Barion Pixel Érdekes tények a lélekről és a pszichéről – Coloré

Érdekes tények a lélekről és a pszichéről

2021. 09. 28.

Ösztönszerűen és legjobb tudásunk szerint igyekszünk cselekedni. Van, hogy a pszichénk és/vagy a lelkünk irányít. Ez a cikk most erről szól.

Az emberi gondolkodás még mindig rejtélyekkel teli világ, amelyre egyre több választ tud adni a tudomány, de az elme és a lélek viszonya továbbra is érdekes kérdéseket vet fel. Ha megértjük az ok-okozati tényezőket, talán önmagunk és mások viselkedésére is megkapjuk a választ.

Divatos kifejezés az élethosszig tartó tanulás, de ez nemcsak az iskolai és tanfolyami képzéseket jelentheti, hanem az önfejlesztést is. Az élet maga a fejlődésről szól és ehhez sem tankönyvre, sem tanárra nincs szükség. Folyton kapjuk a kisebb vagy nagyobb pofonokat, de természetesen számos kedves pillanattal is megajándékoz minket a sors. Ezekből kell tanulnunk, ezekre kell visszaemlékeznünk.

Az élet tanításai és tanulságai

Barátságok: Gondolj csak a barátaidra, a velük való kapcsolatodra! A családon kívül a barátok olyan biztonságos zónát nyújtanak, akikhez mindig és mindenkor fordulhatsz. Azonban kisgyermekkori barátaidat is magad mellett tudhatod még? Kutatások szerint a legtöbb gyermekkori kapcsolat eltűnik az ember életéből. Szép emlékként megmaradhat, viszont a fiatal felnőttként kialakult baráti kapcsolatok nagyobb eséllyel szólnak hosszú távra vagy akár egy életre.

Érdekes tények a lélekről és a pszichéről
Kép forrása: Shutterstock

Az sem mindegy, hogy milyen típusú emberekkel barátkozol. Egy-egy kapcsolat életben tartó ereje bármi lehet (közös szempont, azonos érzések vagy ellenérzések, gondolkodásmód stb.). Amíg a feltételek megvannak, a barátság is kitarthat. Ha azonban nem életre szóló kapcsolatról van szó, akkor a feltételek megszűnésével a barátság csillaga is kihuny. És ha már barátkozol, arra is legyél tekintettel, hogy minél optimistábbak, jókedvűbbek legyenek a barátaid, mert az rád is pozitív hatással lesz.

Ok-okozat: Mindenkit befolyásol az, hogy egy üzletbe, étterembe belépve milyen fogadtatással, kiszolgálással találkozik. Ahogy mondani szokták: Amilyen a mosdó, olyan a törölköző. Szívesen mész oda vissza, ahol kellemes élményben volt részed, kedves volt a személyzet? Ezzel mindenki így van. Csakhogy ennek a fordítottja is igaz. Az, ahogyan viselkedsz a pincérrel, a bolti eladóval, sokat árul el arról is, hogy milyen jellemmel bírsz.

Emlékek: Bármiről eszedbe juthat a múltban történt egy-egy emlék. Azt is megélhetted már, hogy milyen jó (vagy épp rossz) érzéssel töltött el, ha egy dal hallatán egy múltban megtörtént esemény bújik elő lelked mélyéről. Az emlékek kötődhetnek személyhez, helyszínhez, tárgyakhoz. Minden számodra kedves, vért is felpezsdítő zene a múlt szép emlékeihez kötődik. Természetesen nemcsak a kedves emlékeket hozhatja a felszínre egy-egy dal, hanem a szomorúakat, szégyenleteseket is.

Azt állítod magadról, hogy a pálcika ember rajzon nem haladtál túl? Nem az számít. Az azonban biztos, hogy ha arról vagy híres, hogy mindent elfelejtesz, a rajzolás rendkívül hatékonyan elő tudja hívni az emlékeket. Ha valamire emlékezned kellene, azt ne jegyzeteld, hanem rajzold le.

Érdekes tények a lélekről és a pszichéről
Kép forrása: Shutterstock

Babonából: talán te is azok közé tartozol, aki nem szívesen árulod el terveidet azért, hogy nehogy emiatt ne valósuljon meg? Sokan tartják magukban terveiket emiatt. Vajon van összefüggés, hogy a kimondott tervek nem válnak valóra? Már az 1930-as években is vizsgálták ezt a témát. Azt találták, hogy ha az ember másokat is beavat a tervébe, akkor annak kimondásával tényszerűvé válik a cél és a motiváltság alábbhagy, azaz a megvalósítás esély csökken.

A pénz boldogít(?): a boldogságfaktor mindenki számára más és más lehet. Azonban sokkal boldogabbnak érzi magát az, aki a pénzét élményekre, tapasztalatszerzésre költi. A spórolás és a gyűjtögetés nagyszerű lehet addig a pontig, amíg a tervek megvalósítását segítik. Ha azonban a spórolás csupán arra irányul, hogy a pénzt ne költsd el, de azzal különösebb célod nincs, nemhogy boldogságot nem okoz, de egyenesen boldogtalanná tesz.

Borítókép forrása: Shutterstock