Barion Pixel Viszlát jóga, meditáció és húsmentes ételek – Te el tudod képzelni az életed nélkülük? (x) – Coloré

Viszlát jóga, meditáció és húsmentes ételek – Te el tudod képzelni az életed nélkülük? (x)

2023. 05. 18.

Gondolkoztál már azon, hogy a napjainkban teljesen természetesnek vesszük, hogy minden étteremben van vegetáriánus menü, sőt egyre inkább terjed az erőszakmentes vegán étrend? Hogyha bármilyen komoly kihívás ér, azt mondják a kollégáid, szeretteid, hogy gondolkodj pozitívan, mert az számít? Hogy úgy hivatkozunk a látható világon túli energiákra és megérzésekre, mintha az időjárásról beszélgetnénk. Ismerjük a meditáció gyakorlatát, ha nem is naponta végezzük, legalább próbáltuk vagy el tudjuk képzelni, a hétköznapi nyelvben is használjuk a karma, mantra vagy éppen a sorsszerű elrendezés kifejezéseket, és úgy olvassuk napi horoszkópunkat kedvező időpontokat keresve, mint a napi híreket?

Ez bizony nem volt mindig így. A ’80-as évekig a jóga, a meditáció és a spiritualitás vagy éppen az asztrológia, különösen a hagyományos, védikus ága ritkaságnak számított hazánkban és Európa szerte. Csak kevesen tudják, hogy a spiritualitáshoz kapcsolódó legtöbb érdekes fogalom az ősi indiai kultúrából, és azon belül is a Védákból, a tudás könyveiből ered. A Krisna-tudatú hívőknek köszönhetően, akik több mint 3 évtizede végeznek társasalomépítő és értékteremtő tevékenységet hazánkban, mára ezek ismert és népszerű dolgok, amik sokkal gazdagabbá teszik az életünket. Egyszerűen csak szeretnék az emberek gondolkodását, a pénzhajhászás és kiégés felől a lelki irányba terelni és pozitív, boldog embereket látni Magyarországon, hiszen nem titok, hogy hazánk egyébként eléggé élvonalban jár a depresszió, vagy akár az alkoholfogyasztás tekintetében. Na és persze nem elég bevezetni ezeket a szokásokat, el is kell fogadtatni azt. Talán még nem is éltél a szocialista rendszer alkonyán, amikor ha valaki nem volt hajlandó húst enni, gyakorlatilag ufónak bélyegezték. Pedig legalapvetőbb jogunk, hogy legyen választásunk, mi kerüljön a tányérunkra, nem igaz?

https://elvonulas.krisnavolgy.hu

https://vendeghaz.krisnavolgy.hu

Öko, zöld, fenntartható – nem elég, ha ezek csak tag-ek

De hogyan kezdődött? A ’80-as évek végén, ahelyett, hogy a külföldi élet csábította volna őket, egy csapat fiatal Krisna-hívő leköltözött egy somogyi zsákfaluba és megalapították Krisna-völgyet. Az akkor kárpótlási jegyekből vett, kiszáradt birkalegelő ma egy 300 hektáros ökofalu, ahol önellátásra rendezkedtek be és egyre inkább megvalósítják az egyszerű élet, emelkedett gondolkodás elvét, a természettel való harmonikus együttélést. Néha bátorság, sőt komoly akaraterő kell ahhoz, hogy szembe merjünk menni a társadalmi berögződésekkel. Hogy meg merjük kérdezni, hogy az évszázadok óta bevett szokásainknak mi az oka. Kinek jó? Hogyan hat a Földre, a környezetre, etikus-e az állatokkal szemben? Ne csak ösztönből, mások elvárásai szerint cselekedjünk! Noha a ’90-es években sokkal inkább mindenki a nagyvárosi panelokba költözést preferálta, a krisnások merészet léptek, ők visszatértek a gyökerekhez, amelyet még nagyszüleink ismertek.

