat felvirágoztatásához.

Igaz-hamis

Mondjatok egymásnak olyan állításokat, amelyek közül egy hamis, a másik kettő igaz. A párotoknak azt kell megmondania, hogy vajon melyik a hamis. Ez is egy jó játék arra, hogy megbizonyosodjunk: tényleg ismerjük a párunkat.

Főzzetek együtt!

Nos, ehhez már szükség van néhány konyhai eszközre és alapanyagra, viszont két legyet üthettek egy csapásra. Nemcsak a családi étek készül el, hanem közben remekül szórakozhattok.

Randi, mint a legelején

Talán nem friss az élmény, amikor még csak találkozgattatok és igyekeztétek kipuhatolni, hogy a kapcsolatból mit lehet kihozni? Most, hogy már hónapok, évek, vagy akár évtizedek is elteltek együtt, érdemes újra előhozni azokat az érzéseket. Ahhoz, hogy ez megvalósulhasson, passzoljátok le a gyerekeket és a háziállatokat (ha vannak), legyetek csak ti ketten és szervezzetek magatoknak randit, vagy akár egy romantikus hétvégét.

Rímesen

Írjatok egymásnak verset. Legalább három versszakból álljanak a remekművek, amelyek témája lehet akár az otthon, a kapcsolatotok, a múlt, a jövő, vagy hogy mit szerettek egymásban és akár görbe tükörként is funkcionálhat.

Vereslős játék
Írjatok egymáshoz verset! Egy új szintre emelhetitek a szerelmet és az önismeretet / kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

Történetesen

Válasszatok ki három, egymástól teljesen független, egymáshoz nem passzoló szót: pl. lódarázs, ponyva, vásárcsarnok. A feladat, hogy a három szóból alakítsatok ki egy-egy történetet, majd olvassátok fel egymásnak. Mindezt úgy kell összehozni, hogy a rövidke sztori ne legyen erőltetett. Használjátok a fantáziátokat!

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix