Barion Pixel A home office előnyei: ezért nem akarnak a munkavállalók visszamenni az irodába – Coloré

A home office előnyei: ezért nem akarnak a munkavállalók visszamenni az irodába

2024. 03. 03.

A covid járvány által életre hívott új rendszerek annyira kellemesnek bizonyultak, hogy számos munkáltató kénytelen volt átállni a home office-ra.

Habár bizonyos szakmákban és munkahelyeken – mint például a marketing start up-ok, webshopok, szövegíró cégek – már a koronavírus előtti időkben is be voltak rendezkedve a home office munkavégzésre, sok terület ki sem próbálta, pedig számos előnye van. Évek teltek el azóta, hogy lement a világjárvány, a munkavállalók egy része, főleg a Z-generáció pedig hallani sem akar már a helyhez kötöttségről.

A munkáltatóknak muszáj volt megadniuk vagy a full home office/remote vagy a hibrid munka lehetőségét. A dolgozó számára kétségkívül sok előnnyel jár a távmunka, de a munkáltatónak is van haszna belőle bőven. A fontos, hogy meglegyen a bizalom a két fél között.

home office
Forrás: Getty Images

Jobb munka-magánélet egyensúly

A remote munkákhoz általában rugalmasabb időbeosztás is tartozik, ami azt jelenti, hogy a dolgozók tetszés szerint kezdhetik és fejezhetik be a napjukat, mindaddig, amíg a munka el van látva. Inkább munka van, mint munkaidő, csak legyen meg a minőség. Egyre többen gondolják, hogy a magánéletük rendben tartása felbecsülhetetlen, legyen szó egy jól indított reggelről a gyerekekkel, egy online fitnesz óráról vagy egy fél órányi napközbeni meditációról.

Kevesebb ingázási stressz

Az ingázás elhagyása segít megőrizni a mentális és fizikai egészségünket, az időmegtakarítás pedig lehetővé teszi, hogy a munkán kívüli prioritásokra összpontosítsunk vagy épp a utazási időben is dolgozzunk. A napi több mint 30 perc egyirányú ingázás fokozott stressz- és szorongás szinttel jár, ami növeli az egészségügyi kockázatokat.

Helyfüggetlen

A home office egyik nagy előnye, hogy a munkalehetőségek szélesebb körét éri el az ember, nem korlátozza a földrajzi lokáció. Ez különösen hasznos azoknak, akik vidéki kisvárosokban élnek, ahol kevesebb a releváns és elérhető pozíció.

Inkluzív munkahelyek

A remote munka lehetővé teszi a vállalatok számára a sokszínűség és a befogadó légkör fejlesztését, mivel különböző társadalmi-gazdasági, földrajzi és kulturális hátterű, nézőpontú embereket tudnak alkalmazni.

Takarékos

A benzin, az autó karbantartása, a munkaeszközök szállítása, a parkolási díjak, a munka outfit, az ebédek az éttermekben, munkáltatói oldalról a bérlettámogatás vagy benzin hozzájárulás és rezsi költségek. Ez mind-mind lefaragható.

Személyre szabható munkakörnyezet

A kényelmes otthoni iroda kialakítása is a home office előnye. Akár egyszerűen csak ergonomikusabb széket szeretnék, akár egészségügyi problémáink vannak, amelyek speciális felszerelést igényelnek, vagy szeretjük, hogy házi kedvencünk is velünk van, bármi pluszt is akarunk, otthon megengedhetjük magunknak.

A felmérések szerint mindezek mellett a home office támogatja fenntarthatóságot, boldogabb és egészségesebb munkavállalókat eredményez, ezáltal javítja a termelékenységet és a profitot is.

Forrás: Flex Job

Borítókép forrása: