Barion Pixel Sztárok piros karkötővel – Kik és miért hordják a kiegészítőt? – Coloré

Sztárok piros karkötővel – Kik és miért hordják a kiegészítőt?

2022. 09. 13.

Sok ismert emberen láthatunk piros karkötőt, legyen szó külföldi vagy magyar hírességről. Mikor és hogyan terjedt el a használata, és milyen jelentést hordoz magában?

A piros karkötőnek több jelentése lehet, hiszen a Kabbala tanain túl védelmet is nyújthat nemcsak szellemek, hanem rossz szerencse ellen is. Sok esetben azonban nem maga a piros karkötő a fontos, hanem az, hogy ki kötötte fel, ugyanis sok-sok emléket hordozhat egy jelentéktelennek tűnő cérnaszál.

A piros karkötő és Hollywood

A karkötő viselése az 1990-es évek jött divatba. A köztudatba nem más, mint a popdíva, Madonna hozta be, aki a Kabbala tanait követte. Mivel mindig is vállalta önmagát és nézeteit, nemcsak otthonában hordta, hanem koncerteken és hivatalos eseményeken is. 2003-ban több, mint hárommillió fontot szánt arra, hogy egy Kabbala-központot hozzon létre Londonban. Mint mondta:

,,A Kabbala nagyon punk-rock. Megtanít arra, hogy mindenért te vagy a felelős. Észre sem vesszük, hogy valami nálunk nagyobb rendszer dolgozik körülöttünk. Minden, ami az utadba kerül okkal teszi, és ez az, ami forradalmi!”

A tanítások szerint a piros karkötő megvéd az irigységtől, így viselőjére nem lesznek irigyek az emberek, és ő sem fog így érezni mások iránt. Egyúttal a gonosz ellen is véd, melynek fő kulcsa a piros színben van. Mivel rezgésszáma alacsony, ezért védelmet nyújt a negatív erők ellen. Jellemzően a bal csuklón viselik, melynek oka az, hogy testünknek ezen az oldalán könnyebben bejutnak a negatív energiák.

Madonna hatalmas vagyont áldozott rá, hogy Kabbala-központot nyithasson
Madonna hatalmas vagyont áldozott rá, hogy Kabbala-központot nyithasson / Kép forrása: Northfoto

A Kabbalát azonban nem Madonna hozta be a köztudatba, ugyanis Amerikában a ’60-as években lett népszerű, amikor Philip Berg, rabbi megnyitotta az első Kabbala-központot, ami nem az istenhitre koncentrált, hanem az ember spirituális fejlődésére. Népszerűségének oka nemcsak az új látásmódban rejlett, hanem abban is, hogy nem kellett hozzá elsajátítani a héber nyelvet, ugyanis Berg angolul adta át a tanokat. Voltak kritikusok, akik úgy gondolták, hogy a rabbi a saját hitrendszerét is belekeveri az általa tanítottakba.

A piros karkötő nagyon népszerű a sztárok körében
A piros karkötő nagyon népszerű a sztárok körében / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Nem telt el sok idő, mire a piros karkötő több ismert emberen is látható lett, így többek közt Demi Moore, Britney Spears, Mick Jagger és Ashton Kutcher is viseli.

Mivel egyre jobban elterjedt, jelentése is módosult. Leonardo DiCaprio is látható volt már piros karkötővel a csuklóján, ám ő nem hisz a Kabbalában, más okból hordja: egyszer Kambodzsában járt, ahol a helyi szerzetesek adták neki cserébe az adományért, amit tőle kaptak.

DiCaprióhoz hasonlóan nem mindenki a Kabbala tanai miatt hordja a piros karkötőt, hiszen egyfajta divatot is teremtett, ám tény, hogy időről időre egyre több ismert emberen látni.

Nyitókép forrása: Northfoto