Barion Pixel 7 hasznos tanács a derékfájás kezelésére – Coloré

7 hasznos tanács a derékfájás kezelésére

2024. 03. 23.

A derékfájás, összefoglalóan lumbágó problémák oka lehet mozgásszervi eredetű, de adódhat az életmódból is.

A derékfájás a lakosság nagy részének életét megkeseríti, korosztálytól függetlenül, ugyanis egyre többen végeznek ülőmunkát, nem mozgunk eleget, nem figyelünk a túlsúlyra és a mozgásszervek egészségvédelmére.

A derék szakasz fájdalmakor lehet érintett a keresztcsont, a csípő, az ülőideg, a csípőhorpasz izom, számos ok húzódhat meg a háttérben. Ezért nincs is egy olyan biztos mód, ami minden esetben segít, általában nagyon összetett a probléma. Egy jó szakorvos vagy mozgásterapeuta nemcsak a derekat vizsgálja meg, hanem tetőtől talpig az ember vázrendszerét, beleértve az izmokat, ízületeket, a testtartást, illetve az ún. fascia réteget.

A krónikus derékfájás kezelése nem egy nap, és gyakran csak szakember segítségével juthatunk eredményre, de van számos dolog, amit megtehetünk önmagunk is a helyzet javítása érdekében.

Figyeljünk a testtartásunkra! Húzzuk ki magunkat, a vállakat lazán engedjük le, miközben a lapockák zárjanak. A nyakunk is legyen egyenes, túl sokat hajlítjuk előre a telefonozás miatt. Ha ülünk, minél többször mozgassuk át magunkat, dolgozzunk állva egy pultnál, vagy üljünk fittlabdára vagy dinair párnára, de választhatunk térdelő széket is.

Sportoljunk, mozogjunk rendszeresen, és ügyeljünk a túlsúly elkerülésére! Mindenféle mozgás jó és hasznos, a legenyhébb is több a semminél. Ha nem vagyunk pörgős alkatok, válasszuk a jógát, pilatest, body artot, gerinctornát.

Sérülésből adódó derékfájás esetén (vagy más terület esetén is) kíméljük a területet, először hűtsük (például jégzselével) majd váltsunk melegítő terápiára. Az ún. moxa típusú gyógynövényes tapaszok is sokat segíthetnek, ahogy a különböző krémek is.

Rendszeresen nyújtsunk! Nemcsak a mozgás, mozgatás lényeges, hanem a nyújtás is, mely flexibilis teszi az izmokat, szalagokat és növeli a vérellátásukat. A nyújtáshoz alkalmazhatunk SMR hengert is.

Derékfájás
Forrás: Getty Images

Viseljünk megfelelő lábbelit! Gyakran az a probléma, hogy nem jó a cipő kialakítása, főleg, ha lúdtalpas valaki. Figyeljünk az ergonómiára, ne csak a cipő szépségére. Vásároljunk talpbetétet, ha szükséges!

Ilyen fontos lehet a megfelelő ágymatrac is, amin fekszünk. Ne spóroljunk a gerincünk egészségén.

Ha úgy érezzük, akut a probléma és nem fordul elő sűrűn, egy jó gyógymasszőr is sokat segíthet. Ha rendszeres a probléma, keressünk fel gyógytornászt, manuálterapeutát.

Forrás: Virtua
Borítókép forrása: Getty Images