Barion Pixel Fesztiváletikett: a bulizás 13 aranyszabálya, amelyekkel kimaxolható a fesztiválélmény – Coloré

Fesztiváletikett: a bulizás 13 aranyszabálya, amelyekkel kimaxolható a fesztiválélmény

2022. 08. 06.

Legyen szó akár tapasztalt fesztiválozóról, akár „elsőbálozóról”, a tökéletes fesztiválélményhez nem árt néhány dolgot figyelembe venni, pláne úgy, hogy nyakunkon a Sziget. Az Instagram népét segítségül hívva cikkünkben olyan ötleteket csipegettünk össze (az öltözködéstől kezdve a közösségi viselkedés alapszabályaiig), amelyek megfogadásával kimaxolható a fesztiválélmény.

Tökéletes fesztiválélmény: ábránd vagy valóság?

„Erre a koncertre vártam két éve és elaludtam.”; „Nem találok oda, merre vagytok?”; „Meghúztam a bokám, ez az este tuti off.”; „Éhes vagyok, nem igaz, hogy nincs már nyitva semmi.”; „Valaki beledobott egy rágót a hajamba” – A törzsgyökeres fesztiválozók számára valószínűleg nem ismeretlenek ezek a mondatok, amelyek a füstbe ment bulizás címkéiként is megállják a helyüket. 

fesztiválélmény, sziget
A fesztiválozásnak is vannak íratlan szabályaiKép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

A koronavírus-járvány utáni kiszabadulás-élmény semmihez nem hasonlítható, pláne, ha az ember imádja (jobban mondva pre-covid imádta) az olyan rendezvényeket, mint a VOLT, Balaton Sound vagy a Sziget. A nagy örömködésben viszont gyakran el is szalad velünk a ló: ha nem vigyázunk, óvatlanul beleesünk a fent felsorolt, mondhatni „amatőr” hibák egyikébe, és pont arról maradunk le, azt nem találjuk meg vagy épp veszítjük el – amire a legjobban vágytunk. 

Az Instagram népét segítségül hívva az alábbiakban igyekeztünk olyan ötleteket, tanácsokat összegyűjteni, amelyek a felkészüléstől kezdve az öltözködésen át a közösségi viselkedés alapvetőszabályaiig minden olyan információt felölelnek, amellyel biztonságosan és felszabadultan tudjuk kiélvezni a régóta vágyott fesztiválélményt. 

1. Fényvédelem

Bagatell dolognak tűnhet, de ha nem egynaposra, hanem egyhetesre tervezzük a fesztivált, érdemes figyelembe venni (pláne az elmúlt időszak kánikulájának fényében): hosszú távon nem kifizetődő rákká égni a napon. Ugyan az UV-sugarak csak az összsugárzás 5%-ában jelennek meg, mégis rendkívül erős a hatásuk: Az UVA sugarak képesek átjutni a felhőkön, üvegen és a bőr legfelsőbb rétegén, ezzel (hosszú távon) felgyorsított bőröregedést váltanak ki. Nem sok jóval kecsegtetnek az UVB sugarak sem, amelyek szintén gyorsan behatolnak a bőr legfelső rétegébe, az epidermiszbe, s leégést, napallergiás reakciókat okozhatnak. Ne vegyük félvállról a dolgot: a fényvédelem napjainkban már nem csak egy úri hóbort, inkább létszükséglet. 

2. Nem csak Hamupipőkének fontos a lábbeli

A biztonsági játék másik fontos feltétele a lábbeli: ez az a pont, ahol nem érdemes a divatra menni, sokkal inkább a kényelem kell legyen a fő szempont. A Balaton Sound időszaka alatt a Telex.hu készített egy riportot Dr. Szeles Gézával, aki immár harminc éve dolgozik fesztiválokon orvosként. A szakember látott már mindent, ugyanakkor a cikkben kiemelte: gyakran valamiféle egyszerűbb mozgásszervi problémával, például bokasérüléssel találkozik a fesztiválon végzett munkája során. 

fesztiválélmény, sziget
Kép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

Ez is érdekelhet:

Két év szünet után augusztus 10-én startol Magyarország legnagyobb fesztiválja, a Sziget. A rendezvény apropóján olyan ruhainspirációkat gyűjtöttünk össze, amelyek között mindenki megtalálhatja a számára megfelelőt, vonzódjon akár az egyszerűbb, akár a bevállalósabb outfit-irányzatokhoz.

3. Tervezés a tökéletes élmény alapja

A tökéletes fesztiválélmény kapcsán nem elhanyagolható az átgondolt stratégia: nézzük meg, mely koncertek és legfőképp hol várhatók aznap, s tervezzük meg, melyekre szeretnénk ellátogatni, ezzel könnyen elkerülhető a „Jézusom, lemaradtam róla” – blama. Manapság segítségünkre lehet a fesztivál applikációja, amelyben – a kiválasztott koncerteket előre bejelölve – értesítést is kaphatunk a kezdés időpontjáról. Érdemes kihasználni ezt a lehetőséget! 

