Barion Pixel A gyermekvállalás váratlan egészségügyi előnyei – Megelőzheti a szoptatás az Alzheimer-kórt? – Coloré

A gyermekvállalás váratlan egészségügyi előnyei – Megelőzheti a szoptatás az Alzheimer-kórt?

2023. 02. 13.

Egy nem rég készült tanulmány a gyermekvállalás váratlan egészségügyi előnyeit fedezte fel.

A gyermekvállalás rengeteg féle érzelmet okozhat egy családban. Örömöt, boldogságot, stresszt, félelmet. Ha gyermeket szeretne valaki, azt nagyon át kell gondolnia, nem szabad, hogy impulzív döntés legyen, ugyanis az elköteleződés egy életre szól.

A család pénzügyi stabilitása az egyik dolog, amit figyelembe kell venni. Az anya általános egészségi állapota és a család hozzáállása, lehetőségei is nagyon fontosak. Át kell gondolni a jövőbeli terveket, és hogy hogyan fér mindenbe bele egy gyerek.

A terhesség esetén gyakran esik szó arról, hogy mekkora egészségügyi kockázatot jelenthet. Sok anyánál jönnek elő ilyenkor rejtett betegségek, kialakulhat magas vérnyomás, cukorbetegség, elromolhat a fogak stb. Minél idősebben vállal egy nő gyereket, annál nagyobb a kockázat. Most azonban egy friss tanulmány arra jutott, hogy a szoptatás nem várt egészségügyi előnyökkel jár.

gyermekvállalás
Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Gyermekvállalás és szoptatás

Az olyan betegségek, mint a szélütés és a szívbetegség, kisebb veszélyt jelentenek a szoptató anyákra. Emellett kisebb a kockázata a kettes típusú cukorbetegség és bizonyos rákos megbetegedések kialakulásának, valamint kevésbé fogékonyak az Alzheimer-kórra.

Az ösztrogén és az Alzheimer közötti lehetséges kapcsolat

A tanulmány, amely először a Neurologyben jelent meg, 99 nő MRI-jét vizsgálta a 40-es éveik végén és az 50-es éveik elején. Figyelembe vette a nők gyermekvállalását is, valamint a hormonális fogamzásgátlók és a menopauza hormonterápiájának használatát, amelyek mindegyike befolyásolja egy nő ösztrogénszintjét az élete során.

A nőkön globális kognitív teszteket, memóriateszteket és MRI-vizsgálatokat végeztek, hogy értékeljék a szürkeállomány (GMV) térfogata és a magasabb ösztrogénmennyiség közötti pozitív összefüggéseket.

Az eredményeik azt mutatják, hogy míg a menopauza sebezhetőséget jelenthet a női agy számára, addig más, nagyobb ösztrogént jelző reprodukciós események növelik az ellenálló képességet. A vizsgálat szerint a magasabb ösztrogénszintű nőknél több GMV volt az Alzheimer-kór által érintett agyterületeken. Ez azt jelenti, hogy az agynak ez a része védettebb volt a betegség kialakulásától.

A tanulmány szerint azonban „az ösztrogén Alzheimer-kórra gyakorolt hatása továbbra is tisztázatlan”. Tehát, bár ezek az eredmények biztatók, további kutatásokra és klinikai vizsgálatokra van szükség.

gyermekvállalás
Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Forrás: Suggest

Borítókép forrása: Shutterstock / Puzzlepix