Barion Pixel Lefáraszt és rád akaszkodik – Így küzdhetsz az energiavámpírok ellen – Coloré

Lefáraszt és rád akaszkodik – Így küzdhetsz az energiavámpírok ellen

2022. 08. 14.

Vannak, akik könnyedséget és kényelmet hoznak az életünkbe, energiával töltenek fel, gyakorlatilag felvillanyoznak jelenlétükkel. És vannak olyanok, akik miatt stresszesnek érzi magát az ember, vagy az utolsó porcikájáig kimerültnek. Az utóbbiakat energiavámpíroknak hívja a köznyelv, róluk lesz most szó.

Energiavámpír az az ember, aki szándékosan vagy tudta nélkül leszívja az érzelmi energiánkat, kihasználja, hogy szívesen meghallgatjuk és feszülten, kimerülten hagy ott minket. Bárki viselkedhet energiavámpírként, lehet az egy családtagunk, rokonunk, barátunk vagy kollégánk is, és fontos tudni: nem biztos, hogy direkt csinálja, vagy hogy tudatában van káros viselkedésének. De a következmény ránk nézve akkor is kimerítő és fárasztó, sőt, a folyamatos stressz krónikus betegségeket is előidézhet, ezért aztán jó, ha tudjuk, hogy ismerjük fel és hogy kezeljük az energiavámpírokat.

Dracula
Forrás: Northfoto

A felismerés félmegoldás

Mindig valamilyen dráma zajlik körülöttük

Gyakran egy katasztrófa közepén találják magukat, erről pedig mindig beszámolnak – viszont az fel sem merül bennük, hogy esetleg ők okozták a problémát. Nem vállalnak felelősséget tetteikért, szinte mindig másokat hibáztatnak. Gyakran elhangzik, hogy hülye a főnök, a szomszéd, a postásnak mindig baja van, a kasszás megint bunkó volt, de az sosem, hogy ők előtte hogyan viselkedtek.

Állandóan felüllicitálnak

Te is jelentkeztél egy állásra? De szuper, én is, segíts már légyszi az önéletrajzomban!” “Jaj, nagyon sajnálom a kiskutyádat, de amikor az én kocsim kerekét lyukasztották ki, akkor is pont így kivoltam, ha nem jobban…

Tudom, hogy nagyon el vagy havazva a melóval, de feltétlenül beszélnünk kellene a tegnapi randimról, nagyon gáz volt.”

Egy energiavámpír soha nem szereti, ha valamiben felülmúlják, és nem szívesen osztoznak a reflektorfényben. De ha panaszkodásról van szó, akkor is nekik kell a középpontban lenniük, hiszen az nem létezik, hogy valakinek rosszabb, mint nekik!

Az energiavámpírok az érzelmi energiáinkból táplálkoznak, és ha szomorú vagy ideges a másik, az energiakészlete még jobban fogy – ők pedig lakmároznak tovább belőle.

Mártírkodnak

Problémáikat egyenesen a többi ember vállára pakolják, nem vállalnak felelősséget semmiért, mindig csak panaszkodnak. Érzelmi támogatást keresnek, hogy növeljék az önbecsülésüket, és ha szóvá teszik nekik, hogy valamit máshogy kellene csinálni, akkor….

Bűntudatot keltenek benned

Tudják, hogy a szégyen nagyszerű fegyver az együttérző és gondoskodó emberekkel szemben, így gyakran alkalmazzák is ezt. “Nem tudom, hogyan várhatod el, hogy kibírjam nélküled. Szét fogok esni.” Ehhez hasonlóan az ultimátumok hatékonyak arra, hogy megragadják az emberek figyelmét, és olyan dolgokra kényszerítsék őket, amelyeket egyébként nem szívesen tennének. “Ha igazán törődsz velem, felhívod, és elmondod neki, mennyire szeretem.”

energiavámpír
Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

Kritizálnak és piszkálnak

Egy jó kapcsolatban mindkét fél panaszkodhat a másiknak az életéről, de ha energiavámpírral van dolgunk, ő jellemzően nem fog segíteni a problémáinkban, van, hogy még rájuk is tesz egy lapáttal. Mivel ők alapvetően bizonytalanok ezért bizonyos taktikákat vethetnek be annak érdekében, hogy „zsákmányukat” is elbizonytalanítsák.Ekkor az ember úgy érzi, hogy tartozik nekik a figyelmével, holott ez nincs így. Elhangozhat például, hogy “Túl hülye voltam, hogy jobbat vártam tőled. Mindenki más szemétként bánik velem, te miért lennél különb?

Mi a megoldás?

Ismerd fel a jeleket! 

A fentiekben felsoroltak megjegyzése nagyban segít abban, hogy felismerjük, energiavámpírral van-e dolgunk. “Ellene” azonban nem lesz jó a fokhagyma vagy a szenteltvíz, mentális haderőre lesz szükségünk.

Vegyél egy nagy levegőt

A légzés csodálatos módja annak, hogy az ember középpontba helyezze magát. Csak kövesd a lélegzetet, és mondd el magadnak: tudod, mi történik, és meg tudod oldani. Fontos, hogy ne felejtsük el, mekkora erővel bírunk saját életünk felett.

Csökkentsd az elvárásaid

Ha nárcisztikussal van dolgunk, tudnunk kell, hogy ezek az emberek nem képesek empatikusak lenni másokkal, ne is várjuk tőlük. Kerüljük a lelkizést, hogy megóvjuk magunkat a csalódástól, amikor nem találkozunk azzal a megértéssel, amit vártunk.

Légy “túl fáradt”

Amikor egy energiavámpír megkörnyékez, mondd neki, hogy rossz kedved van vagy nagyon fáradt. Nem akar majd olyan közelében lenni, akinek nincs energiája, amit le lehet csapolni.

Legyél közömbös és ne reagálj túlzóan

Ne szórakoztassuk őket, ne adjunk nekik energiát. Ne adjuk meg nekik amit keresnek (legyen az egy nyitott fül, együttérzés vagy támogatás), és elveszítik érdeklődésüket irányunkban. Maradjunk hűvösek, higgadtak és összeszedettek.

Minimal,composition,for,caution,and,under,construction,concept.,orange,with
Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

Húzd meg a határaidat

A határok felállítása egy tökéletes módja annak, hogy megvédd magad; húzol egy mentális vonalat, és a másik tudtára adod, például így: „Ez az, amit meg tudok tenni érted, és ez az, amit nem.” Nem kell meggyőznöd az energiavámpírt az álláspontod helyességéről. A védekezés csak növelni fogja a találkozó negatív kicsengését, de te semleges akarsz maradni. 

Szakítsd meg a kapcsolatot

Hacsak nem olyan valaki, akit nem tudunk elkerülni (például főnök vagy családtag), szakítsuk meg a kapcsolatot az illetővel, mondja dr. Christiane Northrup, a téma szakértője. Ha egy volt házastársról van szó, akivel továbbra is kommunikálni kell – esetleg ha gyerekek is vannak –, akkor a lehető legkevesebbet beszéljünk vele, és fordítsuk a technológiát a magunk javára: telefonos egyeztetés helyett például írjunk üzenetet. Ha viszont nem olyan kapcsolatról van szó, amely kikerülhetetlen a mindennapjainkban, akkor sok esetben a búcsú lesz az egyetlen megoldás.

Forrás: Healthline, Oprah.com, NBCnews.com