Barion Pixel Biztos védelem az UV-sugárzás ellen − ezt tudják a fényre sötétedő lencsék – Coloré

Biztos védelem az UV-sugárzás ellen − ezt tudják a fényre sötétedő lencsék

2023. 04. 27.

Megnéztük, hogy mit tudnak a fényre sötétedő lencsék, mi az előnyük, milyen hátrányaik vannak, mennyire érik meg az árukat.

Főleg nyáron bosszantó tud lenni, ha az ember szemüveges. Ilyenkor az UV-sugárzás nagyon magas, ami nem tesz jót a szemeknek, de sokszor konkrétan maga az erős fény is bántó érzés. A szemüveg nem olcsó, főleg, ha gyakran kell cseréltetni az üveget a dioptria változása miatt, ezért jól meggondolja az ember, hogy milyet választ. Kipróbáltam a fényre sötétedő lencsét, a tapasztalataim hátha segítenek a döntésben.

Egyre romlik a szemünk

Egy 2020-as tanulmány szerint rohamosan növekszik a rövidlátók száma Magyarországon. Bár a látásproblémákkal küzdők többsége még mindig 50 feletti, a 23-40 évesek között a szemprobléma háromszor gyakoribb lett az utóbbi években. A WHO adatai szerint a világban legalább 2,2 milliárd ember érzékeli, hogy romlik a látása, közülük legalább 1 milliárd esetében ez megelőzhető lett volna, vagy foglalkozni kellene vele. Emellett 2,6 milliárdan rövidlátók, közülük 312 millióan 19 év alattiak.

Ez a megváltozott szokásoknak köszönhető, hogy egyre több időt töltünk számítógép előtt a munka és az iskola miatt, de még a szabadidőnkben is. A látásromlás megelőzhető, ha több szünetet tartunk a számítástechnikai eszközöktől, a telefontól is. Valamint egyszerű gyakorlatokkal is segíthetünk a szemünknek, de a természetes fény, és a messzebbre tekintés is tehermentesíti a látásért felelős szervünket.

fényre sötétedő lencse
Kép forrása: robertprzybysz / Getty Images

UV-A, UV-B, mindkettő ártalmas

Nyáron különösen kitett a szemünk a károsodásnak, ugyanis, ahogy a bőrünkre, úgy a látásunkra is hatással van az UV-sugárzás. Két fajtáját különböztetjük meg: az UV-A-t és az UV-B-t. Az utóbbi nagyobb energiát hordoz, aminek nagy részét a szaruhártya és a szemlencse nyeli el. Az UV-A sugárzás kisebb energiájú, azonban kevésbé nyelődik el a szem elülső szöveteiben, így több károsodást tud okozni a szem belsejében – olvasható a Semmelweis Egyetem oldalán. Mindkét típusú UV-sugárzás káros a szemre és a megfelelő napszemüveg mindkettőt blokkolja.

Nem szabad elfelejteni, hogy az UV-sugárzás egész évben éri a szervezetet, de nyáron, főleg 10 és 15 óra között a legerősebb. A kivédésére jó megoldás a napszemüveg. Az egyik legfontosabb szempont, hogy mind az UV-A, mind az UV-B sugarakat kiszűrje. Az UV400-as jelzéssel ellátott termékeket kell keresni, ami azt jelenti, hogy 400 nanométerig a sugárzás 100 százalékát blokkolja. Ebben az esetben viszont látásproblémával kétfajta szemüveget kellene csináltatnunk, egyet „normál” lencsékkel és egy dioptriás napszemüveget, ami az árában is a dupláját jelenti. Valamint mindig két szemüveget magunknál kellene tartani, és állandóan cserélgetni. Erre jó megoldás a fényre sötétedő lencse, ami egy szemüveggel megoldja a problémát.

Az lencsék üveg, polikarbonát vagy másféle műanyagból készülnek, és speciális anyagokat tartalmaznak. Ez a fényérzékeny molekulákat magába foglaló réteg UV-fény hatására aktiválódik, és elsötétedve védi a szemet a káros UV-A és UV-B sugaraktól.

