Barion Pixel Ma van a Nemzetközi Jegesmedve Nap: a trófeavadászat lehet a vesztük – Coloré

Ma van a Nemzetközi Jegesmedve Nap: a trófeavadászat lehet a vesztük

2022. 02. 27.

Február 27-e Nemzetközi Jegesmedve Nap, melynek célja felhívni a figyelmet arra, hogy a globális felmelegedés mellett a trófeavadészat is veszélyezteti a jegesmedve populáció fennmaradását.

A Nemzetközi Jegesmedve Nap, pontosabban a jegesmedvék kihalása kapcsán legtöbben a globális felmelegedést, illetve az állatok élőhelyének eltűnését mondanák, egy természetvédelmi szakember és természetfotós szerint azonban a trófeavadászati tevékenység okozza a jegesmedvék vesztét. A rendelkezésekre álló adatok szerint 1960 óta több mint 50 ezer jegesmedve pusztult el, ez megközelítőleg kétszer annyi, mint a napjainkban élő jegesmedvék száma. Ezek után nem meglepő, hogy ha ilyen ütemben folytatódik pusztulásuk, hamarosan teljesen eltűnhetnek a Földről.

Négy éven át dolgozott jegesmedve projektjén

Ole Jørgen Liodden természetfotós, elkötelezett állatvédő, aki a vadonban éli mindennapjait, folyamatosan tanulmányozva az ott élő állatok és növények életét, viselkedését, változását. Az úgynevezett jegesmedve projektjén, négy éven át dolgozott azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet eme csodálatos faj súlyos veszélyeztetettségére. Tapasztalatait és eredményeit, illetve látványos fotóit a Polar Bears & Humans (Jegesmedvék és emberek) című könyvében osztotta meg az érdeklődőkkel. Alább Liodden egyik lélegzetelállító fotóját láthatjuk:

A globális felmelegedés és a trófeavadászat is tizedeli a jegesmedvéket

Sokszor és sok helyen olvashatunk a jegesmedvepopuláció drámai csökkenéséről a globális felmelegedésnek köszönhetően, arról viszont ritkán esik szó – illetve csupán minimális adattal rendelkezünk arról -, hogy pontosan mennyi jegesmedvét ölnek meg trófeavadászat céljából, és hogy ez milyen károkat okoz az élővilágnak. A sarkvidéki állatok élőhelyének látványos pusztulása miatt a jegesmedvék mára a globális felmelegedés fő szimbólumának számítanak, ami azt sugallja, hogy egyedül az olvadás jelent számukra veszélyt. Mindeközben az orvvadászatok miatt elpusztult medvéket nem tartjuk számon. (Ebben mondjuk nagy szerepe van annak, hogy a tevékenység illegális, ezért csak nagyon keveset tudunk róla.) Liodden adatgyűjtése alapján azonban nyilvánvaló, hogy az elmúlt három évtizedben bekövetkezett egyedszám csökkenésének túlnyomó része a trófeavadászat számlájára írható. A következő 10-15 évben ráadásul nagyobb szerepet játszik majd a jegesmedve populációk számának csökkenésében a vadászat, mint a klímaváltozás. Hogy mikor történhet érdemi változás, senki sem tudja. A trófeavadászat egyáltalán nem transzparens, óriási homály fedi a vadászok kilétét, a megrendelőket, az egész ipart. Annyi bizonyos, hogy Kínában megugrott a kereslet a jegesmedve-trófeákra az elmúlt években.

Az erős példányokat kilövik, a gyengéket odadobják a trófeavadászoknak

Az illegális vadászat egyik legnagyobb problémája, hogy a vadászok kizárólag a legnagyobb, legerősebb és legszebb jegesmedvékkel érik be, a gyenge vagy öreg példányok értéktelenek számukra. Magyarán pont a szaporodni képes, erős genetikai állománnyal rendelkező egyedek esnek áldozatul. A jegesmedvék vadászata az 1940-es években kezdődött az USA-ban, Alaszkában és Norvégiában. Az akkori viszonyokhoz képest gyorsan fejlődött a helikopteres és hajós vadászat is, mivel a szervezett expedíciók mágnesként vonzották a tehetős hobbi- és trófeavadászokat. A jegesmedve-vadászat első betiltója Oroszország lett 1957-ben, majd 1972-ben az Amerikai Egyesült Államok, rá egy évre pedig Norvégia is követte a példáját. Kanada sarkvidéki térsége az egyetlen terület, ahol szabadon lehet jegesmedvékre vadászni.

Jegesmedve
A Nemzetközi Jegesmedve Nap a jegesmedvék védelmének fontosságára igyekszik felhívni a figyelmet (Fotó: Shutterstock/Puzzlepix)

Különleges célja van az idei Nemzetközi Jegesmedve Napnak

A Polar Bears International (PBI), az egyetlen nonprofit szervezet, amely kizárólag a vadon élő jegesmedvék megmentésével foglalkozik, és amely immáron 17. alkalommal szervezi meg a Nemzetközi Jegesmedve Napot, hogy a világon mindenki együtt ünnepelje az év eme különleges időszakát, amikor az anya jegesmedvék világra hozzák kölykeiket, miután az Északi-sarkvidéken átnyúló odúikba bújnak, valamint felhívják a figyelmet az őket fenyegető veszélyekre. Ez az időszak ugyanis a legkritikusabb a jegesmedvék életében. Pedig a felmelegedő sarkvidéken, ahol a jegesmedvék már most is óriási kihívásokkal néznek szembe, minden egyes kölyök túlélése rendkívül fontos. Ezért a szervezet arra kéri az embereket, hogy támogassák az anyukák és a kölykök védelmében tett intézkedéseiket most, és a jövőben is. További információ a Nemzetközi Jegesmedve Napról a szervezet weboldalán olvasható.

„Ha a világ jobb lesz a jegesmedvék számára, az nekünk is csak jót jelent. Izgatottan várjuk, hogy szerte a világon – virtuálisan – egyesíthessük az embereket a Nemzetközi Jegesmedve Nap alkalmából, ösztönözve a jegesmedvék jelenlegi és jövőbeli nemzedékeinek védelmét” – mondta Krista Wright, a Polar Bears International ügyvezető igazgatója. „Együtt változást hozhatunk az állatoknak, miközben azon dolgozunk, hogy kezeljük az éghajlatváltozás hatását, valamint biztosítsuk a jegesmedvék jövőjét.” Az anyák és kölykök biztonságban tartása, valamint az éghajlatváltozás problémájának kezelése a jegesmedvék védelmének kritikus része. A kölykök elvesztése nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a Beaufort-tenger alpopulációja negyven százalékkal csökkent 2000 és 2010 között. A jegesmedvék túléléséhez elengedhetetlen a stabil, megszakítás nélküli ellési folyamat. Jelenleg a Polar Bears International tudósai és partnerszervezetei a norvégiai Svalbardon végeznek kutatást, illetve új odúmegfigyelési és -észlelési technológiák fejlesztésén dolgoznak.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix