Barion Pixel Lányok figyelem! Férfiklimax – fedőnevén andropauza: ha ezeket a tüneteket produkálja a párotok, ezt kell tennetek! – Coloré

Lányok figyelem! Férfiklimax – fedőnevén andropauza: ha ezeket a tüneteket produkálja a párotok, ezt kell tennetek!

2024. 07. 06.

A nők olyan élményeket köszönhetnek a sorsnak, mint menstruáció, terhesség, szülés és menopauza. Mindeközben a férfiak… Nekik is kijuthat az andropauzából.

Nos, valóban nem kell az erősebb nemnek a gyermek kihordásával, szülésével és a menstruációval sem bajlódniuk – közvetetten talán mégis, amikor a párjuk nehézségeit valamilyen mértékig ők is viselik ­–, de a természet legalább a klimaxból nem hagyta ki őket.

Létező a férfiklimax?

Hőhullám, hangulatingadozás, verejtékezés, ezek mind a változókor tünetei. Ám most már bizonyos, hogy nem csak a nőket sújtó természetes változásról van szó, hanem a férfiak életébe is bekúszik. Sőt, most már azt is tudjuk, hogy ugyanúgy létezik a férfiaknak is ciklusa, csak éppen nem olyan időközönként tűnik fel, mint a hölgyeknél.

A klimax éveken át tartó lassú folyamat, amely van, aki esetében korán jelentkezik, de általában 45 év körül kezdődik és 60-65 éves korban fejeződik be. A menopauza a nőket érintő hormonális változás, a férfiak esetében ezt andropauzának nevezik.

Andropauza
Kép forrása: Pexels

Andropauza

A férfi nemihormon, a tesztoszteron termelésében beálló csökkenés az erősebb nem tagjainál olyan tünetekkel jelentkezhet, minthogy a herék összezsugorodnak és a termékenység is korlátozódik. Sőt, egyes esetekben még a spermiumtermelés is megszűnhet és merevedési zavar is felléphet. Megnő a hízékonyság esélye, valamint az izomerő mértéke is csökkenhet.

A férfiklimaxot nem olyan hevesen kell elképzelni, mint ahogyan azt sok, a testük tüzelését érző, magukból kikelő, sárkánnyá váló nő éli meg. Mivel a férfi ciklus sem olyan rendszerességű, mint a női, így a klimaxuk is csendesebb lefolyású, de mégis szembesülhetnek olyan kellemetlenséggel, mint az ingerlékenység, a fáradékonyság, az alvászavar.

Andropauza
Kép forrása: Pexels

Kincs, ami visszahozható

Ha a fenti tüneteket tapasztaló férfi megijed, hogy oda a férfiassága, akkor két dolgot tehet:

  1. magába roskad és búcsút int a szexnek és férfiasságának,
  2. vagy keres valami megoldást a gondjára.

Ha az utóbbi szimpatikusabb, akkor hormonpótlással vissza lehet hozni a normál, megszokott szintet.

Nem mindenki esetében érzékelhető ez a változás. A férfiak egy kisebb százaléka ugyanis semmi jelét nem érzi ennek a változásnak annak ellenére, hogy ez mindenkiben lezajlik. Annyi azonban bizonyos, hogy az egészséges életmóddal (étkezés és mozgás) a tesztoszteron szintje is tartható és ezáltal a az andropauza is kevésbé lesz gyötrő.

Az egészségtudatos életmód mellett is szükségünk van a tápanyagpótlásra. A férfiklimax jelei esetén kimondottan férfiak számára készített vitaminokkal megelőzhetővé válnak a tünetek.

Nyitókép forrása: Pexels
/egeszseg/test-es-lelek/ferfiklimax-andropauza-tunet/