Barion Pixel Hozott beidegződések nyomában: családállítás terápia – Coloré

Hozott beidegződések nyomában: családállítás terápia

2021. 03. 18.

Egyre elterjedtebbek az alternatív gyógymódok, mentális állapotra ható tréningek, így a családállítás is szépen lassan olyan népszerűvé válik, mint a kineziológia. Kiknek javasolt, mire jó? Eláruljuk.

családállítás

Először is szögezzük le: a mentális egészséggel foglalkozni egyáltalán nem ciki, sőt, kötelező és menő. Minél inkább képben vagy saját magaddal, a lelki világoddal, annál magabiztosabb, önbizalommal teli, és sikeres lehetsz. Mindegy, hogy önsegítő könyvekkel, pszichológussal vagy egy coach segítségével térképezed fel magad, a lényeg, hogy haladsz, és közelebb kerülsz az egészséges önképhez, illetve a boldogsághoz.

Kinek jó a családállítás?

Ha megfigyelted magadon, hogy van néhány beidegződésed, vagy felmenőidtől hozott mintád, különös rossz szokásod, akkor érdemes olyan alternatív módszert alkalmazó képzett terapeutához fordulnod, aki Hellinger-féle családállítással foglalkozik. Akkor is működhet számodra ez a fajta önismereti tréning, ha kíváncsi vagy a felmenőid történetére, és arra, milyen mintától lenne jobb szabadulnod.

Hogyan is működik?

A Hellinger-családállítás egy egyre nagyobb népszerűségnek örvendő módszer, ami szerint minden ember sorsa összefügg családtagjai sorsával. A terápiákon feltérképezik, „felállítják” állítják a családod viszonyait, majd rendszerbe helyezed azt a terapeuta segítségével. A módszer felfedezője, Bert Hellinger szerint a családok tagjai között – legyen is a távolság időben vagy térben bármilyen nagy – mindig van kapcsolat, és a sorsuk valamilyen módon összeköttetésben áll.

A rendszerfelállítás során a szakértő feltérképezi, melyik élő vagy korábban élt családtagoddal állsz összeköttetésben. Ha felismered ezt az összeköttetést, a mintát, amit tudattalanul másolsz, könnyebben meg tudsz szabadulni tőle.

Röviden összefoglalva a családrendszer tudattalanját képezi le a családállító szakember, és megismerheted a mintázatokat, amik a családi rendszerben megjelentek. Megismeréssel tisztul a kép, és feloldhatod, kidobhatod ezeket a saját életedből.

családállítás
Kép forrása: Pexels

Mik lehetnek a minták?

A metódus olyan dolgok ismétlődésére mutathat rá, mint a sorozatos rossz párkapcsolatok a családban, anyagi gondok, hajlamok. Gyakori, hogy nem egyszerűen kialakulnak az ilyesmik, és nem is a szülőktől hozod a mintádat, hanem több évtizeddel vagy akár több évszázaddal korábban élt ősöktől. Gyakori, hogy generációról generációra hordozzák a családok ezeket a beidegződéseket, amik tudattalanul vannak jelen. Úgy is ismételheted száz éve élt rokonaid forgatókönyveit egyes helyzetekben, hogy sosem ismerted őket, vagy épp nem is hallottál róluk.

Rend a családban

Mikor a szakértő a módszer segítségével feltárja, mik okozhatja egyes területeken a sikertelenséget, általában az derül ki, hogy valahol megsérült a rend a családban, és szükség van annak helyrállítására.

A probléma felismerésével a módszer megalkotója szerint beindulnak a jóvátevő mechanizmusok, feloldódik a gond, és hamarosan rend alakul ki, ettől pedig te, mint egyén jobban érzed magad.

Nem csak családi gondokra alkalmazható

Üzleti, anyagi és párkapcsolati gondok ugyanúgy kezelhetőek családállítással, mint fizikai fájdalmak, betegségek, ugyanis ezek is eredhetnek abból, hogy valahol a rendszerben van gubanc. Könnyen és átláthatóan mutatkozik meg, mi vagy ki nem volt a helyén a rendszerben, így elég akár egy-két alkalom a megoldáshoz.

A terápia leggyakrabban csoportosan zajlik, de egyénileg is végezhető, vagy 1-2 segítő személy bevonásával.

A résztvevők egymással beszélgetnek, illetve a terapeutának válaszolnak a kérdéseire, és egy kijelölt „mezőn” végzik a gyakorlatot. Annak, aki az állítást kéri, meg kell fogalmazni a kérdését, problémáját. Az állító személy, azaz például te, elhelyezi a mezőben, azaz térben a segítő személyeket, vagy egyéni állítás esetén tárgyakat, akik őt és rokonait képviselik. Teljesen intuitívan kialakítja, ki kicsoda, ettől kezdve pedig a képviselő személyek érzéseket, gondolatokat élnek meg, a terapeuta pedig ezekről kérdezi őket, majd megfigyeli, milyen kötődések vannak köztük.

Egészen addig zajlik a terápia, míg mindenki megtalálja a helyét, és jól érzi magát az állító és a képviselők is.

Érdemes kipróbálnod, remekül megismerheted általa önmagadat, sokat tanulhatsz arról, hogyan legyél egészségesebb, sikeresebb, kiegyensúlyozottabb, mint valaha.

Borítókép forrása: Pexels

​​