Puffasztó ételek hatására feszül a has, fokozódik a gázképződés: kellemetlen tünetek, amik sokak számára ismerősek lehetnek, miután egyre több embert érint a puffadás.
Az amerikai Nemzeti Diabétesz- és Emésztő- és Vesebetegségek Intézete (az Egyesült Államok Nemzeti Egészségügyi Intézetének része, NIDDK ) szerint bár bizonyos esetekben a puffadás súlyos betegség mellékhatásaként is jelentkezhet, a leggyakrabban mégis a rossz étkezési és életmódbeli szokások – így többek között bizonyos puffasztó ételek – okozzák.
A gyakori puffadás lehetséges okai
A puffadás nem olyasmi, amit szégyellnünk kellene, hiszen egy-egy nagyobb étkezés után szinte mindenki megtapasztalja. Ellenben ha minden alkalom után fájdalmas feszülést érzünk, az már aggodalomra adhat okot. „Ez arra utalhat, hogy valami nincs rendben a bélrendszerünk egészségével és az emésztésünkkel” – magyarázza Rachel Doyle, az RDN, a RAD Nutrition chicagói tulajdonosa, a bélrendszer egészségével foglalkozó szakember.
A Harvard Health Publishing szerint a puffadás mögöttes oka többek között irritábilis bélszindróma (IBS), gyulladásos bélbetegség, cöliákia, székrekedés, késleltetett gyomorürülés (gastroparesis) vagy akár rák is lehet. Bármi is áll ugyanakkor a háttérben, nem lehet megkerülni azt a tényt, hogy a puffadás nagyon kellemetlen, ezért a megelőzés az egyik legjobb fegyver ellene.
Jó hír, hogy az esetek többségében egyszerű diéta- és életmódbeli változtatásokkal kordában tartható a puffadás. Fontos azonban tudni, hogy mindannyiunk teste más. „Egy olyan étel, amely puffadást okoz a barátunknak, nem biztos, hogy ugyanazt teszi velünk, és fordítva” – mondja Doyle. – Ennek ellenére van néhány hétköznapi étel, ami a többségnél panaszokat okoz.
Puffasztó ételek, amiktől kidudorodik a has
A puffadás számos kellemetlen tünete közül az egyik legzavaróbb, hogy bizony jelentősen képes kidudorodni tőle a has, még akkor is, ha egyébként egy deka súlyfelesleg sincs rajtunk. Azon túl, hogy igyekezzünk elkerülni a túlevés csapdáját, érdemes megismerni a puffasztó, gázképződést okozó ételeket is.
Feldolgozott élelmiszerek: Pam Fullenweider dietetikus, a houstoni táplálkozási tanácsadással foglalkozó Fully Mediterraneana nevű cég alapítója a nátriumot nevezi meg a puffadás első számú okozójaként. Ahogy fogalmaz, a nátrium visszatartja a vizet, amitől a has felpüffed. Doyle szerint általában előrecsomagolt, félkész és feldolgozott élelmiszerek tartalmaznak nagy mennyiségű nátriumot, így például a gyorsételek, a kész öntetek és szószok, leveskonzervek, csemegehúsok és pékáruk, úgy mint a fehér kenyér, a bagel és a fánk. Vagyis ezeket érdemes teljesen kiiktatni az étrendből.
Magas zsírtartalmú ételek: a telített zsírtartalmú élelmiszerek közé tartoznak a pékáruk, a feldolgozott húsok és a sajtok. Ezek emésztése sokkal hosszabb időt vesz igénybe, mint más élelmiszereké. Kristin Gillespie táplálkozástudományi szakember szerint mivel ezek az ételek lassabban haladnak át a gyomor-bél traktuson, az emésztésük közben felszabaduló gázok puffadást okozhatnak. A MedlinePlus ajánlása alapján az a legjobb, ha a telített zsírok bevitelét a napi kalóriák 10 százalékára vagy kevesebbre korlátozzuk (ez kétszáz kalória, vagyis körülbelül 22 gramm egy 2000 kalóriás napi étrendben).
Tejtermékek: a tejtermékek különféle formái – beleértve a sajtot, a tejet és a fagylaltot – egyeseknél puffadást okozhatnak a laktóz miatt. Sokaknak gondot okoz a laktóz emésztése, idősebb korban különösen magas a laktózérzékenység kialakulásának esélye – olvasható az amerikai „Nemzetközi Alapítvány gasztrointesztinális betegségek ellen” közleményében. „Ha nem tudunk lemondani a tejtermékekről, célszerű evés előtt bevenni egy enzim-kiegészítőt, ami segíti a szervezetet a laktóz lebontásában” – mondja Doyle. Ez alól kivételt képez a natúr joghurt, ami segíthet a haspuffadás leküzdésében (erről lentebb olvashatunk bővebben).
