Barion Pixel Mindent mér és fenntartható: tarolhat a piacon az okos menstruációs kehely – Coloré

Mindent mér és fenntartható: tarolhat a piacon az okos menstruációs kehely

2023. 05. 26.

Az Emm nevű brit startup okos menstruációs kehely fejlesztésébe kezdett, amely folyamatosan nyomonköveti a menstruációt.

Az Emm menstruációs kehely fejlesztője egy bristoli csapat, akik egy újrafelhasználható, minőségi orvosi szilikonból készült tölcséren dolgoznak. Jelenleg tesztelés alatt van, de a tervek szerint még 2023-ban forgalomba kerülhet.

A szakértők szerint az Emm menstruációs kehely csökkentheti az invazív orvosi vizsgálatok szükségességét. A termék célja a menstruáció áramlásának, mennyiségének, gyakoriságának és rendszerességének nyomon követése, érzékelőkkel rendelkezik, amelyek egy okostelefonos alkalmazáshoz csatlakoztathatók.

Úgy tervezték, hogy a felhasználó nyomon követhesse a ciklusában bekövetkező rendellenességeket vagy változásokat, amelyek egészségügyi problémára utalhatnak, és a fejlesztők szerint azt is meg tudja mondani, hogy mikor kell kiüríteni a poharat.

Elavult menstruációs eszközök

Az okostelefonok és alkalmazások korában a Fitbitnek 2018-ban jutott eszébe, hogy kifejlesszen egy applikációt, amivel nyomon lehet követni a menstruációs ciklust – vagyis több mint egy évtizeddel az első okos eszköz piacra dobása után. Az okostelefonok és okosórák korszakában a nők még mindig olyan menstruációs termékeket használnak, amelyek az elmúlt 90 évben nagyjából változatlanok maradtak.

A női higiénia és egészség még ma is tabunak számít, de a helyzet sokáig még ennél is rosszabb volt, nem véletlenül fejlődnek olyan nehezen a nők kényelmét és egészségét biztosító eszközök.

Az Egyesült Államok Kongresszusa 1993-ig nem írta elő a nők bevonását a klinikai kutatásokba. Ezt megelőzően gyakorlatilag kizárták őket ezekből, mivel a nőket – ahogy egy tanulmány megfogalmazta – „zavaró és drágább kísérleti alanyoknak tartották ingadozó hormonszintjük miatt”. Az eredmény pedig a hatalmas egészségügyi szakadék és gyengébb egészségügyi ellátás volt. Napjainkban a menstruációs egészséget továbbra is alulvizsgálják például a prosztatarákkal és a merevedési zavarral szemben.

Mi is pontosan az okos menstruációs kehely?

A menstruációs tölcsérről már valószínűleg hallottál, ez egy újrahasznosítható, környezetbarát megoldás a menstruációs vér összegyűjtésére. Az Emm egy tollaslabda alakú eszköz, minőségi orvosi szilikonból készült, és olyan bioszenzorokat tartalmaz, amelyek állítólag olyan mutatókat képesek mérni, mint a térfogat, az áramlási sebesség, a ciklus hossza és a rendszeressége. A nyilvánvaló termékenységi információkon kívül ezek a mutatók a nehezen diagnosztizálható állapotokban, például policisztás petefészek szindrómában (PCOS) és endometriózisban szenvedőknek is segíthetnek. 

Tamponszerű applikátorral kell felhelyezni, és a csésze kialakítása bármilyen testformához igazodik. A kehely egy alkalmazáshoz kapcsolódik, amely automatikusan követi a ciklust és értesíti a felhasználókat, ha hamarosan megtelik. Még egy hordozható fertőtlenítőszer is jár hozzá, amely UV-sugárzással sterilizálja a tölcsért.

Mire kell figyelni a menstruációs kehelynél?

A menstruációs kehely felhelyezése kezdők számára sokszor nem egyszerű feladat. Szinte mindenkinek szüksége van gyakorlásra a felhelyezésnél, hogyan hajtogassa, hogy kényelmesen beférjen. Ha rosszul sikerül felhelyezni, szivároghat, a kivételnél pedig fontos megszüntetni a vákuumot, különben úgy érezheted, hogy egyenlet rántással magával hozza az összes belső szervedet.

Valamint nehéz lehet megtalálni a tökéletes eszközt is, ugyanis sokféle méretben kapható. Akadnak szélesebbek vagy hosszabbak, a méhszáj helyzetétől függ, hogy milyenre van szükséged.

Az Emm azonban a stent technológiának köszönhetően a felhasználóhoz igazodik, így mindenkinek megfelel.

A fejlesztők árakat még nem tudnak mondani, de azt szeretnék, hogy mindenki számára hozzáférhető legyen az okos menstruációs kehely. Először az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és az európai piacokra összpontosítanak, de később globális terveik vannak.

Forrás: The Verge, BBC, NCBI, NCBI 2

Borítókép forrása: Emm