Barion Pixel Meghan Markle és Kamilla királyné újra a média össztüzében – Mit vétettek és ki ellen? – Coloré

Meghan Markle és Kamilla királyné újra a média össztüzében – Mit vétettek és ki ellen?

2022. 10. 11.

II. Erzsébet halála, s az ezzel járó változások fenekestül felforgatták a brit királyi család, egyben a nemzetközösség életét. Vannak azonban, akik nem örvendeznek az átalakulásnak, sőt: a közösségimédia-platformokon se szeri, se száma a Kamilla királynét és menyét, Meghan Markle-t gyalázó kommenteknek és összeesküvés elméleteknek. De vajon miért nem szívleli őket a világ? Vétettek-e bárki ellen, s ha igen, mégis mit?

Miközben még mindig milliók gyászolják II. Erzsébet halálát, Meghan Markle és Kamilla Parker Bowles újra az online zaklatási és lejárató kampányok célpontjai között találhatják magukat: míg Markle-t az öltözködéséért és a temetésen tanúsított viselkedéséért kárhoztatják, addig Kamillát ismét elkezdték összehasonlítgatni a néhai Diána hercegnével. 

Meghan Markle és Kamilla királyné: a képmutató és az örök harmadik

A II. Erzsébet halálát követő részvétnyilvánítások mellett ugyanis (sajnos) helyet kapnak az online közegben a visszaélések is, különösen azokkal a személyekkel szemben, akik valaha valamiféle „rossz fát tettek a tűzre” a brit királyi család berkeiben. Finoman fogalmazva is azt mondhatjuk, hogy össztűz zúdult a „KFT-t” több mint két éve otthagyó Meghan Markle-re és anyósára, a „házasságtörőnek” titulált Kamilla királynéra az elmúlt időszakban úgy, hogy ezeknek a vádaskodásoknak csak minimális valóságalapja van, ha egyáltalán beszélhetünk ilyesmiről. 

Meghan Markle és Kamilla
A királyi család apraja és nagyja II. Erzsébet állami temetésén: Meghan Markle és Kamilla a kép bal oldalán, Katalin hercegné és gyermekei a kép jobb oldalán. Kép forrása: Northfoto

Meghan Markle és Kamilla esetén is viszonylag egyszerű a gyűlölködés képlete: Markle-t nagyjából azóta vette célba a brit média, mióta felvállalta a kapcsolatát Harry herceggel, s csak olaj volt a tűzre az esküvőjük körül zajló, családon belüli veszekedések híre, nem beszélve a 2020-as visszavonulásukról és arról, hogy végül Amerikában telepedtek le. 

Kamilla pedig nagyjából harminc éve küzd a „harmadik fél” címkével, amelyet Diána hercegné aggatott rá a hírhedt BBC-s interjúban: ekkor vált mindenki számára egyértelművé, hogy Kamilla és Károly hosszabb ideje tartanak fent egymással kapcsolatot, mint a hercegi pár házassága, s hogy viszonyuk Diána és Károly frigye alatt is végig tartott. Furcsamód azonban a kommentelők egyetlen dolgot felejtenek ki általában a képletből: a hölgyek férjeit, Harryt és Károlyt, akik ugyanúgy részesei (voltak) a történetnek, ám rájuk érdekes módon sosem zúdult akkora népharag, mint feleségeikre. 

Meghan Markle, a kém

Több milliós megtekintésnél járnak azok a videók, amelyek Meghant veszik célba: ebben az ex-sussexi hercegné temetésen viselt öltözékét kritizálják, azt állítva, lemásolta Diána hercegné egykori ruháját, holott a videóban szereplő fotó 2019-ben készült még Meghanről a Központi Emlékünnepségen. (Meghan és Harry ekkor még az Egyesült Királyságan éltek.) 


A hercegné természetesen nem úszta meg a „színészkedés” skatulyát sem: a temetésen elhullajtott könnycseppjei miatt többen azzal vádolták meg, hogy színészi képességeit vetette latba azért, hogy kipréselje magából a veszteség jeleit. Állításuk alátámasztása érdekében pedig egy videórészletet tettek közzé, amelyben Markle még színészként arról nyilatkozik: ha akar, képes „direkt sírni”. 

Hasonlóan „nagyot ment” a Twitter és TikTok felületeken az a konteó, miszerint amikor Meghan, Katalin, Harry és Vilmos együtt üdvözölték Erzsébet halála után a Buckingham-palota előtt összegyűlt tömeget, Meghan egy mikrofont viselt a ruhája alatt azért, hogy felvételeket készíthessen a történésekről a saját, épp készülőben lévő Netflix sorozatukhoz. Ez az összeesküvés elmélet egyébként odáig ment, hogy Meghant többen „kémnek” titulálták a hozzászólásokban. 

