Barion Pixel Szemvizsgálattal a Parkinson-kór ellen – Akár 7 évvel a diagnózis előtt lehet jele – Coloré

Szemvizsgálattal a Parkinson-kór ellen – Akár 7 évvel a diagnózis előtt lehet jele

2023. 08. 22.

A tudósok a szem vizsgálata során olyan markert találtak, amelynek köze lehet a Parkinson-kór kialakulásához,

A szem a lélek tükre – mondják, de sokkal több ennél, ugyanis betegségek jeleit is magában hordozhatja, például a Parkinson-kórét. University College London kutatói a bedfordi szemkórházzal együttműködve vizsgálták a retina képalkotását, és meglepő dologra bukkantak. A vizsgálatban több, mint 150 ezer negyven év feletti és idősebb beteg vett részt, valamint több, mint 65 ezer 40 és 69 év közötti önkéntes. A kutatást úgy tették teljessé, hogy Parkinson-kórban elhunyt betegek retináját is vizsgálták, s ez alapján jöttek rá arra, hogy a retina belső rétegében elváltozást találtak az egészséges emberek retinájához képest.

Szemben a Parkinson-kórral

A vizsgálat során olyan embereknél is sikerült megtalálni az elváltozást a retinában, akiknél semmi tünet nem utalt a kórra. Mint kiderült, átlagosan hét évvel a betegség megjelenése előtt láthatóak voltak a szemben a jelek. A kutatók lenyűgözve tapasztalták, hogy egy egyszerű szemszkennelésből mi mindent ki lehet mutatni. Az eredmények azért is kecsegtetőek, mert ezáltal idő előtt kimutatható egy-egy betegség megjelenése, s így az embereknek életmódváltoztatással van esélyük elkerülni a baj kialakulását.

Nem a Parkinson-kór az egyetlen, amelyre a szemvizsgálat hatékony felismerési mód, ugyanis a szklerózis multiplex, a skizofrénia és az Alzheimer-kór jelei is láthatóak jóval az első tünetek előtt.

A szem többek közt a Parkinson-kór jelenlétéről is árulkodhat / Kép forrása: Pixabay
A szem többek közt a Parkinson-kór jelenlétéről is árulkodhat / Kép forrása: Pixabay

A technika fejlődése nagyban elősegíti a szakemberek munkáját, ugyanis ma már 3D-s optikai vizsgálatra is lehetőségük van, melynek hála hihetetlenül részletes képet kapnak a retináról. A mesterséges intelligencia is segítségükre van, hiszen a bőr alatti sejtrétegekről készült képeket hamar átvizsgálja.

Bár a kutatók azt mondják, hogy még nem állnak készen arra, hogy megjósolják, hogy valaha lesz-e Parkinson-kórja egy-egy vizsgált alanynak, bíznak benne, hogy a betegség kockázata arra sarkallja az embereket, hogy járjanak kontrollra, és rendszeresen megnézessék a szemüket.

Forrás: New Atlas.

Nyitókép forrása: Pixabay