Barion Pixel Újabb őrült fogyási trend terjed a celebek között: Kim Kardashian is ennek a módszernek a híve, de már hazánkba is begyűrűzött a szemaglutid-mánia – Coloré

Újabb őrült fogyási trend terjed a celebek között: Kim Kardashian is ennek a módszernek a híve, de már hazánkba is begyűrűzött a szemaglutid-mánia

2023. 02. 15.

Mindannyian szeretnénk olyanok lenni, mint a magazinok címlapján látható sztárok: vékonyak, egészségesek és tündöklők. Nem mindegy azonban, milyen áron! Az utóbbi időben Amerikában újfajta fogyási trend terjed, amely már nemcsak Kim Kardashian és sleppje körében, hanem az amerikai háziasszonyok között is vészes ütemben terjed.

„Hogy mi mindent be nem fecskendeznek magukba ezek az amerikai nők a szépség érdekében! Most épp a cukorbetegek gyógyszerével lövik magukat, mert az fogyaszt. Hihetetlen, miféle fogyási trendek vannak a világban!” – mesélte nemrég egy barátnőm, akit tolmácsként hozott össze a sors az említett hölgyekkel. Az újfajta jelenség persze nem náluk kezdődött, sőt: egyes portálok szerint Kim Kardashian is a szemaglutidnak köszönheti fogyását a MET-gálára, de még Elon Musk is elejtette, hogy ezzel a hatóanyaggal őrzi meg fiatalos küllemét. Mi ez az új őrület, amelyet felelőssé tesznek a cukorbetegeknek szánt gyógyszerek hiányáért, s mit érdemes tudni róla? 

Kim Kardashian és Marilyn Monroe

A történet a tavalyi MET-gálán vette kezdetét, amikor Kim Kardashiannak mindössze három hete volt arra, hogy „belefogyjon” Marilyn Monroe nevezetes, aranyszínű ruhájába. (Kétséges volt, hogy a ruhát őrző múzeum belemegy-e a kölcsönzésbe, ezért szabták igen szűkösre a határidőt. Volt is nagy közfelháborodás a MET-gála után, amikor kisült, hogy Kardashian tönkretette a divattörténelem egyik legikonikusabb alkotását, de ez egy másik történet.) Adott volt a feladat, Kardashian pedig igyekezett megfelelni az elvárásoknak: három hét alatt hét kilótól szabadult meg, így (nagyjából) belefért a ruhába, s történelmet írt. 

őrült fogyási trend, fogyókúra, szemaglutid, Kim Kardashian
Kim Kardashian Merilyn Monroe ruhájában parádézott a tavalyi MET-gálán. Kép forrása: Northfoto

Fogyását követően azonnal megindultak a találgatások arról, vajon minek a segítségével szabadult meg az említett „feleslegtől”. A botrányhős nem csinált belőle nagy titkot: hamar kisült, hogy egy szemaglutid hatóanyagú készítményt (konkrétan Ozempicet) fecskendezett be magának. (A szemaglutid egy, hazánkban is használatos hatóanyag, idehaza vényköteles. Alapvetően a kettes típusú cukorbetegség apropóján találkozhatnak vele a betegek, mivel megfelelő diéta és testmozgás mellett javítja a vércukorkontrollt, – a szerk.) 

Ahogy napvilágot látott a titok, azonnal megindultak a támadások is a celeb ellen, s persze olyan szalagcímek láttak napvilágot, amelyek az igazság kifordított változatát tartalmazzák: „Kim Kardashian miatt maradtak gyógyszer nélkül a betegek”, „Nem, egyáltalán nem normális Kim Kardashian villámfogyása”, Jól nézett ki, de problémás Kim Kardashian fogyása”.  Nemcsak külföldön, hanem idehaza is nagy hullámokat vert a történet: utoljára Tatár Csilla műsorvezető fakadt ki egy Instagram posztban arról, hogy egyik cukorbeteg családtagja azért nem jut hozzá a gyógyszeréhez, mert 

ezt az injekciót felfedezték maguknak azok az idióták, aki ezzel »fogynak« 6 kilóról 3-ra kb. (vagyis tök egészséges, de testképzavaros emberek, leginkább nők.