Meghan Markle és Kamilla
Meghan Markle és Kamilla között Katalin hercegné és Zsófia hercegné II. Erzsébet temetésén. Kép forrása: Northfoto

Persze fordítva is működnek az ilyesfajta összeesküvés elméletek: hasonlóan népszerű az a tartalom is, amelynél a hozzászólásokban azt vitatják, miért takarta ki egy gyertya Meghan arcát az állami temetésről szóló élő televíziós közvetítésben. A felhasználók arra következtettek: a királyi család intézte úgy, hogy Meghan a lehető legkevésbé látszódjon a felvételen, mivel „tudjuk, hogy ők mindig mindent alaposan megterveznek és végrehajtanak, így kizárt, hogy véletlen lenne az eset. Annak a gyertyának nem kellett volna ott lennie, a kameraállás pedig szintén nem a véletlen műve”– írta egy felhasználó kommentben. 

Nem véletlen, hogy a sussexi házaspár 2021-ben visszavonult a közösségi médiától: ezt a döntést saját mentális egészségük érdekében hozták meg, mert, – ahogy Meghan egy 2020-as interjúban fogalmazott: „az online abúzust szinte lehetetlen túlélni”.

„Az igazi akkor is Diána marad”

III. Károly felesége, Kamilla királyné sem járt sokkal jobban az elmúlt időszakban, mint emlegetett menye. Diána hercegné halála óta se szeri, se száma azoknak a konteóknak, amelyben azt állítják: a királyi család, különösen Károly és Kamilla közvetlen módon is felelősek a néhai hercegné tragikus haláláért, de ha direkten nem is volt benne a „kezük”, sok évre visszanyúló, szeretői viszonyuk egyértelműen befolyásolta az események ilyesfajta végkimenetelét.

Meghan Markle és Kamilla
Szeretőkből királyi pár: III. Károly és Kamilla. Kép forrása: Northfoto

Ebből kifolyólag Kamillával kapcsolatban sokkal durvább tartalmak terjengenek a neten, mint Meghannél, hiszen a királynét a mai napig Diánához hasonlítgatják, s ebből az összevetésből általában Kamilla kerül ki vesztesen. Több százezres megtekintésnél járnak az olyasfajta TikTok videók, amelyekben az „új királyné” vagy a „feleség” hívószavakra párhuzamba állítják Kamilla jelenlegi és Diána egykori képeit, természetesen „nagyvonalúan” figyelmen kívül hagyva azt a tényt, hogy Diána halála óta több mint 25 év telt el, s Kamilla ma már 75 éves, míg Diána fiatalos külseje – korai halálának következményeképp – „jótékonyan megfagyott az éterben”. 

Az események ilyesfajta alakulása miatt Kamillát gyakran „cowmilla-ként” (a cow a tehén szó angol megfelelője) emlegetik, de előfordul, hogy boszorkányként, vagy csak simán vén szatyorként hivatkoznak rá a közösségimédia-felületeken, amely, tekintve Kamilla korát, s azt, hogy nagyjából negyven éve Károly mellett van jóban-rosszban nem feltétlenül tekinthető fair elnevezésnek. 

Természetesen a hazai kommentelőknek is megvan a véleménye az újdonsült királynéról. Egy Kamiláról írt cikkünk alatt csak úgy sorjáznak a dühös kommentek: „Vén ráncos banya, Diána miatta halt meg”, Vén, ráncos bocskor”, „Károly egy mocsok, Kamilla egy ribanc, jól összeillenek”, „Csúfság” – hogy csak a nyomdafestéket tűrő hozzászólásokat említsük. 

Meghan Markle és Kamilla
Minden szem Meghan Markle-re és Kamilla királynéra szegeződött az utóbbi időben. Kép forrása: Northfoto

Sajnos a sokak (sokunk) által imádott A korona című sorozat sem használt Kamilla népszerűségének, hiszen a készítők ebben már egyértelműsítik: a királyné és Károly kapcsolata már jóval azelőtt elkezdődött, hogy Diána „bekerült volna a képbe”, s az hosszú időn keresztül, a házassággal párhuzamosan is folytatódott. II. Erzsébet halála óta pedig – ha lehet hinni az ilyesfajta híreszteléseknek – egyenesen rettegnek a királyi családban, mit hoz majd felszínre az ötödik évad, amely a „KFT” egyik legfájdalmasabb időszakát jeleníti meg: Károly és Diána válását, s a hercegné halála körüli óriási médiafelhajtást. Ezeknek az eseményeknek a felidézése pedig érzékenyen érinthetik a királyi családot, de legfőképp a friss királyt, a hatalmát megszilárdítani igyekvő III. Károlyt. 

Ugyan Meghan Markle és Kamilla sorsa hasonlónak tűnik, Meghannel ellentétben azonban Kamilla soha, egyetlen szóval sem lépett fel az őt ért vádaskodások ellen. Ebből kifolyólag nem tudhatjuk, vajon hogy élte meg a Károllyal való, több mint negyven éve tartó kapcsolatát és a nagyjából azóta tartó népharagot Nagy-Britannia egykor „leggyűlöltebb asszonya”, Kamilla Parker-Bowles. 

Borítókép forrása: Northfoto
Források: ITT és ITT

/egeszseg/test-es-lelek/meghan-markle-es-kamilla/