Kineziológiával egyensúlyba hozható a test és a lélek?

2022. 01. 14.

Kibillent az életed, de hogyan található meg az egyensúly? Próbáld meg a kineziológiát!

Hallhattál már az idegen csengésű kineziológiáról, mégsem tudod pontosan, hogy miről is van szó? Akkor ez a cikk neked szól!

Az ezotériához kapcsolják sokan ezt a módszert, amely valóban egy alternatív kezelés. Célja, hogy a test visszanyerhesse az energetikai egyensúlyát. A hagyományos orvoslástól abban tér el, hogy nemcsak a testi tünetekre koncentrál, hanem a lelkire is.

A kineziológia története dióhéjban

Dr. George Goodheart nevéhez fűződik az alternatív kezelés alapelveinek megfogalmazása, amely egyben a módszer legismertebb irányzata. Goodheart az 1960-as évektől vizsgálta az erősebb és gyengébb izompárok munkáját, hatását. Munkája során felhasználta a keleti orvoslást is és ennek eredményeképp született meg a kineziológia.

Hogyan működik?

Akkor érezzük jól magunkat, ha egészségesek vagyunk, vagyis a szervezetünk egyensúlyban van. Stressz hatására ez felborulhat és megnyilvánulhat betegségek formájában. Amennyiben a kineziológiát hívjuk segítségünkre, úgy a szakember megkeresi a testünkben a gyenge és az erős izmokat. Mindezt izomteszteléssel végzi el és az egyenetlen energiaeloszlás árulkodik arról, hol érdemes „rendet rakni”.

Kineziológus szakember munkában
Az erős és gyenge izmok felkutatás izomteszteléssel / kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

Azt már tudjuk, hogy agyban sok minden eldőlhet és ha a stresszt nem tudjuk oldani magunkban, az bizony fizikailag is megmutatkozik előbb vagy utóbb. A test súlyos és/vagy fájdalmas jelzései arra utalnak, hogy gond lépett fel az életünkben. A kineziológia abban segít, hogy a blokkokat felismerjük és azokat oldani tudjuk.

Ezt az alternatív terápiát nem végezheti bárki, ugyanis egy államilag elismert szakmáról van szó. Természetgyógyász kineziológus segít a hozzá forduló páciensek gyógyulásában, az egyensúly megtalálásában. Mivel minden beteg esete teljesen más, ezért a kezelés ideje sem egyforma. Javarészt attól függ, hogy a kineziológushoz forduló személy mennyire motivált és nyitott erre a módszerre.

Mikor lehet rá szükségünk?

Bármikor, amikor úgy érezzük, hogy életünk elakadt annyira, hogy önerőből nem tudjuk magunkat túllendíteni a problémán és ennek már fizikai tünetei is jelentkeztek. Az elakadás sokféle lehet: karrierben való előbbre jutás, meddőség, párkapcsolati viharok stb.

Kineziológiai módszerek

One brain: a test és a lélek hatékony és egyensúlyban lévő kölcsönös munkáját segítő módszer. Azaz a gondok mögött meghúzódó érzelmi hátteret tárja fel és így oldja a feszültséget és beindítja a szervezet öngyógyító mechanizmusát.

NEP: főleg az érzelmi alapú gondok feldolgozásában segít, ami annyit tesz, hogy az egyes érzelmek (motiváció, harag, pánik és félelem) idegrendszeri útvonalát újból egyensúlyba hozza.

LEAP: ez már egy haladó módja a kineziológiának, mert az agyi pályákat befolyásolják. Leginkább a tanulási nehézségekkel való problémamentes együttélést szolgálja, de még inkább az ilyen jellegű gond pozitív változtatására törekszik.

Stressz lebontás: mondhatnánk stresszoldásnak is, amely kezeletlenül hosszú távon komoly károkat tehet bennünk fizikálisan és mentálisan is. Jól használható a függőségek, kiégés, fóbiák kezelésében.

Tapasz: egy japán orvos, dr. Kenzo Kase nevéhez fűződik a kineziológiai tapasz használata, amelyet ficamok, húzódások, végtagokban jelentkező fájdalom esetén használnak. Csökkenti a gyulladást és a fájdalmat, az izomgörcsök kialakulását, beindítja a vér- és nyirokkeringést.

Kineziológiai tapasz felhelyezése
A kineziológiai tapasz szakszerű felhelyezése / kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

A stressz jelen van életünkben, ha akarjuk, ha nem. Mivel teljességgel elkerülni lehetetlen, ezért a hatékony leküzdés segít abban, hogy ne betegedjünk meg. Ha ez nem sikerül, akkor külső segítségre lehet szükségünk akár egy kineziológus személyében, aki a probléma gyökerét felkutatva képes oldani blokkjainkat.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix