Barion Pixel A fokozott izzadás okai: a vércukorszint-ingadozása is okozhatja – Coloré

A fokozott izzadás okai: a vércukorszint-ingadozása is okozhatja

2022. 06. 10.

A fokozott izzadás gyakran nem a meleg, hanem egy mögöttes betegség első tünete, amely főképp az éjszaka során válik kellemetlenné.

A nyári melegben mindannyian verejtékezünk, hiszen testünk így szabályozza hőmérsékletünket. A fokozott izzadás (ami lehet indokolatlan is) azonban egy mögöttes betegség első tünete is lehet, amely főképp az éjszaka során válik kellemetlenné. Amennyiben azt tapasztaljuk, hogy a dezodorhasználat és a külső hűtés ellenére a probléma továbbra is fennáll, aminek következtében naponta akár többször is ruhát kell cserélnünk, akkor érdemes egészségügyi problémára gyanakodnunk, és minél hamarabb orvoshoz fordulnunk. Merthogy a hormonális zavartól kezdve a vércukorszint-ingadozásig számos dolog állhat a háttérben.

Problémák a fokozott izzadás hátterében

Vércukorszint-ingadozás

A vércukorszint-ingadozását gyakran változatos tünetek kísérik, mégis kevesen tudják, hogy a fokozott izzadás általában a glükózszint hirtelen esésének első jele. Az alacsony vércukorszint (más néven hipoglikémia) további jelei a remegés, a gyengeség, a bágyadtság és a dekoncentráltság, kezeletlenül pedig akár el is ájulhat az érintett. Az inzulinrezisztencia, vagyis a cukorbetegség előszobája szintén gyakran okoz éjszakai izzadást (hiperhidrózis), mely szerepet játszik a test éjszakai inzulinszabályozásában: a vércukorszintünk stabilizálása érdekében testünk nagy mennyiségű inzulint termel, ami azonban kettes típusú cukorbetegséghez vezethet. A betegség egyéb kísérőtünete lehet a zsíros bőr, a menstruációs ciklus zavara, illetve a hízás. A kezelőorvos szükség esetén gyógyszert ír, de a diéta és a testmozgás már önmagában is sokat segíthet.

Fokozott Izzadás Okai
A fokozott izzadás általában a glükózszint hirtelen esésének első jele (Kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix)

Perimenopauza

A hormonszint-ingadozás első jele gyakran a fokozott izzadás, különösen a menopauzát megelőző perimenopauza időszakban, amikor megszűnik a tüszőhormon-termelés, valamint véget ér a menstruációs ciklus. A perimenopauza ezen kívül hőhullámokkal, fejfájással, szédüléssel, dekoncentráltsággal, ingerültséggel, alvászavarral, olykor szív- és vizelettartási problémákkal, hízással és hüvelyszárazsággal jár, és hormonpótlással kezelik.

Pajzsmirigybetegség

A pajzsmirigyzavar szintén okozhat túlzott és kellemetlen verejtékezést, főképp éjszakánként. A pajzsmirigy befolyásolja a test anyagcseréjét, túlműködése esetén a normálisnál több tiroxin- és trijód-tironin, azaz T4 és T3 hormont termel. A pajzsmirigy-túlműködés miatt felgyorsul a szervezet anyagcseréje, ami a fokozott izzadás mellett gyors fogyással, remegéssel, fáradékonysággal és szapora szívritmussal járhat. A diagnózis felállításához laborvizsgálat és pajzsmirigy-ultrahang javasolt, amire endokrinológus szakorvos adhat beutalót. A betegség általában gyógyszerrel kezelhető, az izotópos kezelés, műtét meglehetősen ritka.

Stressz, szorongás

A szervezet izzadással reagál egy adott pánikhelyzetre, amely különbözik a melegben vagy sportolás közbeni verejtékezésről: sportolás közben ugyanis az úgynevezett ekrin mirigyek termelik a verejtékcseppeket, míg stressz esetén a főként a hónaljban és az ágyéknál található apokrin mirigyek okozzák ezt a folyamatot. Szorongás vagy pánikbetegség esetén túlműködik a szimpatikus idegrendszer, amely túlzott izzadást, valamint a légzés és a pulzus felgyorsulását is okozhatja. Hasonló a helyzet düh, harag, félelem esetén is, mivel ilyen esetekkor szintén az apokrin mirigyek termelik a fehérjéket, szénhidrátokat, ammóniát, zsírt és egyéb vegyületeket tartalmazó izzadságcseppeket, amik ráadásul gyorsan szagossá válnak a baktériumok miatt.

Fokozott Izzadás
Szorongás vagy pánikbetegség esetén túlműködik a szimpatikus idegrendszer, amely fokozott izzadást, valamint a légzés és a pulzus felgyorsulását is okozhatja (Kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix)

Fekete szőr az állon: ez az 5 egészségügyi probléma állhat a háttérben

Néhány véletlenszerű fekete szőr az állon és a nyakon gyakran összefügg mindazon hormonális változásokkal, amelyeken a testünk életünk során keresztülmegy. Néha azonban az állon vagy a nyakon megjelenő fekete szőr több, mint irritáló, és akár egy mögöttes egészségügyi rendellenesség jele is lehet.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix