Barion Pixel Ha ezeket tapasztalod hetekkel az oltás után, lehet, hogy elkaptad a Covidot – Coloré

Ha ezeket tapasztalod hetekkel az oltás után, lehet, hogy elkaptad a Covidot

2021. 06. 06.

Előfordul, hogy az oltás ellenére mégis elkapjuk a vírust, azonban teljesen más tüneteket produkálhat az ember ilyenkor, mint ha oltás nélkül fertőződött volna meg.

Habár a statisztikai valószínűsége elég alacsony, kutatók szerint elképzelhető, hogy valaki oltás után kapja el a Covidot, és vannak, akik ennek a veszélynek jobban ki vannak téve, mint mások.

Már több, mint az ország fele be lett oltva koronavírus ellen, ami egy hatalmas lépés a normális életünk visszaszerzése felé. Feloldották a legtöbb korlátozást, nincs kijárási tilalom, és maszkot sem kell viselnünk szabadtéren. Míg az oltás a legjobb módja a koronavírus elleni védekezésnek, hallani néhány esetről, amikor oltás után lett valakinek pozitív tesztje.

Ennek elsősorban az az oka, hogy a testünknek akár hetekbe telhet, mire legyártja a szükséges antitesteket, amik majd védelmet nyújtanak a vírus ellen. A londoni King’s College-ben kutatók közel 1,1 millió ember adatait vizsgálták, hogy megértsék az oltás utáni fertőződés jelenségét. Ebből a mintából kevesebb, mint 2300 ember produkált pozitív eredményt. Sőt, ha megnézzük, hogy ki kapta meg a vakcina mindkét dózisát, azok közül kevesebb, mint 200-an fertőződtek újra. Ez 0,03%-os arányt jelent, ami akár statisztikai hibának is elmenne. Mégis, most nézzünk néhány tünetet, amire érdemes lehet odafigyelni.

Tüsszentés Covid oltás
Kép forrása: Pexels

Tüsszögés

Habár ez nem az egyik tipikus tünete a betegségnek, mégis érdemes figyelni rá. Az oltást kapott, de megfertőződött emberek körében ugyanis ez volt az egyetlen tünet, ami gyakrabban fordult elő fertőződés után.

Légszomj

Többféle dolog is előidézheti a légszomjat, a Covid az egyik. Ha ezt tapasztaljuk oltás után, érdemes tesztet csináltatni. Fontos megemlíteni, hogy az oltottak körében jóval gyengébben fordul elő ez a tünet.

Fülfájás

Sokan panaszkodtak fülfájásra, fülzúgásra az oltás után. Ha az oltást követő néhány napban jelentkezik a tünet, esély van arra, hogy elkaptuk a vírust.

Duzzadt nyirokcsomók

Ritkább mellékhatás a vakcina után a duzzadt nyirokcsomó, főleg a hónalj és a nyak környékén.

Habár a mellékhatások általában eltűnnek néhány napon belül, érdemes odafigyelni rájuk, mert akár fertőzést is jelezhetnek. Az említett tünetek általában az oltást követő 24 órában érik el a csúcspontjukat, és nem tartanak tovább két napnál. Ha nem vagy biztos magadban, mindenképp keresd fel a háziorvosodat!

Borítókép forrása: Pexels