Barion Pixel Mítoszok és tévhitek a pszichológushoz járással kapcsolatban – Coloré

Mítoszok és tévhitek a pszichológushoz járással kapcsolatban

2021. 08. 20.

Nagy lépésnek tekinthető, ha az ember úgy dönt, pszichológus segítségét kéri. A terápiával kapcsolatos különböző pletykák, mások negatív tapasztalatai, valamint a köztudatban terjengő mítoszok viszont mind-mind megnehezíthetik a folyamatot. Melyek ezek a városi legendák, és vajon mennyi igaz belőlük?

A koronavírus-járványnak „köszönhetően” a mentális egészség témája eddig talán soha nem tapasztalt fókuszba került. Noha a terápiával kapcsolatos stigmatizáció talán kezd elkopni, még mindig rengeteg téves városi legenda övezi a pszichológiai üléseket. Összegyűjtöttük – a teljesség igénye nélkül –a leggyakoribb  tévhiteket, hogy megvilágítsuk ezek hiányos igazságtartalmát. 

Nincs semmi különbség a pszichológus és a legjobb barátnőm között, mégis minek forduljak szakemberhez? 

Az Inner Melbourne klinikai szakpszichológusai szerint a terapeuta egyedi és elfogulatlan perspektívát nyújt egy privát konzultáció során. Egyrészt azért, mert a szakember egy kívülálló személy, vagyis friss szemlélőként van jelen egy adott helyzetben. Másrészt a pszichológusok hosszú éveket töltenek el az egyetemi padban, hogy később empatikusan, objektíven tudjanak meghallgatni, erre pedig nem biztos, hogy a legjobb barátnőd is képes.

A pszichológus majd megmondja nekem a tutit

A pszichológus nem fog direkt utasításokkal ellátni, mindössze kérdéseket tesz fel az általad felvázolt problémával kapcsolatban, hogy árnyalt képet kapjon a helyzetről. Később pedig különböző, gyakorlati technikák segítségével rávezet a megoldásra. Olyan ez, mintha el akarnál jutni egyik helyről a másikra a sötétben, és valaki megfogná a kezed, hogy segítsen elérni a célod. Attól még, hogy valaki jóindulatúan vezet, a lámpát neked kell felgyújtanod. 

Nem merek elmenni, mert ha beszélek a félelmeimről, csak rosszabb lesz

A pszichológiára különösen igaz, hogy minden ember más-más megközelítést igényel. Ugyanakkor tudományos tény, hogy a beszédterápia igen hatékonyan működik, sőt, nem csak abban az intervallumban, amíg terápiára jársz, hanem hosszú távon is. A beszélgetések növelik a problémamegoldó képességet,  segítenek a döntéshelyzetekben, valamint hozzájárulnak ahhoz, hogy új nézőpontból tekintsünk egy adott szituációra. A problémák verbalizációja elősegíti a gondolatainktól és érzelmeinktől való eltávolodást, nem mellesleg általa kevésbé érezzük magunkat egyedül. 

A pszichológus gondolatolvasó, nem? 

A pszichológus csak akkor tud rajtad segíteni, ha elmondod, miért van rá szükséged. Nem jósnőhöz, vagy kuruzslóhoz mégy, ugyanúgy meg kell osztanod vele az észlelt tüneteket, mintha a háziorvosodhoz látogatnál el. 

Professional,psychologist,conducting,a,consultation
Kép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

A pszichológus is ember…
…ennél fogva érzelmileg megérintheti a történeted…

Bizony, nem egy kősziklával társalogsz hónapokon keresztül, hanem egy élő, lélegző, érző ember ül veled szemben, akit ugyanúgy megérinthetnek a problémáid, mint amennyire a te előremeneteled gátolják. Amikor a pszichológus azt mondja: „megértem, miért ennyire dühös, engem is felzaklat,” ­vagy „engem is elszomorít ez a helyzet” visszaigazolja számodra a saját érzelmeidet. Ezzel a technikával nem a saját sebezhetőségét jelzi, hanem megerősít érzelmeid helyénvalóságában. 

…elismerheti, ha nem tud rajtad segíteni

Többször jártam már úgy, hogy szinte a végsőkig bíztam egy orvos szakértelmében, majd rá kellett jönnöm, hogy fogalma nincs, mit kellene kezdeni a fennálló gonddal. Akkor azt kívántam, bárcsak lett volna annyi önbizalma és önkritikája, hogy elmondja: nem tudja az adott problémát kezelni, próbálkozzam másnál. Becsüld meg azt a szakembert, aki olyan kollégához irányít, aki alkalmasabb lehet számodra! Ez a lépés nem gyengeségről, hanem szilárd erkölcsről és magas fokú önismeretről árulkodik. 