Elvonulások a béke szigetén

A Krisna-hívők mára életre hívták Közép-Európa legnagyobb és legszebb ökofalvát, hatalmas kertészettel, tehénvédelmi központtal, erdőkkel és arborétummal. Életmódjuknak része az önismeret, a napi lelki gyakorlatok, a meditáció, az ősi védikus bölcsesség tanulmányozása és a társadalmi hasznosság, a karitativitás is. A Krisna-hívők hazánkban évente félmillió tál meleg ételt osztanak szét a rászorulóknak. Ez nemcsak azért fontos, mert ennyi rászorulóról gondokosnak, hanem azért is, mert biztonságérzetet, szociális védőhálót képez a tevékenységük, ha pl. valaki elveszíti a munkáját, vagy hirtelen leszázalékolják, akkor is ételhez juthat. Élelmiszermentő tevékenységük révén évente több száz tonna hulladéktól mentik meg a Földet. Krisna-völgy a fenntartható élet működő példája, ami nem kőkorszaki lemondást jelent, hanem praktikumot, és amely évezredeken át fenntartható, akkor is, ha mondjuk 50 év múlva elfogy a kőolaj…
De nem csak maga Krisna-völgy varázslatos hely. Ha Krisna-hívőkkel találkozol, legyen szó könyvterjesztő szerzetesekről vagy civil krisnásokról, egészen biztos lehetsz abban, hogy vidámságuk, pozitív vibrációjuk rád is hatással lesz.


Krisna-völgy zarándokhely is, a lélek békéjének lakhelye. Egy hely, ahol megtanulhatsz meditálni, mantrázni, megismerheted a karma törvényét úgy, ahogy az a Védákban le van fektetve, megtudhatod, mit jelent az, hogy a lélek a valódi létező és nem a test. A lelki és érzelmi jólétünk kulcsa ugyanis az, hogy mennyire vagyunk tisztában valódi önmagunkkal, mennyire ismerjük lelki természetünket, kapcsolatunkat a metafizikai világgal, mennyire találjuk meg a helyünket a világban az univerzum ősi törvényei, a dharma szerint, és hogyan tudunk kapcsolódni azokhoz az ősi értékekhez, amelyek akarva akaratlanul formálják életünket. Korunk súlyos népbetegsége a stressz és a depresszió, amely hosszú távon kihat az agyi hormonok termelődésére, viselkedésünkre, társadalmi és szociális kapcsolatainkra. Ha megtalálod azonban belső középpontodat, megzavarhatatlan és stabil belső önmagadat, akkor az állandóan változó külső körülmények nem fognak kibillenteni. A depresszió pedig nagyon gyakran abból a belső lelki űrből fakad, amelyet minden ember érez a fogyasztói társadalom által ránk erőltetett és belénk nevelt értelmetlen anyagi felhalmozásban – jó-jó, de valami hiányzik… Egy céltalan teljesítmény-versenyben vagyunk, amelyben kiégünk, hogyha nem figyelünk lelkünk belső halk szavára, üzeneteire és szükségleteire.

Elvonulások és workshop hétvégék Krisna-völgyben

A Krisna-hívők vallják, hogy az emberi életet olyan örök értékek mentén éljük és olyan nemes célokat tűzzünk ki maguk számára, amelyek az emberi életet valóban különlegessé és méltóvá teszik. Ezek felé a célok felé pedig szilárd belső értékrendünk szerint boldogan, a teljesség és elégedettség tudatában haladjunk. Gyökerek nélkül ugyanis nem bonthatunk szárnyakat. A mindennapokban ritkán van lehetőség arra, hogy megvitassuk az életünket érintő legfontosabb kérdéseket, a Krisna-völgyi elvonulási hétvégéken és önismereti táborokban, fesztiválnapokon és nyílt workshop hétvégéken azonban olyan gyakorlati képzésben lehet részed, ahol pont az ilyen kérdésekre kapsz választ. Ha valaki a szakmájában és magánéletében egyaránt eredményes, de közben lelki egyensúlyát és békéjét sem veszíti el, valóban sikeresnek nevezhető.

Munkájukat az adó 2×1 százalékának felajánlásával is segítheted. Az adó 1%-os rendszer az egyik leghatékonyabb segítségi forma, ugyanis az adózónak nem jelent kiadást, csupán egy nyilatkozat kitöltésébe kerül. Az 1%-os felajánlás szimbolikus voksolás egy számodra fontos nemes ügy mellett. Szánj rá néhány percet, rendelkezz Te is adód 1%-áról!

Boriítókép forrása: unsplash