Mire jó a piros karkötő?

Gyakran láthatunk mások csuklóján piros, különböző vastagságú cérnából készült karkötőt. Miért hordják? Miért pont a bal csuklón? A cérnaszál nyomába eredtünk.

A piros fonal viselése a ’90-es években terjedt el, mégpedig a sztároknak köszönhetően, akiknek csuklóján többször lehetettet látni ilyesmit, eredete azonban a Kabbalához nyúlik vissza. E vallás tanításai szerint a fonal nemcsak az irigy tekintetektől védi meg viselőjét, hanem attól is, hogy ő maga irigy legyen másokra. A gonosz szem ellen is védelmet nyújt, mellyel több vallásban is találkozhatunk: ez mások irigységére és rosszallására utal.

Miért ilyen és miért ott?

A vörös színhez számos kép társul. Ez esetben a szín a legalacsonyabb rezgésszámúként van jelen, így egyfajta pajzsként véd bennünket bármilyen negatív erőtől, érzéstől vagy jelenségtől, ami ránk leselkedik. A Kabbala egyik igen fontos figurájának, Ráhelnek testét is vörössel tekerték be halála után, hogy a sírban is védje őt a gonosz erőktől. A legenda szerint a hívek a koporsóra is vörös fonalat tekertek, amit aztán szétvágtak, elosztottak egymás közt és csuklójukon viselték. A bal csukló azért bír különös jelentőséggel, mert testünk baloldalán jutnak be könnyebben a negatív energiák. Ez vonatkozhat akár a szellemlényekre is: ha nem érezzük magunkat biztonságban az itt ragadt lelkektől, egy piros karkötővel könnyedén megszabadulhatunk jelenlétüktől.

ezotéria_kabbala_piros_karkötő_védelem
Fotó: Shutterstock/Puzzlepix

Annak ellenére, hogy a Kabbalához kötik, számos vallásban ismert az eszköz használata. A hinduk is rontás ellen használják, ám ők általában a szalagot vagy a selyemzsinórt részesítik előnyben. Sok esetben esküvő alkalmával is piros karkötőt kötnek egymásnak a friss házasok. A keresztények sem vetik meg a viselését, de ebben az esetben a vörös Jézus vérének a szimbóluma. A zsidók balszerencse ellen viselik, míg a buddhisták nem csak védelmet tulajdonítanak neki, hanem pozitív energiát is remélnek tőle. Leginkább vallási ceremóniák után kapják meg a hívők a megáldott fonalat.

Hogyan kell használni?

Ilyen karkötő bármiből lehet: készen is lehet kapni, de egy vastagabb cérnaszál is tökéletesen megfelel, akár úgy is, hogy három hímző cérnát összefonunk, ebből egy kellemesen vastagot kapva.

Rendkívül fontos, hogy ne magunk kössük fel: olyannak kell megtennie, akit szeretünk és aki minket is szeret. Lehet bármely családtag, barát, vagy barátnő, a lényeg az, hogy kölcsönös bizalommal legyen egymás felé az, aki felköti és az, akinek felköti a fonalat.

ezotéria_kabbala_piros_karkötő_védelem
Fotó: Shutterstock/Puzzlepix

Felhelyezéskor ügyeljünk rá, hogy hét csomóval legyen lekötve a fonal, ami a szivárvány hét színéből összeadódó fehér fényt jelképezi. Ha a Kabbala tanításait követnénk, felkötéskor mondjuk el az Univerzumnak, hogy megbocsátunk az ellenünk vétkezőknek, hogy nem leszünk irigyek és hogy mi sem viselkedünk úgy, hogy irigységet váltsunk ki másokból.

Meddig kell hordani?

Ha már csuklónkon van, bátran viseljük egészen addig, míg kedvünk tartja – vagy addig, míg le nem esik magától. Ilyen esetben lehet újat kötni, hogy a védelem folyamatos legyen, ám nem szükségszerű. Az általános javaslat, hogy akkor hordjuk, hogy ha biztonságban érezzük magunkat tőle.

Ugyan a piros a legnépszerűbb, nem ez az egyetlen szín, amit csuklón láthatunk. Minden színnek jelentése van, így csak rajtunk áll, hogy nekünk mi a fontos, és mit szeretnénk mindig magunkon tudni.

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

Hűtsd le magad egy vegán kapros töklevessel!