A világ legkülönlegesebb álláshirdetései

2021. 05. 13.

Asztronautát, szigetgondnokot, vízicsúszda-tesztelőt és hivatásos ijesztgetőt is kerestek már álláshirdetés segítségével.

Ha eszedbe jutott már valaha, hogy szívesen Farkas Bertalan nyomdokaiba, esetleg Föld körüli pályára vagy a Holdra lépnél, akkor május 28-ig még jelentkezhetsz az Európai Űrügynökség (ESA) álláshirdetésére, amelyben magyar űrhajósokat keresnek.

Astronaut,in,an,outer,space,,3d,render
Kép forrása: Shutterstock / PuzzlePix

A szokatlan álláslehetőséget az egyik hazai állásportálon hirdették meg YourWayToSpace hashtaggel, a jelentkezőket többek közt mérnöki, IT-fejlesztői, oktatási, kutatási vagy más tudományos területekről várják. Alapkövetelmény az egyetemi diploma, 3-5 év szakmai tapasztalat és felsőfokú angol nyelvtudás, s előnyt jelent, ha a jelölt alkalmazkodni tud a rendszertelen munkaidőhöz, a gyakori utazáshoz és nyomás alatt is higgadt tud maradni. A pályázatokat minden bizonnyal alaposan kielemzik majd, az „eredményhirdetésre” ugyanis szűk másfél évet, azaz 2022 októberéig kell várni. 

Világutazó kerestetik!

Nem véletlen, hogy az asztronautákat toborzó hirdetésre az egész hazai média felfigyelt, hiszen nem túl gyakran találkozni hasonlóan speciális felhívással.

A világ legkülönlegesebb álláshirdetéseinek sorát az ausztrálok nyitották meg 2009-ben, amikor a világ legnagyobb sajtóorgánumaiban kerestek gondnokot a kontinens keleti partjainál található Nagy-korallzátonyra. Nem kevesebb, mint 150 ezer ausztrál dollárt ígértek a kiválasztottnak, akitől azt kérték cserében, hogy költözzön be egy háromszobás villába, és fél éven keresztül heti három órában gondozza a szigetet, emellett vezessen blogot a munka során megélt kalandjairól, például a vitorlázásról és a búvárkodásról. A felhívás olyan jól sikerült, hogy végül 35 ezren jelentkeztek a nem mindennapi pozícióra, a világ minden sarkából. A befutó a brit Ben Southall lett, aki annyira mázlista volt, hogy végül még a barátnője is elkísérhette egzotikus „munkahelyére”.

Australian,person,snorkeling,scuba,diving,with,life,jacket,vest,and
Kép forrása: Shutterstock / PuzzlePix

A kreatív példából később többen is ihletet merítettek, egy évvel később egy hazai utazási iroda hirdette meg „A Világ Második Legjobb Állását”. A feladatra az akkor 26 éves Gyémánt Balázst tartották a legalkalmasabbnak, aki ugyancsak fél éven át tesztelhette az turisztikai cég útjait.

Később egy másik utazásszervező, a First Choice hirdetett meg „életforma-termékfejlesztő menedzseri” pozíciót 2013-ban, az állást elnyerő Sebastian Smith-nek abból állt a munkája, hogy vízicsúszdákat kellett tesztelnie 6 hónapon át a világ különböző üdülőhelyein, s ezeket magasság, gyorsaság, a víz mennyisége és biztonsági szempontok alapján kellett értékelnie – 20 ezer fontos fizetés ellenében.

Tesztelők és ijesztgetők

De nem feltétlenül jár utazással egy-egy különleges munka. Rágógumi tesztelőként vagy csokikóstolóként az is dolgozhat, aki nem szeretne sokáig távol lenni a családjától, s nem mondhatóak mindennapinak a hálózsák- vagy matractesztelői állások sem.

Akik munka közben (is) extrémebb élményekre vágynak, azoknak érdemes figyelniük például a különféle múzeumok állásajánlatait. A London Dungeon nevű, középkori kínzásokat bemutató múzeum keresett már jelentkezőt „halott munkakörbe”, vagyis az állást betöltő alkalmazottnak halottat kellett „alakítania” napi négy órában. A segesvári Drakula vár pedig egy ideig állítólag „ijesztgető” embert alkalmazott, aki – a vámpíros hangulatot fokozandó – időnként felnyitotta a fekhelyéül szolgáló koporsó fedelét és felült, halálra rémisztve a gyanútlan látogatókat.