Így kezeld a magányt ebben az időszakban

A popkultúra általában a karácsonyt egy örömteli képként ábrázolja, amikor a családok összegyűlnek, hogy kellemes hangulatban ünnepeljék az életet. De még a legjobb években is, ez sokunk számára távol áll a valóságtól.

A magány, a szomorúság és a bánat megélése karácsonykor nagyon is nehéz lehet azoknak, akiknek támogatásra van szükségük.  Mindannyian voltunk már segítők életünkben. Minden sokkal élesebb fókuszba kerül ebben az évszakban, az élet mérföldkőnek számító eseményei – születések, házasságok, fészekrakás vagy abból kirepülés, betegségek, gyógyulás, halálesetek – fokozzák a megrendülésünket, különösen, ha valami megrázta az életünket az előző karácsony óta.

A magány, a szomorúság és a gyász egyetemes emberi érzelmek, amelyek nem egyszerűek és nem is kiszámíthatók. A szomorúságnak sokféle formája van, köztük egy általános melankólia, amely az évszakot magával ragadja. A bánat lehet az elvesztett szeretteink miatt, az összejövetelek, amelyeken soha többé nem fogunk részt venni, a gyermekek, akik soha nem születtek meg, vagy a kapcsolatok, amelyek megromlottak. Gyakran a legjobb, amit tehetünk, ha tiszteletben tartjuk szerettünk melankóliáját és szükség esetén ott vagyunk. Segíts magadon. . . és másokon.

Kultúránkban van egyfajta sztoicizmus, amely túl sokáig tartotta a tetőt a magány felett. Szerencsére az emberek végre elkezdtek erről is beszélni, például az Egyesült Királyság kormánya szerint, amelynek 2017 óta van „magányügyi” minisztere, a magány ugyanúgy káros az egészségére, mint a napi 15 cigaretta, és a lakosság több mint háromnegyede magányosnak és szomorkásnak érzi magát egyszerre.

Az Egyesült Államokban a magány aránya az elmúlt 40 évben több mint kétszeresére nőtt: becslések szerint mintegy 43 millió 45 év feletti amerikai felnőtt szenved krónikus magánytól.

A magány az emberi tapasztalat egy olyan aspektusa, amelyben időnként mindannyian részesülünk, és ez súlyosbodik, ha más emberekkel mérjük össze magunkat, hiszen sokszor elégtelennek érezzük magunkat. Sokan utálunk segítséget kérni az elutasítástól való félelem miatt, jobban visszavonulunk, még magányosabbnak érezzük magunkat, és megtagadjuk magunktól az emberi kapcsolat gyógyszerét, amelyre valóban szükségünk van.

Hogyan kezeljük a magányt?

Ha magányosnak érzed magad, próbáld ki ezeket a tippeket, amelyeket saját és a közösségemben élők tapasztalatai alapján készítettem.

Vigyázz magadra különösen a táplálkozás és a testmozgás terén.

Tedd eseményekké az étkezést menük megtervezésével, majd használd fel magukat az ételeket, mint lehetőségeket arra, hogy gyakorold az éberséget és koncentrációt elkészítésük során.

Nyújts kezet és beszélj másokkal arról, hogyan érzed magát. Ne feledd, szinte mindenki magányosnak érzi magát valamikor az életében.

Tágítsd látókörét podcastok hallgatásával, könyvek olvasásával, előadások látogatásával és új zene felfedezésével.

Csökkentsd a képernyőn töltött időt, és ügyelj a közösségi média használatára.

Meditálj, jógázz.

Gondolkodj el azon, hogy a magányérzeted arra ösztönöz-e, hogy jobban figyelj életednek bizonyos aspektusaira?

Keress egy inspiráló könyvet, majd telepedj le és olvasd el, mintha a világon nem lenne semmi, amit szívesebben csinálnál.

Képek forrása: pexels.com

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

Jason Derulo máris szakított – Ez lehetett oka