Barion Pixel Unod a tél szürkeségét? A te erkélyed lehet a kivétel az 5 télálló növény varázsával – Coloré

Unod a tél szürkeségét? A te erkélyed lehet a kivétel az 5 télálló növény varázsával

2023. 11. 22.

Eleged van a betonfal, a tégla és minden más építőanyag látványából? Szeretnél magad körül akkor is zöldet látni, ha a legzsúfoltabb részen élsz? Az erkélyed még mindig lehet a te magán dzsungeled, ha télálló növényben gondolkodsz..

Olyan növényekre fogok fókuszálni, amelyek a hideg időszakban is eléldegélnek, mindemellett pedig még a balkonod esztétikai csodájává válhatnak. A télálló növények megadják neked ezt a lehetőséget.

Első körben rendelkezned kell erkéllyel, mert máskülönben ez a cikk nem neked szól. Ha ez pipa, akkor a balkon virágosítása több szempontból is igényed lehet: szeretnéd a saját otthonod esztétikai élményét azzal javítani, hogy nemcsak odabent, hanem az erkélyen is zöldet telepítesz. Másrészről pedig a külső szemlélőknek is élményt nyújt a virágos balkon látványa és ezáltal a te megítélésed is pozitívabbá válhat.

Télálló növény
A kemény fagy lehet csak az árvácska ellensége, amely a télálló növények legismertebbje / Kép forrása: Wirestock / Getty Images

Az esztétikumon túl hangulatfelelőssé is válhatnak a növények, hiszen köztudottan oldják a stresszt, javítják a hangulatot. Emellett pedig még tisztítják a levegőt is, vagyis csökkentik a légszennyezés kedvezőtlen hatásait.

A lakberendezés elemeivé éppúgy válhatnak a lakáson belül, mint az erkélyen. A nagyobb, fényt felfogó növények ugyanis árnyékolnak, de a konyhai teendő még autentikusabbá tehető, ha a saját magunk által gondozott, az erkélyen helyet kapó fűszernövényekből csipegetünk ételeink készítésekor.

5 télálló növény, amely rendkívülit mutat az erkélyen

Most már tudod, hogy miért is jó növényekkel körül venni magadat. Ám télen, amikor a természet szunyókál, nem sokat gondolkodunk azon, hogy növényeket vigyünk a hidegbe, az erkélyre.

Árvácska: nevében arra utalhat, hogy milyen elhagyatott és nem keresett, pedig valójában a köztereken is azért használják ezt a színes virágot, mert a hidegben is megörvendeztet virágaival. Persze vannak fizikai korlátok, amit ez a törékeny növény sem bír, így a fagy beálltával tönkre mehet.
Az ibolyafélék családjába tartozik. Mivel a legnagyobb színváltozatú virágok egyikéről van szó, így könnyen megtalálhatod a tetszésednek és igényednek valót. Csoportosan nagyon jól mutatnak a balkonládában, cserépben egyaránt.
Ha nemcsak az erkélyedet szeretnéd virágba borítani, hanem a gasztronómiai élményt is keresed, akkor az árvácska szirmait kandírozhatod, édességeket dekorálhatsz vele.

Díszkáposzta: ha robusztusabb, erőteljes megjelenésre vágysz, amely színeivel is magára vonja a figyelmet, akkor a díszkáposzta a legjobb választás. Érdekes növényről van szó, mert nyáron teljesen átlagos, káposztához méltó zöld színben tetszeleg, majd ahogy beköszönt a hideg, úgy színesednek a levelei. Ez a klorofill és a napfény mennyiségével kapcsolatos jelenség. Igazi színét a hidegben mutatja meg.
Megjelenése, fodros levelei a káposztára emlékeztet és akárcsak a gasztronómiában kedvelt káposzta, ez is elfogyasztó. Vagyis a legtöbbje. Ha nem arra utazol, hogy zöldségeskertté minősítsd az erkélyedet, akkor inkább csak élvezd a karakteres megjelenését.

Télálló növény
A csobor vagy erika kiváló választás télire / Kép forrása: Ben1183 / Getty Images

Erika: ehhez nem kell egy Erika nevezetű színes egyéniséget keresned, aki nem mellesleg még a hideget is jól viseli. A csarab egy másik elnevezése az erika, de ismerheted akár seprűvirágként is. Ez utóbbi elnevezése arra utal, hogy számtalan apró virágot hoz, amelyek tényleg seprű hatását keltik.
Valójában törpecserjéről van szó, amely jól érzi magát a kertben és dézsába, balkonládába ültetve is. A fehértől az egészen vörös árnyalatig megtalálhatjuk a számításunkat. A zordabb környezetet, időjárást jól viselő csarab a természetben és a balkonon is mutatós télálló növény.

Hanga: akárcsak az erika esetében, itt sem kell Hanga nevű hölgyet keresni ahhoz, hogy színesítsd a balkonodat. A hanga az a növény, amely nevében is lehet erika, mert ismert alpesi erikaként is, de megjelenésében mást nyújt.
Az alacsony termetű örökzöld törpecserje kiválóan mutat dézsában. A balkonláda esetében elfelejthető, de cserébe színes virágokat ad, amelyek a fehér, a rózsaszín és a piros árnyalataiban tündökölhetnek.

Hunyor: télen csak néha kell hunyorogni a vakító nap miatt, de a hunyor ezt jól viseli. Bírja a fagyot és a hó sem okoz számára különösebb gondot. Örökzöld évelőről van szó, amely akkor is mutatós, ha éppen nem virágzik. De épp ez a pláne benne, hogy a mélyzöld levelek közül kikandikáló elegáns megjelenésű, színes virágai az egyik legmutatósabb télálló növény.
Szépség ide vagy oda, arról nem árt tudni, hogy veszélyes, mert mérgező. Erre utal latin neve, a Helleborus is, amely halálos eledelt jelent. Ha a bőrrel érintkezik, az irritációt és viszketést válthat ki, ezért érdemes kesztyűs kézzel bánni vele, vagy azonnal kezet mosni.

Ha a természet(es) szépségben hiszel, akkor erről télen sem kell lemondanod. Akkor sem, ha nincs kerted. A hidegtűrő növények színt és esztétikumot adhatnak az erkélyednek.

Nyitókép forrása: Ralf Menache / Getty Images