Valóban ekkora a baj? 

A kattintékony szalagcímek ellenében emelt szót nemrég dr. Csupor Dezső kutató gyógyszerész, a Pirula Kalauz bloggere, aki a témában írt blogbejegyzésében teszi tisztába a hatóanyag hiányával kapcsolatos feltételezéseket. 

Elvileg egyébként nem alakulhat ki azért hiány, mert a szerrel visszaélő fogyni vágyók felvásárolják a gyógyszert, hiszen ezeket a készítményeket csak orvos írhatja fel, s csakis indokolt esetben

 – írja blogjában Csupor. 

Írásában rámutat arra, hogy nem kizárólag a cukorbetegeknek szánt orvosságokban lelhető fel az említett hatóanyag, mivel vannak olyan, szemaglutid tartalmú gyógyszerek is, amelyek kifejezetten a testsúlycsökkenést segítik elő. (Pontosabban ezek kiegészítő kezelésként szolgálnak az étrend és a fokozott fizikai aktivitás mellett azoknak, akik elhízottak, vagy túlsúlyosak, s utóbbi kapcsán cukorbetegséget megelőző állapot, 2-es típusú cukorbetegség, magas vérnyomás vagy vérzsírszint, obstruktív alvási apnoe szindróma vagy szív- és érrendszeri betegség is fennáll.) Akkor mi a probléma? – kérdezhetnénk. 

Hol a bibi?

Nagyjából ott, ahol minden diétás trend esetében: a legnagyobb kérdés az, mit üzennek ezek a sztárok azoknak a rajongóknak, akik szentül meg vannak győződve arról, hogy természetes dolog három hét alatt 7-8 kilótól megszabadulni. Persze, ne legyenek illúzióink, nem Kim az egyetlen, aki szemaglutiddal fogy a sztárvilágban, rajta kívül Chelsea Handler, Remi Bader, s a már említett Elon Musk ismerték el eddig, hogy ennek a módszernek köszönhetik külsejüket, de ugyanezzel a gyanúval élünk Khloé Kardashian, Kyle Richards és Rosie O’Donnell kapcsán is. (A második csoport tagjai eddig nem ismerték el a hatóanyag használatát.) 

őrült fogyási trend, fogyókúra, szemaglutid, Elon Musk
Elon Musk is a fogyási trend híve. Kép forrása: Northfoto

Olyannyira igaz a fenti állítás, hogy mára a TikTokon is ezernyi videót találni a szemaglutiddal kapcsolatban: afféle „csodaszerként” terjed a felhasználók között a híre. Még veszélyesebb talán, hogy az Amerikában tapasztalható hiány miatt (ott ugyanis annyira népszerű, hogy időnként valóban hiány van az Ozempic nevezetű gyógyszerből) gyakran Facebook csoportokban adják-veszik az emberek egymás között a megmaradt injekciókat, s még belegondolni is szörnyű, az ilyen adásvételek után miket fecskendeznek be maguknak a fogyni vágyó népek. 

A másik oldalon persze ott vannak azok a szemaglutid-használók, akik sikerként könyvelték el a hatóanyag használatát: a Redditen csaknem 18 ezer főt számlál az a (Semaglutid nevezetű) csoport, amelyben sikertörténeteket osztanak meg egymással a userek. „Azt hiszem, nagyjából 500 kalóriát eszem naponta és csak azért, mert kényszerítem magam arra, hogy egyek, nem azért, mert éhes vagyok. Évek óta nem éreztem ilyesmit. Őrület! Csak közepes fejfájás, székrekedés és némi puffadás a mellékhatásai” – írja az egyikük.

Akármennyire is próbáljuk tehát mentegetni a szemaglutid-használókat, be kell látnunk, hogy a hatóanyagnak ugyan valóban áldásos hatása lehet a fogyás, ám érdemes megkérdeznünk magunktól: hosszú távon vajon milyen árat fizetünk a gyors eredményért?

Források: ITTITTITT
Borítókép forrása: Shutterstock/PuzzlePix