Barion Pixel Mit ültessünk idén? – Ideje nekiállni a tervezésnek! – Coloré

Mit ültessünk idén? – Ideje nekiállni a tervezésnek!

2024. 01. 28.

A kertészek lassanként feltehetik maguknak a nagy kérdést, ugyanis ideje eldönteni, hogy mit ültessünk idén!

Az, hogy mit ültessünk idén minden kertész számára megválaszolandó kérdés, és ki így, ki úgy áll hozzá. Van, aki számára maga a Kánaán elveszni a magok között, míg egy kezdő kertész bizonytalanul állhat neki. Szerencsére a természetet nehezen lehet megállítani, ha élni akar, ezért ne ódzkodjunk attól, hogy kiskertet tervezzünk, legyen az egy balkonláda, cserép vagy kisebb, ültethető földdarab.

Mit ültessünk idén?

Mielőtt nekiállnánk vizualizálni a következő szüretet, találjuk ki, hogy mit is szeretnénk pontosan! Ebben segítséget jelenthetnek a tavalyról megmaradt magok. Elsőként ugyanis érdemes átnézni, hogy mivel jöttünk át ebbe a szezonba. Amennyiben olyan magokat találunk, aminek ebben az évben lejár a szavatossága, mindenképpen használjuk fel, hiszen a magokra is érvényes, hogy minőségük az idő múlásával romlik, így minél később kerülnek a földbe, annál kisebb eséllyel csíráznak ki. Ha olyan csomagokat is találunk, amiknek lejárt a szavatossága, próbálkozhatunk, de ne ezekre alapozzunk a kiskertünk megtervezését!

Előfordulhat, hogy olyan csomagjaink is vannak, amikről nem érezzük úgy, hogy felhasználnánk. Érdemes megkérdezni a barátainkat vagy keresni egy közösséget (legyen az személyes vagy online) hiszen a számunkra érdektelen magok másoknak örömet szerezhetnek, cserébe pedig mi is megkaphatjuk az áhított darabokat.

Mikor ültessünk?

Minden magnak megvan a maga csírázási ideje, ezért van, amit már februárban érdemes elvetni, míg olyan is akad, amivel áprilisig vagy akár májusig is várhatunk. A strapabíró fajták februárban már szabadföldbe kerülhetnek, ezért bőven van játékterünk az ültetés tekintetében.

Vannak magok, amiknek idő kell, hogy elérjék a megfelelő nagyságot és erősséget a kiültetéshez. Ezeket mindenképpen bent vessük el. Ilyenek a paprika és a paradicsom, amiket már februárban elvethetünk. Számítanunk kell arra, hogy egyre ki fogják nőni a cserepüket, így szükség lesz az átültetésükre. Az is megoldás lehet, ha egyből nagyobba ültetjük, de érdemes a kisebbet választani, ugyanis ezzel a módszerrel a gyengébb darabokat kihúzhatjuk, és nem pazarlunk miattuk sem földet sem cserepet.

A tojások dobozába való ültetés jó módszer lehet, ám inkább olyan növények esetében, amiket a csírázás után szabadföldbe ültethetünk, és a papír így a természetbe olvadhat.

Mielőtt tételesen kitaláljuk, hogy mit ültessünk idén, nézzünk körül, mi maradt tavalyról úgy magok, mint cserepek tekintetében! / Kép forrása: Brooke Ekelund / Getty Images
Mielőtt tételesen kitaláljuk, hogy mit ültessünk idén, nézzünk körül, mi maradt tavalyról! / Kép forrása: Brooke Ekelund / Getty Images

Több zöldség már februárban szabadföldbe ültethető, így a sárgarépa, a petrezselyem, a zöldborsó, a vörös- és póréhagyma, a fejes saláta és a hónapos retek is, ám mindenképpen takarjuk le őket, hogy a fagy ne csípje meg a levélkéket!

Természetes nemcsak zöldségeket ültethetünk, hanem virágokat is! Már január végén meg-megmutatkozhat, hogy mi van a föld alatt, és kibújhatnak a nárciszok levelei, de lassanként a hóvirág is megmutatja magát.

Virágmagok esetében is érvényes a lejárati idő, és többségüket ráérünk márciusban elvetni, és melegházban nevelni vagy letakarni, amennyiben egyből kiültetjük. Virágoknál azonban meggondolandó, hogy palántákat vegyünk, ugyanis nevelésük sokkal tovább tart, mint a zöldségek esetében, és könnyen lehet, hogy csupán a nyár végére lesz virág abból, amit tavasszal elvetettünk.

Tervezzük bárhogyan is, január végén mindenképpen érdemes nekiállni a kisebb-nagyobb tejfölösdobozok gyűjtésének!

Nyitókép forrása: Getty Images/Coloré