Barion Pixel Pár zöldség bántja a gyomrodat? Lehet, hogy epeproblémád van! – Coloré

Pár zöldség bántja a gyomrodat? Lehet, hogy epeproblémád van!

2023. 02. 27.

Előfordulhat, hogy egy-egy ételt vagy élelmiszert nehezebben bír a gyomrunk, így ilyenkor jobb híján kerüljük ezeket. Sok esetben azonban egyre nő a nehezen tolerált élelmiszerek listája, és ilyenkor előfordulhat, hogy a baj nem a gyomorban keresendő. hanem epeproblémánk van!

Bár illene tudományos oldalról megközelítenem az epeprobléma-kérdését, és erre is rá fogok térni, sorstársaimnak mégis fontos információ lehet, hogy én hogyan vettem észre, hogy nem stimmel valami.

Már gyerekkoromtól kezdve gondot okozott a kígyóuborka, de nem puffadtam tőle és nem fájt semmim, csak a nap végén is vissza-visszatért az íze. Azt hittem, hogy ez az uborka sajátossága, így nem törődtem vele különösebben. A húszas éveim közepén viszont már eléggé megküzdöttem vele, úgyhogy inkább hanyagoltam. Ebben az időszakban újabban a paprikával is megszenvedett a gyomrom, de úgy gondoltam, hogy ez még belefér, amúgy is van zöldség, amit jobban szeretek nála. A bűvös harminchoz közelítve viszont minden felborult, és lényegében mindentől rosszul éreztem magam. Meg kellett hát figyelnem, hogy pontosan milyen összetevők azok, amikkel megküzd a szerveztem.

A lista igencsak hosszú lett:

 • hagymafélék
 • saláta
 • kígyóuborka
 • paprika
 • bazsalikom
 • olajos, zsíros ételek
 • lencse
 • sárgaborsó
 • tartósítószeres ételek
Az epeproblémát sokszor nehéz felismerni, mert a gyomrunknál érezzük a fájdalmat
Az epeproblémát sokszor nehéz felismerni, mert a gyomrunknál érezzük a fájdalmat / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

A listám nem tankönyvi, hiszen vannak még olyan élelmiszerek, amiket tudok fogyasztani, de ahogy telik az idő, mintha egyre kevesebbet tolerálnék. Van, ami csak ízében köszön vissza, viszont az általam oly imádott hagymát évek óta nem használom, mert nagyon meggyötör, a lencsétől pedig napokig dögrováson vagyok. De miért nem a gyomorban jelentkeznek a különböző tünetek, és miért csak órákkal vagy akár egy nappal azután vagyok rosszul, hogy ettem? Utánajártam.

Mi is az az epe?

A máj által termelt epe az epehólyagban van, és étkezéskor a bélrendszerbe ürül. Rendkívül fontos helyet foglal el szervezetünkben, ugyanis az epe segítségével történik a zsírok emésztése. Ha nem étkezünk rendszeresen, sokkal nagyobb esélyünk van arra, hogy epekő alakuljon ki, mert ezáltal az epe nem tud ürülni, így köveket létrehozva. Mindennek ellenére hasonló hatást érünk el a túlevéssel, és azzal is, ha túlságosan zsírosan és cukrosan étkezünk.

A különböző zöldségekre vagy élelmiszerekre való érzékenység nem jelenti egyből az epekő kialakulását, annál is inkább, mert ha rosszul vagyunk a zsíros étetektől értelemszerűen ügyelünk, hogy kerüljük az ilyesmit, ezáltal csökkentve az epekő kialakulásának esélyét.

Mindenki máshogy reagál az ételekre, így van, akinek az epéje mindent elbír, míg másokét túlterhelik az élelmiszerek. Ez ellen sajnos nem lehet mit tenni, de vannak módszerek, amikkel segíthetünk magunkon!

Élet epeproblémával

A legfontosabb lépés, hogy kísérletezzünk magunkon és tapasztaljuk ki, hogy melyek azok az élelmiszerek, amikre rosszul reagálunk. Van, akinek nem a zöldségekkel, hanem a tojással vannak gondjai, ám ebben az esetben is akadnak lehetőségeink: főzzük vagy süssük meg a tojást, mert attól, hogy az egyik verziót nem bírjuk, nem jelenti azt, hogy a másik is gondot okozna.

Bár léteznek gyógyszerek, amik enyhítik a panaszokat, hosszabb távon érdemes megtanulni együttélni az állapottal. Saját tapasztalatomból kiindulva, ha sokáig nem fogyasztom azokat a zöldségeket, amiktől nem vagyok jól, egy-egy alkalomból még nem szokott probléma lenni, de a biztonság kedvéért meg szoktam támogatni egy kis zsályacseppel a kihágást, mert ezzel általában a vendégségben étkezést is gond nélkül át lehet vészelni.

Magunknak kell kitapasztalnunk, hogy mit tolerál a szervezetünk
Magunknak kell kitapasztalnunk, hogy mit tolerál a szervezetünk / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Ha azonban mi magunk csináljuk az ételeinket, van rá mód, hogy fogyaszthassuk az epeproblémát generáló étkeket. Sok esetben már az megoldást jelent, ha eltávolítjuk a zöldségek magját és héját. Ez a kígyóuborka esetében a legkevésbé körülményes, de ha forró vizet öntünk a paradicsomra és pár percig állni hagyjuk, könnyedén lejön a héja, a paprikát pedig sütőben megsütve szabadíthatjuk meg a héjától. Ha frissen szeretnénk fogyasztani, akár le is reszelhetjük a húsát úgy, hogy a héj a kezünkben maradjon.

Próbáljunk meg naponta ötször, kisebb adagokban étkezni, mert ezáltal az epehólyag nem fog hirtelen összehúzódni. Azzal is segíthetünk, ha odafigyelünk a folyadékbevitelre és egyúttal kerüljük az alkohol- és a koffeintartalmú italokat.

Ha epeproblémára gyanakszunk, valószínűleg az alábbi élelmiszerek valamelyikére reagál rosszul a szervezetünk, úgyhogy érdemes kísérletezni, és 2-3 naponta mást-mást elhagyni az étrendünkből. Szerencsére általában pár órán belül kiderül, ha valamelyik túlságosan megterheli az epénk működését.

 • hüvelyesek (bab, lencse, sárgaborsó – az, hogy az egyiket nem bírjuk nem zárja ki, hogy a másikat problémamentesen fogyaszthassuk)
 • káposztafélék (ugyanez a helyzet: előfordulhat, hogy a kelkáposztát tudjuk enni, de a fehérkáposztát nem)
 • hagymafélék (vörös-, lila- vagy fokhagyma)
 • paradicsom (e tekintetben is próbálkozhatunk, mert van, akinek a koktélparadicsom nem árt)
 • paprika
 • uborka (jellemzően a kígyóuborka okoz gondokat)
 • spenót

Nyitókép forrása: Shutterstock / Puzzlepix