Nem egy olcsó szemüveg

Én magam sokáig halogattam a fényre sötétedő lencse megvásárlását, mert drágának tartottam ahhoz, hogy 1-2 évente cseréljem. Az utóbbi pár évben viszont azt vettem észre, hogy nagyjából ugyanazon a szinten maradt a látásom, vagyis nem romlott, úgyhogy belevágtam. A „mindennapi” szemüvegem mellé csináltattam hát még egyet. A fényre sötétedő lencse az ára nagyjából 30 ezertől kezdődik.

A fényre sötétedő lencse a szabadban dioptriás napszemüvegként funkcionál, viszont, ha beltéren tartózkodunk benne, sima szemüvegként működik. Az erős fényre viszonylag gyorsan reagál, 30 másodperc környékén, bár a tapasztalom szerint „visszaszíntelenedni” kicsit lassabban tud. Extrém melegben, 35 Celsius fok felett, ami azért itthon is előszokott fordulni, a reakcióideje csökken, így lassabban megy végbe a folyamat.

Nem sötétedik be olyan mértékben, mint a megszokott napszemüvegek, de 100 százalékos UV-védelmet ígérnek a gyártók. Valamint ezekre a lencsékre is lehet még különböző plusz rétegeket kérni például kék fényt szűrőt a számítógépek miatt. Ezenkívül az egyfókuszú szemüvegen túl multifokális és bifokális lencsékkel is kérhető.

Én kicsit több mint fél éve kezdtem el használni. Télen azért néha furcsán éreztem magam attól, hogy „napszemüvegben” járom az utcákat, néhányan meg is néztek. Pedig ilyenkor is rendre besötétedett, vagyis érte UV-sugárzás, ami még inkább bizonyította nekem, hogy hasznos találmányról van szó. Arra egyébként sokszor elfelejtenek figyelmeztetni, hogy hidegben nagyon erősen be tud sötétedni, és lassabban világosodik ki, mint kellemes időjárás esetén.

Amint kilépek az utcára, a lencse azonnal reagál, a fénytől elkezd besötétedni az UV-sugárzás erősségének megfelelő mértékűre. Azért is hasznos, mert saját maga állítja be azt a színt, amire szüksége van a szemünknek a védelem végett. Mivel gyakran előfordul, hogy azt, akivel beszélgetünk, zavarja, ha nem tud a szemünkbe nézni, ha éppen kevésbé sötétedik be a lencse, akkor a pillantásunk is látható marad valamennyire.

Ellenben probléma lehet vele, hogy pont azért, mert nem állandóan ugyanolyan a sötétedés mértéke, üvegen keresztül, például autóban világosabb marad, mint egy napszemüveg, ami zavaró lehet, ha nagyon szikrázó napsütésben kell vezetnünk.

Az én fényre sötétedő lencsém feketére változik, mivel ez nem változtatja meg a színeket, így könnyebb megszokni és nem okoz problémákat a mindennapokban. Ezért is ajánlják „városi közlekedésre”. A barnát a vezetéshez és a vízpartra tervezték, a zöld pedig nyugtató hatással van a szemekre. Ritkábban kapható, de a vöröses-barna árnyalatot szabadban sportoláshoz, a narancsszínűt pedig golfhoz ajánlják. De egyes cégek már gyártanak kék és lila lencséket is.

Fiataloknak is

Gyakran hallani, hogy inkább idősek választják, valójában viszont egyre több fiatalon látni. Jól megválasztott kerettel, ami fiatalos és trendi, ugyanolyan stílusos lehet, mint bármelyik szemüveg.

Ennél is fontos, hogy megfelelő keretet nézzünk hozzá, ami jól illeszkedik, és kényelmes, de semmi extrára nem kell figyelnünk a választáskor. Valamint fontos megjegyezni, hogy a napszemüvegekkel ellentétben fényre sötétedő lencséket csak egyénre szabva, optikai szaküzletekben vásárolhatjuk meg, így biztosak lehetünk abban, hogy az a számunkra megfelelő, és tényleges védelmet nyújt. Még egy napszemüveget bárhol megvehetünk, és sajnos, olyanokat is árulnak, amik valójában nem védenek az UV-sugárzástól, így pedig inkább ártanak, mint használnak, mert a sötét üvege miatt a szemünk nem védekezik megfelelően a káros behatások ellen.

Forrás: Warby Parker, Nikon, Wikipedia

Borítókép forrása: shapecharge / Getty Images