Barion Pixel „Ha boldogtalan a lélek, megbetegszik a test” – interjú Szilágyi Szilvia coach és párkapcsolati mediátorral – Coloré

„Ha boldogtalan a lélek, megbetegszik a test” – interjú Szilágyi Szilvia coach és párkapcsolati mediátorral

2024. 03. 30.

Az alternatív gyógyászatok, pszichoszomatikus orvoslás és egyes spirituális hagyományok szerint egyes betegségeknek lelki okai lehetnek. Ezek az elméletek azt sugallják, hogy a test és az elme szoros kapcsolatban áll, és az érzelmi vagy pszichológiai problémák befolyásolhatják az egészséget. Az ilyen elméletek szerint például a krónikus stressz, szorongás, depresszió vagy feszültség hosszú távon károsíthatja az immunrendszert, és hajlamosíthat a betegségekre. A Coloré szakértőjét, Szilágyi Szilvia coach és párkapcsolati mediátort kérdeztük a témában.

Tired Woman With Closed Eyes Touching Nose Bridge
fotó: Gettyimages

Betegségeknek lelki okai: testünk vagy a lelkünk a felelős?

Coloré: Tapasztalatod szerint van összefüggés a betegségek testi és lelki okai között?

Szilágyi Szilvia: Holisztikus megközelítésben, mely hozzám a legközelebb áll, mi emberek a test, lélek és szellem egységében, vagy éppen egyensúlytalanságában élünk. Egészségi állapotunk akkor harmonikus, amikor testünk fizikai állapota, érzelmi és mentális állapotunk és személyes fejlődésünk is egyensúlyban van. Amikor egészségesen táplálkozunk, rendszeresen mozgunk, érzelmi stabilitást élünk meg, folyamatosan fejlesztjük magunkat, mindhárom területet kellőképpen kiegyensúlyoztuk. Bármelyik terület hiányállapota esetén a hármas egység felborulása kihat a másik 2 állapotára is. Éppen ezért amikor például önértékelésünk hiányos vagy negatív, a tapasztalataim szerint hatással van testünk fizikai állapotára és belső békénkre is. Egymástól nem elválaszthatók, de nem is kezelhetőek eredményesen külön-külön, a másik figyelembevétele nélkül. Hiába táplálkozunk egészségesen és mozgunk minden nap, ha negatívan látjuk a világot, és állandó belső feszültségben élünk. Mindemellett nem elég az önfejlesztés, a pozitív gondolkodás az egészség teljes megéléséhez, ha fizikai testünkről nem gondoskodunk megfelelően. A holisztikus gondolkodás szerint a testi tünetek sokszor jelzések lehetnek az ember lelki, vagy szellemi állapotáról. Saját tapasztalataim azt mutatják, hogy egy régebb óta fennálló elakadás, akár személyi, karrier vagy kapcsolati területen, gyakran jár együtt a fizikai testben és a mentális területen jelentkező tünetekkel is.

Img 8754
fotó: Szilágyi Szilvia

Coloré: Hogyan befolyásolhatja a lelki állapot egy személy testi egészségét?

Szilágyi Szilvia: Amikor stresszesek vagyunk, például vizsgadrukk esetén, sokan megtapasztaljuk emésztőrendszerünk gyorsabb működését. A hosszan tartó stressz viszont legyengíti az immunrendszerünket, csökkenhet ellenálló képességünk a betegségekkel szemben, gyulladások alakulnak ki a szervezetben, melynek hatására a hármas egység felborul. A lelkiállapot nagyban befolyásolja az alvásunkat, étvágyunkat, energiaszintünket, akár pozitív, akár negatív irányban. Gondoljunk csak bele, amikor szerelmesek vagyunk, keveset alszunk, hol eszünk, hol nem és energia szintünk mégis az egekben jár, úgy érezzük, minden megvalósítható számukra. Letargikus állapotban keveset alszunk, keveset eszünk és energia szintünk is nagyon alacsony. A lelki és a testi állapot egymástól nem elválasztható véleményem szerint, viszont bármelyik javítása pozitív hatással lehet a másikra is. Ha elegendő időt töltünk alvással, testmozgással, egészségesen táplálkozunk, lelkileg és mentálisan is jobban érezzük magunkat. Ha megtanuljuk kezelni a mindannyiunk életében jelenlévő stresszt, az pozitív hatással lehet általános egészségi állapotunkra is.

Close Up Image Of Smiling Woman In Swimwear On The Beach Making A Heart Shape With Hands Pretty Joyful Hispanic Woman Laughing At Camera Outside Healthy Lifestyle, Self Love And Body Care Concept
fotó: Gettyimages