Barion Pixel A teázás 3 pozitív hatása (X) – Coloré

A teázás 3 pozitív hatása (X)

2024. 03. 17.

Évszázadok óta szívesen teázunk, hiszen élvezeti értéke mellett számos jótékony hatása is van ennek a népszerű italnak. Cikkünkben összegyűjtöttük, milyen tulajdonságai vannak a különböző típusú teáknak, amiért nagyon is érdemes őket fogyasztani.

Élénkítő hatás

Bár sokan a kávéra esküsznek, ha kicsit fel szeretnék pörgetni magukat, koffeintartalma miatt egy csésze tea is azonos élénkítő hatással bírhat. A tea bizonyos változatait ráadásul akkor is fogyaszthatjuk, ha a kávé nálunk eddig alvászavart, nyugtalanságot okozott, hiszen a zöld teában található, mérsékelt mennyiségű koffein felszívódása egyenletesebb, így hosszabb időre biztosíthat kiegyensúlyozottabb hatást.

A Patikamránál kapható teakülönlegességek között fekete, zöld, illetve gyümölcsteákat is találhatunk, így mindenki könnyedén ráakadhat a számára legideálisabb típusra. Ha kifejezetten magas koffeintartalmú változatot keresünk, érdemes a fekete teák között nézelődni, hiszen egy csésze fekete teában akár 45-55 mg koffein is lehet.

Ha zavar minket az élénkítő hatás, vagy este, lefekvés előtt szeretnénk teát fogyasztani, beszerezhetünk koffeinmentes változatot is. Azzal viszont számoljunk, hogy bár csekély mértékben, de általában ezek a típusok is tartalmaznak kis mennyiségű koffeint. Egyáltalán nem rejtenek magukban azonban koffeint a gyümölcs-, a rooibos, illetve a herbateák, így lefekvés előtt is bátran fogyaszthatjuk őket.

Antioxidáns tartalom

A teázás egészséges életmód szempontjából legkiemelkedőbb tulajdonsága az antioxidáns tartalom, ami segít erősíteni az immunrendszert, illetve gátolni a szabad gyökök hatásait. A szabad gyökök felelősek számos olyan egészségügyi probléma kialakulásáért, mint például a daganatos, illetve a szív- és érrendszeri betegségek. Az antioxidánsok csökkentik ezek kialakulásának az esélyét, így már csak ezért is nagyon előnyös a rendszeres teafogyasztás.

Ha a legmagasabb antioxidáns tartalommal rendelkező teát keressük, akkor érdemes azokat a típusokat preferálni, amelyek minél kevésbé feldolgozottak, azaz minél kevesebb eljáráson mentek keresztül. Ez igaz a zöld teára, illete a fehér teákra is.

Antibakteriális hatás

Kevesen vannak tisztában a teák antibakteriális hatásával, pedig ez is jellemző szinte mindegyik típusra. Milyen előnye lehet ennek? Főként a fogakra gyakorolt pozitív hatását fontos megemlíteni, hiszen a fertőtlenítő hatás miatt csökken a szájban, fogakon megtalálható baktériumok száma, így kevésbé leszünk hajlamosak fogszuvasodára. Ezenfelül pedig segít elpusztítani a fogainkon lévő lepedéket is, így a fogkő kialakulásának megelőzésében is hatékony segítőtárs lehet.

A teát főleg élvezeti értéke miatt fogyasztják sokan, nem árt azonban tisztában lenni egészségünkre, energiaszintünkre való pozitív hatásaival is. Mint mindenben, azonban itt is fontos a mértékletesség, így figyeljünk rá, hogy mindig tartsuk be a napi fogyasztásra vonatkozó javaslatokat.