4. Koncert előtti folyóügyek

Legutolsó fesztiválélményem újabb megszívlelendő tanulsággal szolgált: a koncert első félórája után már nem a zenére, sokkal inkább a hólyagom ütemes lüktetésére táncoltam összeszorított lábbal, míg végül feladtam, és elindultam a mellékhelyiség felé. A baj akkor kezdődött, amikor megpróbáltam visszajutni a tömegben táncoló barátaimhoz, akiket persze nem találtam. (Mindeközben egy lány véletlenül elnyomott egy cigicsikket a hátamon, így érthető módon feladtam a keresgélést és inkább a tömeg legszélén buliztam végig egyedül a maradék egy órát.) A történet tehát új konklúzióval zárult: koncert előtt, vagy akár a koncert kezdetekor (ekkor már nincsenek sokan a mosdók előtt) intézzük el a folyóügyeket!

5. Az életmentő nedves törlőkendő

S ha már mosdó: nőként fontosnak tartom megjegyezni, hogy párszor már életet mentett a magammal cipelt nedves törlőkendő, hiszen akármennyire is próbálkozik a rendezvényszervező, igen nehéz a mellékhelyiségeket ennyi embernél tisztán tartani. Legyünk felkészültek!  

6. Folyadék, lehetőleg víz formájában (is)

Akár egy egynapos bulit is tönkretehet a kevés vízfogyasztás. Különösen akkor érdemes ezzel behatóbban foglalkozni, amikor kánikulában indulunk fesztiválozni, viszont a jó hangulatban lehörpintett itókák miatt általánosan is igaz: igyunk elengedő vizet, hogy tovább tartson a parti! 

fesztiválélmény, sziget
A fesztiválozás egyik fontos szabálya: mindegy, milyen idő van, a folyadékfogyasztásra illik odafigyelniKép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

7. Gyorskaja, a fesztiválélmény elrontója

A gyakorlott fesztiválozók tudják, hogy a vízfogyasztás mellett az étkezésre is érdemes odafigyelni: ne habzsoljuk tele magunkat mindenféle gyorskajával, mert könnyen kellemetlen helyzetben találhatjuk magunkat… Nem csak átvitt értelemben.  

8. Dobálni tilos!

A gondos előkészületeket is elronthatja az, ha valaki képtelen viselkedni a tömegben. Egyszerűbb, ám nem kevésbé kellemetlen „tünet”, amikor a koncert végén rágógumit találunk a hajunkbann, kevésbé vicces viszont, amikor valaki egy üveget dob be a fesztiválozók közé, ezzel súlyosan veszélyeztetve azok testi épségét. A történet lényege egy mondatban összefoglalható: ne dobáljunk semmit a tömegbe! 

9. Cigi a tömegben? Ne már!

A négyes pontban leírt történetem konklúziójaként elmondható, hogy ha az ember képtelen kibírni egy egyórás koncertet cigaretta nélkül, veszettül itt az ideje annak, hogy elgondolkodjon a leszokásról. Amellett, hogy a tömegben (pláne melegben) kevés a levegő, különösen zavaró, ha valaki az orrunk előtt cigizik, pláne akkor, ha mi nem vagyunk a bűzrudak hívei. Ne cigizzünk a tömegben, gondoljunk a többiekre!

10. Figyelj a másikra!

Lényegében ugyanebbe a kategóriába tartozik a fesztiválozás egyik „alkotmányos alapszabálya”: figyeljünk egymásra. Ha látjuk, hogy a társunk rosszul van, ne hagyjuk magára (akivel mégis így tesz a baráti társaság, érdemes elgondolkodni a barátság mélységén). Ugyanez érvényes a tömegben is: ha elindul egy pogó, segítsük fel a társunkat a földről, ha valaki megsérül, azonnal segítsünk neki kijutni. A lényeg: a fesztivál nem egyéni, hanem közösségi műfaj. Viselkedjünk emberségesen!

fesztiválélmény, sziget
Kép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

11. Ne tolakodj!

Leginkább a pultok előtt szokott vérmes vitákat gerjeszteni, ha valaki nem állja ki a sorát, ám ugyanilyen idegesítő, amikor a tősgyökeres rajongók megindulnak az első sorba a koncert kezdetekor. (Majd ugyanilyen gyorsan vissza is térnek hátra, mondván, hogy „nyom a tömeg.”) Igyekezzünk tartózkodni a tolakodástól!

12. Mondj nemet a drogokra

A drogfogyasztás elkerülését nem lehet elégszer hangsúlyozni. Amellett, hogy e cselekedet hazánkban büntetendő, fontoljuk meg, valóban megéri-e akár ismerőstől, akár ismeretlentől bármiféle olyan anyagot elfogadni (legyen az ingyen, vagy súlyos összegért), amelynek eredetéről fogalmunk sincs. A felelősségteljes döntés napjainkban már nem csak az alkoholfogyasztás, hanem a drogfogyasztás tekintetében is áll. Gondolkodjunk, mielőtt olyasmit cselekszünk, amit egy életre megbánhatunk! 

fesztiválélmény, sziget
Kép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

13. Az alvás aranyat ér

Többnapos, felhőtlen bulizás esetén nem mindegy, mennyi időt szánunk a pihenésre: téves feltételezés azt hinni, hogy a szervezetünk eltűri, ha napokon keresztül nem alszunk, hiszen mindössze két, alvás nélkül töltött nap is elegendő ahhoz, hogy beadjuk az unalmast. A hosszú távú bulizás aranyszabálya: aludjunk, amennyit és amikor csak tudunk! 

Borítókép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

/egeszseg/test-es-lelek/fesztivalelmeny-sziget/