Félek, hogy a diagnosztizálással egy életre megcímkéznek

Noha az egyes problémák diagnosztizálása valóban fontos a mentális betegség kezelése szempontjából, ez nem jelenti azt, hogy ezzel egy olyan skatulyába kerültél, ahonnan nincs kiút. A szakemberek a diagnózist egyfajta igazodási pontként használják, semmint azért, hogy a mellkasodra égessék a skarlát betűt. 

A pszichológus csak akkor hasznos, ha súlyos mentális problémákkal küzdesz 

Szintén fals feltételezés. Pszichológus segítségét igénybe vehetjük akkor, ha életünkben fordulóponthoz érkeztünk (diplomázás, házasság, gyermekvállalás), vagy észrevettük, hogy az utóbbi időben nem igazán vagyunk önmagunk, és nem értjük ennek okát. Nyomós indok lehet a terápiára, ha extra támogatásra van szükséged, vagy jobban meg szeretnéd ismerni magad, és a képességeid. A pszichológus segít abban, hogy megértsd, miért viselkedsz úgy ahogy, gyakorlatban is alkalmazható technikáival pedig könnyebben átvészelheted a problémás helyzeteket. Szintén érdemes szakemberhez fordulni akkor, ha ugyanazok a minták bukkannak fel az életedben újra és újra, és szeretnél kikerülni az ördögi körből. Emellett, ha olyan tüneteket észlelsz magadon, amik megnehezítik a mindennapjaidat, ám azok nem fizikai eredetűek, vedd igénybe a terapeuta segítségét! 

Cropped,image,of,depressed,man,at,the,psychotherapist.,doctor,is
Kép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

Nem merek elmenni, mert félek, hogy rólam fog beszélni a falu apraja-nagyja 

A Pszichológusok Szakmai Etikai kódexe szerint a terapeutát titoktartási kötelezettség terheli minden ­– a kliens ellátása során tudomására jutott pszichológiai és személyes adatai vonatkozásában, amelyek a pszichológusi titokkörbe tartoznak. Ezeket csak az arra jogosulttal közölheti, és köteles azokat bizalmasan kezelni. Fontos kitétel, hogy a titoktartási kötelezettség a klienssel való kapcsolat lezárása után is fennáll. 

Nem megyek pszichológushoz, mert teletöm gyógyszerrel 

A pszichológus bölcsész diplomával rendelkezik, azaz nem orvos, vagyis nem foglalkozik gyógyszeres kezelésekkel. A hároméves alapképzést követően a hallgatók viselkedéselemző képesítést szereznek, és csak a mesterképzés elvégeztével jogosultak a pszichológus cím használatára, de még ekkor sem írhatnak fel gyógyszert. A pszichiáter ugyanakkor orvosi diplomával rendelkezik, mivel pszichiátriából tett szakvizsgát a hatéves alapképzést követően. Ezek a szakemberek végzettségüknél fogva gyógyszeres kezelést rendelhetnek el pácienseiknél. 

Rendben, elmegyek, egy hónap alatt megoldódik a probléma? 

A pszichológus nem mindenható, vagyis nem oldja meg azonnal a problémáidat. Jobban mondva nem ő fogja megoldani a problémáidat, hanem te magad, viszont semmiképp nem egy hónap alatt. Az ülések megkezdésekor megállapodtok egy adott intervallumban, amíg egy adott problémakörrel foglalkoztok. Amint ez letelik, felülvizsgáljátok, meddig jutottatok a megoldásában.

Javultak a tüneteim, így már nem kell visszamennem a terapeutámhoz?

Gyakori gondolat, hogy a tünetek enyhülésével abbahagyhatjuk a terápiát. Az Inner Melbourne Klinikai szakpszichológusai szerint

ebben ugyan van logika, mégis, ha jobban érzed magad, érdemes ezt az időszakot arra szánni, hogy felfedezd, bizonyos gondolkodásbeli- és viselkedési minták miért fordulnak elő újra és újra az életedben. Ez azért lehet gyümölcsöző időszak, mert a tünetek enyhülésével általában tisztábban látjuk a hibáinkat, mint korábban, emellett kevésbé sebezhetőnek érzed magad, vagyis szívesebben beszélsz a felismert mintáidról. 

Mindenki életében óriási lépés, amikor beismeri, segítségre van szüksége. Nem érdemes tagadni: a büszkeségünk legyőzése a terápiához vezető út első lépése, viszont amint ez megtörtént, és elkezdődik a változás folyamata, beláthatjuk, hogy mentális egészségünk védelme hosszú távon megéri az anyagi- és időbefektetést. 

Borítókép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

/egeszseg/test-es-lelek/mitoszok-es-tevhitek-a-pszichologushoz-jarassal-kapcsolatban/