Barion Pixel Beszélgetős terápia lehet a menopauza hatékony kezelési módja – Új kutatás született a témában – Coloré

Beszélgetős terápia lehet a menopauza hatékony kezelési módja – Új kutatás született a témában

2023. 11. 21.

A beszélgetős terápiát ajánlják mostantól a menopauza kezelésére.

Kutatók a menopauza vizsgálata során arra keresték a választ, hogy hogyan lehetne átsegíteni a hormonális változásokon a nőket. Úgy látták ugyanis, hogy magukra vannak hagyva a nők a menopauzával, holott kell legyen valami, ami segítségükre van abban, hogy átvészeljék a változó korral járó nehézségeket. A cél az, hogy a nők szélesebb választékot kapjanak a kezelési lehetőségek közül, és tájékozottabban hozhassanak döntéseket a változókor különböző tüneteinek kezelési módjairól.

Beszélgetős terápiával a menopauza ellen?

A kutatók úgy látják, hogy különböző beszédterápiák segíthetnek a változókor meg- és túlélésében. A kognitív viselkedésterápia egy beszélgetős terápia, ami hasznos lehet a menopauza bizonyos tüneteinek a kezelésében, így a szorongás, a rossz hangulat, a hőhullámok és az álmatlanság esetében. A terápia sikerességének oka abban rejlik, hogy a gondolataink és az érzéseink befolyásolják azt, hogy hogyan birkózunk meg a mindennapokkal, és sok esetben a hozzáállásunk és a gondolataink tesznek rosszabbá egy adott, kezelhető helyzetet.

A szakemberek úgy látják, hogy ha bizonyos viselkedési és gondolkodási mintákat a beszélgetős terápia segítségével megváltoztatnak, máshogy állnak hozzá a nők a változó kor nehézségeihez. Ennek oka, hogy ez az időszak nemcsak fizikailag, hanem érzelmileg is nehéz, ezért akiknek tüneteik vannak, jobban megbirkóznak az állapotukkal, ha nyíltan beszélhetnek róla. Egy terápia ugyanis személyre szabott megoldásokat tud adni, ráadásul hosszútávon nyújthat megoldást, valamint életmódbeli változtatások javaslásával is segítheti ezt a periódust.

A menopauza kezelésében nagy szerepe lehet a beszélgetős terápiáknak, mialatt a nők elmondhatnák az érzéseiket, ezzel könnyítve a testi kínokon / Kép forrása: PeopleImages / Getty Images
A menopauza kezelésében nagy szerepe lehet a beszélgetős terápiáknak, mialatt a nők elmondhatnák az érzéseiket, ezzel könnyítve a testi kínokon / Kép forrása: PeopleImages / Getty Images

Azoknak, akiknek nincs lehetőségük beszélgetős terápiára, azt javasolják, hogy konzultáljanak a háziorvosukkal, és ha másnak nem tudnak beszélni a nehézségeikről és az érzéseikről, kérjék a szakorvos segítségét. A személyes vagy online csoportok is segítségükre lehetnek a tünetektől szenvedő, változókorban lévő nőknek.

A kutatás vezetője szerint a hosszabbtávú cél az, hogy ne úgy tekintsenek a nők a menopauzára, mint egy ellenségre, ami a szenvedéseiket okozza, s ezáltal már könnyebben átvészelhető ez az időszak.

Forrás: Daily Record.

Nyitókép forrása: Getty Images