Barion Pixel Párterápia – kinek hasznos, miben segít? – Coloré

Párterápia – kinek hasznos, miben segít?

2021. 06. 23.

Van, hogy nem elég az igyekezet és az egymás iránti szeretet, tisztelet ahhoz, hogy rendbe hozzuk a kapcsolatunkat. Ebben segíthet a párterápia – de mi is ez?

Itthon még mindig elég nagy tabunak számít a pszichológushoz járás, pedig ez tőlünk nyugatabbra és főleg a tengerentúlon bevett szokás. Hiszen attól, hogy felnőttek vagyunk, nem magától értetődő, hogy az élet minden nehézségén egyedül képesek vagyunk túllendülni. Nemcsak traumákat, óriási stresszel járó helyzeteket jelent ez, hanem párkapcsolati nehézségeket, a válás felé sodródó házasságokat is. Hiába szeretünk valakit teljes szívünkkel, ha valamiért mégsem sikerül rendbe hoznunk a köztünk lévő viszonyt, bármennyire is igyekszünk. Ilyenkor a legtöbb esetben a szakítás mellett döntenek a felek, pedig nem biztos, hogy így kellene lennie. A házasság és a párkapcsolat nem tündérmese, amikor a nap huszonnégy órájában, az év minden napján szeretjük egymást, feltétel nélkül. Miért ne lehetne a mélypontokon egy kívülálló szakember segítségét kérni?

Successful,therapy,session,with,family,couple,in,the,background,,reconciliation
Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

Mi a párterápia?

Egy erre szakosodott pszichológus (vagy éppen kettő) vezeti a párterápiás üléseket, melyeken a párkapcsolat mindkét tagja részt kell, hogy vegyen. Az üléseken a terapeuta igyekszik megismerni a két felet és párkapcsolatuk dinamikáját is, feltárni azt, hogy hol vannak az ütközési pontok, mi az, amiben más ez a két ember, és mit okoznak ezek a különbségek. Kimondott és elhallgatott feszültségeket, berögződött, sokszor káros kapcsolati mintázatokat, otthonról hozott örökölt szokásokat is előhívnak ezek az alkalmak. Pszichológustól függ, de a legtöbb esetben nemcsak beszélgetésre, hanem mindenféle más feladatra is lehet számítani, rajzolás, mozgásos gyakorlatok – ez azért lényeges, mert sokan vannak, akik nem igazán tudják az érzelmeiket szavakba önteni. Általában a találkozókon kívül úgynevezett összekötő gyakorlatokat is kapnak a felek, amit otthon, az ülések közt eltelt két hétben kell elvégezniük. Ezek a párkapcsolat változását, az arról való beszélgetések beindítását hivatottak segíteni.

Milyen esetekben hasznos?

Egy egészségesen működő kapcsolatban – ami valljuk be, igen ritka – a felek képesek leülni egymással, és türelemre, nyugodtságra törekedve megbeszélni az őket nyomasztó problémákat. De adódnak olyan helyzetek, amikor ez valamiért nem megy, minden igyekezet ellenére. Nem feltétlenül kell megvárni, hogy egy konkrét, nagyobb volumenű dolog terhelje a kapcsolatot – bár a legtöbb esetben ez történik – hanem már akkor is érdemes elgondolkozni a terápiás ülésen, ha felmerül a gondolat bennünk: „Ő engem egyáltalán nem ért meg, mintha nem egy nyelvet beszélnénk”. Ezen kívül a leggyakoribb gondok, amikkel párterapeutához szoktak fordulni, az alábbiak:

  • elköteleződés, közös jövőkép kérdése
  • gyermekvállalás, és az utána következő változások
  • féltékenység
  • szexuális problémák
  • rendszeresen ismétlődő, feloldhatatlannak látszó konfliktusok
  • félrelépés
  • gyász
  • a másik fél családjával kapcsolatos feszültségek (anyós, após, sógorok és sógornők)