Az aranygaluska mennyei finomság, különösen akkor, ha vaníliasodó is jár hozzá. Ez bizony olyan!
Az aranygaluska a dobostortához vagy a somlói galuskához hasonlóan magyar desszert. Elsőként az 1860-as években említették, és még Jókai Mór is írt róla a Nemzeti eledeleink című cikkében. Akárcsak a somlói esetében, nincs köze a hagyományos értelemben vett galuskához, annál is inkább, mert kelt tésztából készül. Az 1970-es években már egy amerikai magyar szakácskönyvben is megjelent a receptje, és akkora sikert aratott, hogy Ronald Reagan felesége, Nancy is gondoskodott arról, hogy ilyet egyenek a Fehér Házban karácsonykor.
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 2 dkg friss élesztő
- 3 dl tej
- 2 tojássárgája
- 6 dkg puha vaj
- 5 dkg cukor
- egy csipet só
- 20 dkg darált dió
- 15 dkg kristálycukor
- 8 dkg olvasztott vaj
A vaníliasodóhoz:
- fél liter tej
- 2 tojássárgája
- 4 dkg cukor
- 1 teáskanál liszt
- 1 csomag vaníliáscukor vagy egy fél vaníliarúd kikapart magja
Így készül az aranygaluska isteni vaníliasodóval:
A tejet langyosra melegítem, elkeverek benne egy teáskanál cukrot, belemorzsolom az élesztőt, majd meleg helyen hagyom felfutni.
Egy nagyobb tálba szitálom a lisztet, és az olvasztott vajat, a 2 tojássárgáját, a csipet sót és a felfuttatott élesztőt, majd alaposan összedolgozom. Akkor jó, ha hólyagosodik, és nem ragad a kezünkhöz. A tésztát letakarom, és kétszeresére kelesztem, erre adok neki nagyjából órát. Ha megkelt a tészta, lisztezett felületen ujjnyi vastagra nyújtom, és pogácsaszaggatóval kiszaggatom.
Egy nagyobb tepsit kivajazok, egymás mellé teszem benne a kiszaggatott tésztákat. Ha nem fér bele a tepsibe, egy másikat is használok, mert nem opció, hogy másra tegyük a darabokat! Megszórom a cukorral összekevert dióval (ha nem lenne elég, keverek még!), meglocsolom az olvasztott vajjal úgy, hogy mindenhol fedje, majd letakarom és 30 percig hagyom ismét kelni. 180 fokra előmelegített, légkeveréses sütőben nagyjából 30 percig sütöm a galuskákat.
Míg sül a tészta, elkészítem a sodót: ehhez a tojássárgájákat elkeverem a cukorral a liszttel és egy deci tejjel. A maradék tejet felforralom, és beleöntöm a tejes-tojássárgájákat úgy, hogy folyamatosan kevergetem, ezáltal elkerülve, hogy a tojás összeugorjon. Folyamatos kevergetés mellett addig főzöm, míg be nem sűrűsödik. Ha készen van elzárom, és négy dkg porcukorral vízgőz felett habosra keverem a tojások fehérjét, majd óvatosan beledolgozom a sodóba, ügyelve arra, hogy a fehérje ne törjön össze!
Ha megsült a tészta, széttépkedem a kis ,,pogácsákat”, amik egyszerűen el fognak válni egymástól, majd frissen rájuk csurgatom a vaníliás sodót, és rögtön lehet is fogyasztani!
Nyitókép forrása: Karsa Tímea