Barion Pixel Tíz lépés, hogy sikeresen betarthasd az újévi fogadalmaidat – Coloré

Tíz lépés, hogy sikeresen betarthasd az újévi fogadalmaidat

2021. 12. 31.

Új év, új remények. Noha az év utolsó napján sokan inkább a visszatekintésre, összegzésre helyezik a hangsúlyt, még többen vannak azok, akik fogadalmakat tesznek az elkövetkezendőkre nézve. Cikkünkben körbejárjuk, melyek azok a praktikák, melyek segítségével könnyebben betarthatjuk újévi fogadalmainkat!

1. Szűkítsd le a kört

Az újévi fogadalmak egyik legnagyobb átka (létezésükön kívül persze), hogy hajlamosak vagyunk rengeteg dolgot felírni az elvégzendő teendők listájára. A statista.com 2020 végén készített felmérése szerint a résztvevő amerikaiak legnagyobbrészt többet szerettek volna mozogni 2021-ben, 48%-uk a fogyást tűzte ki célul, 44%-uk pedig szeretett volna több pénzt spórolni. Emellett többen kifejtették, hogy meg akarnak káros szenvedélyeiktől (akárcsak Bridget Jones) és új karrier célokat tűztek ki maguk elé. Mielőtt nekiugrunk a megvalósításnak, érdemes megvizsgálni a kitűzött célok listáját. Vajon, ha reálisan tekintünk a felsoroltakra, tényleg megvalósíthatónak látjuk azt, hogy elhagyjuk a cigarettát, vagy áttérünk az egészséges életmódra? A teendők közül érdemes csak azokat hagyni a listán, amelyek megvalósítására valódi esélyt látunk és elegendő motivációt érzünk magunkban. 

2. Vizsgáld felül reálisan a kitűzött célt

Másik gyakori probléma, hogy olyan célokat tűzünk ki magunk elé, amelyekhez nem sok közünk van. Ha eddigi életünk során alig mozogtunk valamennyit, irreális célkitűzés, hogy január 3-tól heti négy alkalommal téblábolunk majd az edzőteremben. Ugyanilyen lehet az életmódváltással kapcsolatos elgondolás, miszerint minden nap főzni fog az a személy, aki korábban még a konyha közelében sem járt. Ebből a szemszögből is érdemes felülvizsgálni listánkat, hogy kitűzött céljaink összeérjenek saját habitusunkkal és korábbi tapasztalatainkkal, összességében a realitással. 

3. Ne menj fejjel a falnak

Ha például szeretnél leszokni a cigarettáról, érdemes utána nézni, milyen lépésekkel teheted ezt meg. Fórumok százai állnak rendelkezésedre, hogy tájékozódj arról, mit éreztek sorstársaid a leszokás első, második, majd sokadik napján, és milyen praktikák váltak be nekik a leszokás rögös útján. A megszerzett információkkal csökkentheted a szorongásodat, így magabiztosabban vághatsz neki vágyaid megvalósításának! 

Újévi fogadalmak 2022
Kép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

4. Tervezz előre

A puding próbája az evés, a célok pedig precíz tervezéssel kivitelezhetők. Életmódváltás kapcsán a legfontosabb, hogy legalább egyhetes terved legyen arról, honnan, mikor szerzed be az ételhez szükséges hozzávalókat, és hogyan készíted el a végeredményt. A tervezés segítségével könnyebb lesz véghez vinni célodat, nem utolsó sorban rendszert állítasz fel az életedben, amelyet a tested mindenképp meghálál majd! Ha egyedül nem boldogulnál, érdemes letölteni a Year Compass nevű ingyenes füzetet, amely elgondolkodtató kérdéseivel és gyakorlataival segít lezárni előző éved és segítségével megtervezheted a következő lépéseket. 

5. Bontsd le a céljaidat apróbb részletekre

Ugyan külön pontként szerepel, de lényegében az előző tanács kiegészítése is lehetne a következő tipp: bontsd le a céljaidat apróbb részletekre! Az életmódváltás kifejezés elrettentő lehet még a legvadabb guruk számára is, ezért érdemes azt kisebb, emészthetőbb részekre bontani. Így például a listádon szerepelhetne az egészséges étkezés, a mozgás, vagy az esti séták beiktatása az összefoglaló kifejezés helyett!

6. Kérj segítséget, ha szükséged van rá

Fontos kiemelni, hogy a változás-változtatás senkinek nem megy könnyen. Ne szégyelld, ha segítségre szorulsz, inkább kérd szakember, barát, vagy közeli családtag segítségét, ha elakadtál! Nem lehet elégszer hangsúlyozni: nem attól tudod majd véghez vinni a terved, ha foggal-körömmel ragaszkodsz a saját igazadhoz, van, hogy egy szakember jobban tudja, mire van szükséged! 

Újévi fogadalmak 2022
Kép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

7. Írj listát arról, hogyan változik majd az életed, ha elérted a célod

Az újévi fogadalmak rákfenéje a motiváció elszivárgása. Ugyan január elején – felturbózva a karácsonyi bejgliktől – úgy érezzük, miénk a világ és bármire képesek vagyunk, január közepére elfogyhat a muníciónk. (Általában ilyenkor szoktunk felhagyni a fogadalmainkkal.) Ennek elkerülése érdekében érdemes egy listát írni arról, hogyan változik majd az életünk a céljaink elérését követően. Fogyás kapcsán érdemes felemlegetni a ruhavásárlás, mint jutalmazás módját, a dicséreteket, az elismerő pillantásokat, de ugyanilyen motiváló lehet, hogy arra gondolunk, mennyire boldog lesz környezetünk, ha észreveszi, hogy felhagytunk egy káros szenvedélyünkkel, például a cigarettázással. Ezek a gondolatok átsegítenek bennünket a legnehezebb napjainkon, hogy folytathassuk megkezdett utunkat. 

8. Maradj pozitív

A pozitív hozzáállás fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni. Rocky sem egy nap alatt készült fel a mindent eldöntő mérkőzésre, ahogy Bridget Jones sem azonnal találta meg álmai lovagját. (Sőt…) A célok kitűzésénél talán még fontosabb, hogy a szürke hétköznapokban is megtaláljuk magunkban a pozitív, elfogadó hozzáállást. Ezzel sokkal többre megyünk, mintha ostoroznánk magunkat egy-egy kilengésért. 

9. Iktass be kilengést is a terveidbe

Apropó, kilengés! Fontos lehet, hogy természetes mennyiségű kilengést engedélyezzünk magunknak a folyamat közben. Nem válunk katonákká január 1-től, ezért érdemes észben tartanunk, hogy a természetes kilengések, szünetek, pihenés elősegítik és nem hátráltatják a későbbi fejlődést. 

2022 kitűzött célok, megvalósítás
Kép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

10. Ne csüggedj, csak menj tovább

Talán az egyik legfontosabb tanács, ha nem jön össze a vágyott cél, hogy ne csüggedj! Ne ostorozd és főleg ne becsüld le magad, ha idő közben félresiklik valami, hiszen, ahogy a közmondás is tartja: ember tervez, Isten végez! 

Borítókép: Shutterstock/PuzzlePix