Barion Pixel Félsz a pókoktól? Így gyógyulhatsz ki az arachnofóbiából – Coloré

Félsz a pókoktól? Így gyógyulhatsz ki az arachnofóbiából

2023. 04. 22.

Az arachnofóbia jelentése: félelem a pókféléktől. Ebbe a kategóriába tartoznak a pókok, skorpiók, kullancsok és atkák. A szó a görög arachne (pók) és a phobos (félelem) szavakból származik, bizonyos emberekre bénító hatással lehet.

Miért félnek az emberek a pókoktól? Honnan jön az arachnofóbia?

Tudjuk, hogy számos pókfajta mérgező és harap, ez könnyedén kideríthető kutatásokból, biológiából, a televízióból. Ezért normális, hogy az emberek rettegést éreznek, és távol tartják magukat a pókoktól a pszichológusok szerint.

Az egyik nézet szerint inkább a neveltetés, mint a természet lehet a hibás. A The Washington Post szerint az arachnofóbia valószínűleg gyakoribb az Egyesült Államokban, mint például Kambodzsában, ahol a tarantulákat és a skorpiókat ételként is fogyasztják.

Egy másik elképzelés szerint a csúszómászóktól való fóbiánk tarthatta életben az embereket a múltban. Azonban csak kevés póknak van akkora csáprágója hogy átszúrja a bőrünket, annak ellenére, hogy a legtöbbjük mérges. A világon élő 35 000 pókfajból mindössze 12 veszélyes az emberre. Az emberi elmét az evolúció szempontjából vizsgáló pszichológusok szerint legkorábbi őseink valószínűleg nem tudták megkülönböztetni, hogy melyik pók csípése lehet káros, ezért rettegni kezdtek minden póktól.

arachnofóbia
Kép forrása: Pixabay

Hogyan jelenik meg az arachnofóbia?

Egy 2016-os tanulmány kimutatta, hogy az arachnofóbiások eltúlozzák az általuk látott pókok méretét. De mi az, ami konkrétan a pókok miatt ilyen negatív reakciót vált ki? A Psychology Today szerint az undor érzése a kulcs. Számos tanulmány bizonyította, hogy a pókoknak nem csak egyetlen aspektusa van, ami undort vált ki az emberekből.

Amikor egy arachnofóbiás meglát egy pókot, a reakciója gyakran zsigeri. Számos testi tünetet produkálhatnak, hányingert, gyorsabb szívverést és kitágult pupillákat. A lakosság körülbelül 3-15 százaléka szenved arachnofóbiában. Általában gyakoribb nőknél, de férfiaknál is megjelenhet.

Egyéb tünetei:

 • Izzadás vagy remegés.
 • Feszülés a mellkasban
 • Légzési nehézség vagy gyors légzés.
 • Hidegrázás vagy kipirulás (vörös, forró arc).
 • Fullasztó érzés.
 • Gyomorideg vagy „pillangók” érzése a gyomrodban.
 • Szédülés, ájulás.
 • Száraz száj.
 • Sírás, dührohamok, lefagyás vagy belekapaszkodás valaki más (leginkább gyerekekre jellemző).

Mi okozza az arachnofóbiát?

Nem teljesen ismert, hogy mi okozza ezt a betegséget. Lehet traumatikus múltbeli élmény egy pókkal. Gyermekkori emlék arról, hogy a szülők rettegtek a pókoktól. Szorongásos zavarok a családban szintén növelhetik a fóbiák kialakulását.

Hogyan kezelik?

A kognitív viselkedésterápia (CBT) és az expozíciós terápia az arachnofóbia két fő kezelési módja.

Kognitív viselkedésterápia egy beszélgetéses terápia, ami a fóbia kezelésére összpontosít a gondolkodás, érzés és viselkedés megváltoztatásával. Ebben az esetben a pszichológussal meg kell beszélnie a betegnek a tüneteit, az érzéseit. Megtanítják felismerni, átértékelni és megváltoztatni a gondolkodását, a reakciókat. Szembe kell néznie a fóbiával, ahelyett, hogy elkerülné. Megtanítják nyugodtan tartani az elméjét és testét.

Az expozíciós terápia során az érintett fokozatosan lesz kitéve a félelmetes helyzetnek. A beteg biztonságos és ellenőrzött környezetben találkozik a félelme tárgyával – ebben az esetben a pókokkal. 

Az expozíciós terápia a következőket foglalhatja magában:

 • A félelmetes élmény felidézése és leírása.
 • Képek nézegetése, hogy közel kerüljön a beteg a valós félelmetes élményhez, mégis biztonságos környezetben.
 • Közvetlenül, a való életben szembesülni a fóbiával.

A terápia magában foglalja a relaxációs- és légzőgyakorlatokat is. A CBT-t és az expozíciós terápiát gyakran együtt alkalmazzák egyetlen kezelési tervben. A kognitív viselkedésterápia segít betekintést nyerni félelmekbe, majd az expozíciós terápia segít újrakódolni a szervezet pókokkal szembeni reakcióját.

arachnofóbia
Kép forrása: Pexels

Léteznek alternatív módszerek is

De például a technológia is egyre fontosabbá válik az arachnofóbia elleni küzdelemben. Ahogy a virtuális valóság egyre népszerűbbé válik, a kutatók olyan módszereket keresnek, amelyek segítségével technológiát alkalmazhatnak a betegség következményeinek csökkentésére vagy esetleg megszüntetésére. Egyesek pedig arról számoltak be, hogy a Pókember csökkentette az arachnofóbia bénító hatásait. A Frontiers in Psychiatry folyóirat 2019-es kutatása szerint a Pókember vagy a Hangya filmrészleteinek megtekintése segíthet a mentális betegségben szenvedő betegek jobb közérzetében.

A Marvel Pókember filmjének megtekintése előtt és után a kutatócsoport arra kérte a résztvevőket, hogy töltsenek ki egy felmérést a szorongásuk szintjéről. Miután egy hétmásodperces klipet láttak a filmből, a résztvevők kevesebb kellemetlenségről számoltak be.

Forrás: Buzzaroundus, Cleveland Clinic

Borítókép forrása: PeopleImages / Getty Images