Hűs vegán desszertpizza lágy banánfagyival: kicsik és nagyok kedvence

Ez a vegán desszertpizza sokkal egészségesebb a bolti verziónál, ami után kicsik és nagyok egyaránt megnyalják mind a tíz ujjukat.

Gyerekként a testvérünkkel mindig egy bizonyos mirelit édes pizza volt a születésnapi kívánságunk. Később aztán ráleltünk egy egészséges vegán desszertpizzára és most már kijelenthetjük, hogy icipicit sem hiányzik a bolti változat! Ügyeljünk, hogy a banánokat előző este lefagyasszuk, hogy készen álljanak, mire hozzálátunk a tésztának.

Hűs vegán desszertpizza lágy banánfagyival

Előkészítési idő: 25-30 perc
Hűtési idő: 15-20 perc

Hozzávalók 10-12 adagra:

A tésztához:

  • 2 csésze (500 ml) ropogós rizspehely
  • 2 ek. meg 1 1/2 kk. (37 ml) barnarizs-szirup vagy kókusznektárszirup
  • 2 ek. (30 ml) kókuszolaj
  • 4 kk. (20 ml) kakaópor
  • 1 adag lágy banánfagyi (lásd lejjebb)
Vegán Desszertpizza
Vegán desszertpizza ((Fotó: Shutterstock/Puzzlepix))

Feltétek:

  • 1/3 csésze (75 ml) étcsokoládéchips
  • 2 kk (10 ml) és 1 ek. (15 ml) kókuszolaj
  • 1 ek. (15 ml) pirítottmandula-vaj vagy mogyoróvaj
  • 1 kk (5 ml) juharszirup
  • 4 kk. (20 ml) pirított, szeletelt mandula
  • 2 kk. (10 ml) kakaóbabdarab vagy apróra vágott csokoládé
  • 1 ek. (15 ml) édesítetlen kókuszchips

Lágy banánfagyi

  • 4 érett banán hámozva, darabolva és fagyasztva
  • 2 ek. (30 ml) pirítottmandula- vagy mogyoróvaj (opcionális)

Egy aprítógépben dolgozzuk simára a fagyasztott banánt és a mandulavajat (ha használunk), és ha szükséges, kaparjuk le az edény faláról az odatapadt masszát. Ez eltarthat pár percig, az aprítógéptől függően. Amikor sima és állagra lágy, kanalazzuk ki az edényből, és fogyasszuk azonnal. Tipp: használjunk közepesen érett banánokat, mert ha túl érettek és pöttyösek, nem lesz olyan krémes a fagyi, és túlságosan banáníze lesz. (Hacsak persze nem ez a célunk.)

Hűs Vegán Desszertpizza Lágy Banánfagyival
Lágy banánfagyi (Fotó: Shutterstock/Puzzlepix)

A pizza elkészítése:

Egy pizzatepsit béleljünk ki sütőpapírral. Készítsük elő a tésztát: egy nagy tálban keverjük össze a pelyhet, a barnarizs-szirupot, a 2 kávéskanál kókuszolajat és a kakaóport, amíg a kakaós szirup az összes pelyhet egyenletesen befedi. Kanalazzuk az előkészített tepsibe, és 25 centiméteres körben oszlassuk el. Tegyünk egy darab sütőpapírt a tetejére, kezünkkel jól nyomkodjuk le, és alakítsuk ki a formáját. Helyezzük hűtőbe 5-10 percre, amíg megkeményedik.

Óvatosan kenjük meg a legűtött tésztát a banánfagyival, de a szélein hagyjunk szabadon egy 2,5 centiméteres sávot. Tegyük vissza a hűtőbe 5-10 percre. A feltéthez egy kis lábasban olvasszuk meg a csokichipset 2 kávéskanál (10 ml) olajjal nagyon alacsony lángon. Amikor a chips 2/3-a elolvadt, vegyük le a lángról, és keverjük simára. Egy kis tálban keverjük össze a mandulavajat, a maradék 1 evőkanál (15 ml) kókuszolajjal és juharsziruppal. Az egészet töltsük egy zacskóba, vágjuk le a sarkát, így a pizzára tudjuk nyomni.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

A 3 legmakacsabb csillagjegy, akikre senki sem tud hatni