Optimizmus és nyitottság összefonódása – A vízöntők titkos élete

2022. 01. 21.

Január 21. és február 18. között ünneplik születésnapjukat a vízöntő csillagjegy szülöttei. Mi jellemzi a levegő jegyű zodiákust, és vajon hogyan aknázhatja ki pozitív tulajdonságait élete során?

babiloni kultúrában a vízöntő csillagjegyet “égszakadás”-nak nevezték el a zodiákus jelképének (túlcsorduló edény) analógiájára. Az egyiptomiak is hasonlóképp vélekedtek szerepéről, hiszen ők Hápi Nílus Isten alakját látták a csillagképben, aki az élet vízének szétosztója a Földön és az égen, emellett a kancsó a jó szerencse és egészség forrását is szimbolizálta. A görögök már komplettebb történetet költöttek a vízöntő köré, miután úgy vélték, hogy a zodiákus Ganümédész és Zeusz történetéhez kapcsolható. A legenda szerint, amikor Zeusz megpillantotta az Ida hegyen nyájat legeltető Ganümédészt, annyira megtetszett neki az ifjú, hogy sas képében leszállt hozzá, és felvitte magával az Olümposzra, így lett a főisten pohárnoka. Héra ugyanakkor annyira féltékeny lett Ganümédészre, hogy Zeusz végül a csillagok közé emelte szeretett pohárnokát. 

Noha a valóságban a vízöntő csillagjegy szülötteitől általában távol áll, hogy éket verjenek egy kapcsolatba, tény, hogy kortól függetlenül igen erőteljes az újdonság iránti vágyuk. A vízöntők általában kíváncsi alkatoktalálékony,idealistareformer típusú emberek, akiket igen nehéz lekötni, hiszen magas hőfokon élik mindennapjaikat. Jellemző rájuk, hogy inkább a jövőben élnek, s minden tevékenységük arra irányul, hogy csapongó energiáikat a jövő szolgálatába állítsák. Ebből kifolyólag nem meglepő, hogy a vízöntők általában szeretik az elektronikai kütyüket, otthonosan mozognak az online térben, ugyanakkor a személyes találkozások erejét mindennél többre értékelik. 

csillagjegyek, jellemzése, ezoterika
A vízöntő az állatöv tizenegyedik jegyeKép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

A vízöntő csillagjegy szülöttei rendkívül szociálisak, hamar megtalálják a közös hangot másokkal. Velük nem unalmas egy szimpla, hétköznapi sorbanállás sem a hipermarketben, hisz mire felocsúdunk, már új barátra tettek szert, legyen az akár egy mogorva pénztáros vagy egy elégedetlen vásárló. Noha gyorsan teremtenek kapcsolatokat, igazi énjüket csak keveseknek fedik fel. Ez egyrészt büszkeségükből, másrészt a csalódástól való félelmeikből fakad, így elmondható, hogy általában nehéz elnyerni a bizalmukat. Azonnal elvágja magát a vízöntőknél az az ember, akit csalfaságon kapnak, nyitottságuk ellenére nehéz újra megszerezni a bizalmukat. Leginkább akkor tudnak dühösek lenni, ha igazságtalanság éri őket, vagy közvetlen környezetüket, így gyakran találkozhatunk velük ügyvéd vagy rendőr foglalkozások képviselőiként. Jellemző rájuk, hogy ritkán fogadnak el tanácsot, általában tapasztalatikra és logikai képességeikre támaszkodnak egy-egy döntés meghozatalakor. 

A vízöntők általában nehezen tűrik a szürke hétköznapokat, a rutint és korlátokat, így érdemes olyan területen elhelyezkedniük, amely megfelelő rugalmasságot ad számukra. Ugyanez a flexibilitás szükséges partnerük részéről is, mivel párkapcsolat terén fontos, hogy elegendő teret hagyjunk a vízöntőknek önmaguk megtalálásához, kibontakoztatásához. Ezzel együtt érdemes észben tartani, hogy azonnal képesek kiszállni akár egy hosszú, stabil kapcsolatból is, ha partnerüktől nem kapják meg a kívánt támogatást és figyelmet.
A zodiákus képviselői kemény ellenfelek, ha érvelésről van szó, hiszen tisztán logikai alapon, érzelmeiket kizárva képesek meghozni egy döntést. Nehezen tűrik a drámát a másik fél részéről, gyakran elhangozhat szájukból a következő mondat: „Megvárom, amíg lenyugszol, majd utána megbeszéljük.” A csillagjegyek összehasonlításakor előszeretettel emlegetik azt a tényt, hogy a vízöntők a legintellektuálisabbak a tizenkét zodiákus közül, hiszen általában átlagon felüli értelmi képességekkel rendelkeznek. Ami az egyik oldalon előny, az a másik oldalon hátrány lehet, hiszen ennek következtében alacsony a személyes empátiájuk, így ritkán hullatnak könnyeket mások problémái miatt. Így gyakran tűnnek érzéketlennek, ugyanakkor ne legyenek illúzióink, a vízöntőknél általában minden a színfalak mögött zajlik. 

vízöntő, csillagjegy, jellemzés
A vízöntőt tartják a legintellektuálisabbnak a tizenkét csillagjegy közülKép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

A vízöntő csillagjegy szülöttei általában optimista beállítottságúak, tele vannak ötletekkel és energiával. Ritkán foglalkoznak mások megjegyzéseivel, könnyen elengedik fülük mellett a kritikákat. A vízöntők nagyrészt kivételes barátok, akikre minden körülmények között lehet számítani, sőt, saját maguk által választott közösségeiket gyakran többre értékelik, mint családjukat. Ugyan nehéz bekerülni belső körükbe, de nem lehetetlen! Humoros ötleteikkel bármely társaságban megállják a helyüket, ám nem riadnak vissza a konfliktushelyzetektől sem. 

Ahogy az összes állatövi jegynek, úgy a vízöntőnek is megvannak mind a pozitív, mind a negatív tulajdonságai. Ha ebben a csillagjegybe tartozol, érdemes tudatosítani magadnak személyiséged jellegzetességeit, így könnyebben aknázhatod ki őket életed során. 

Borítókép forrása: Shutterstock/PuzzlePix