Alma: noha tagadhatatlanul egészséges élelmiszer, az alma magas fruktóztartalmú gyümölcsnek számít, a túl sok fruktóz pedig puffadást okozhat a Johns Hopkins Medicine szerint. „Ezen kívül a dietetikusok magas FODMAP-tartalmú ételnek tekintik az almát, így egyeseknél már csak emiatt is puffadáshoz vezethet” – teszi hozzá Doyle. (A FODMAP a vékonybél által rosszul felszívódó cukrok – fermentálható oligoszacharidok, diszacharidok, monoszacharidok és poliolok – rövidítése, egy diétás trend, amit az amerikai Monash Egyetem munkatársai találtak ki.
Szintén a Monash Egyetem szerint az irritábilis bélszindrómában (IBS) szenvedőknek előnyös lehet az alacsony FODMAP-tartalmú étrend követése. Az alma mellett a hagyma, a fokhagyma, a bab és a kesudió is olyan magas FODMAP-tartalmú élelmiszerek, amelyekre az IBS-es betegeknek figyelniük kell.)
Hüvelyesek: Doyle szerint a hüvelyesek, mint például a bab és a lencse puffadást okozhatnak magas rosttartalmuk miatt. „Mindazonáltal ezek a növényi alapú élelmiszerek kevés telített zsírt és nátriumot tartalmaznak, plusz értékes tápanyagok” – írja a Harvard Health. A rostra egyébként is nagy szüksége van a szervezetnek, mert egyrészt eltelít, ami a fogyókúra szempontjából kifejezetten előnyös, másrészt kordában tartja az emésztőrendszert azáltal, hogy táplálja a bélmikrobióma jótékony baktériumait. Jó eséllyel elkerülhetjük azonban a túlzott gázképződést és a puffadást, ha fokozatosan növeljük a rostbevitelt, például úgy, hogy apránként mondjuk több lencsét csempészünk az étrendünkbe ahelyett, hogy egyszerre felfalnánk egy nagy tál babfőzeléket.
Keresztesvirágú zöldségek: az amerikai Táplálkozási és Dietetikai Akadémia a keresztesvirágú zöldségfélék közé sorolja a brokkolit, a karfiolt, a káposztaféléket, a kelbimbót és a borsmustárt. Nagy mennyiségben fogyasztva elősegítik a belek gázképződését, ami puffadáshoz vezethet. Ezek a zöldségek mindemellett egy raffinóz nevű cukrot is tartalmaznak, ami gázképződést okozhat az amerikai „Nemzetközi Alapítvány gasztrointesztinális betegségek ellen” táplálkozási útmutatója szerint. Ne feledjük viszont, hogy a keresztesvirágú zöldségek roppant egészségesek, mivel többek között bőséges mennyiségű folsavat, K-, C- és A-vitamint tartalmaznak.
Ahelyett, hogy teljesen kiiktatnánk ezeket az étrendünkből, próbáljuk meg egyszerre csak az egyiket elhagyni, hogy meglássuk, javulnak-e a tünetek. Miután sikerült elcsípnünk a puffadást okozó ételt vagy ételeket, igyekezzünk kisebb mennyiségben visszaépíteni az étrendbe, ahelyett, hogy teljesen száműznénk belőle. (Kivételt jelentenek a feldolgozott élelmiszerek.)
Ételek, amiktől másnapra elmúlik a puffadás
A tiltólistás élelmiszerek után nézzük, melyek azok, amikkel természetes módon orvosolhatjuk a panaszokat, sőt, a jövőben akár meg is előzhetjük velük a puffadás kialakulását.
Uborka: a friss és ropogós uborka elsősorban vízből áll, ami segíthet kiüríteni a szervezetből a felesleges nátriumot. A zöldség emellett egy kvercetin nevű flavonoidot is tartalmaz, ami szintén hatásos puffadás ellen a Kanadai Sporttáplálkozási Akadémia szerint. (A Nutrients szaklap 2016-os márciusi számában közzétett laboratóriumi és állatkísérletek szerint a kvercetin erős gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, így feltételezhetően csökkenti a gázképződést, bár ennek megerősítéséhez további, embereken végzett vizsgálatok szükségesek.)
Natúr joghurt: Doyle szerint az emésztés szabályozásában és a gyomor- és bélrendszer egészségének javításában segédkező probiotikumokat tartalmazó joghurt segíthet megelőzni a puffadást. A szakember azt javasolja, hogy vásárlásakor kifejezetten az „élőflórás” szót keressük a címkén. (Az élőflóra tulajdonképpen azt jelenti, hogy bizonyos jótékony baktériumok – például tejsavbaktériumok, mint a bifidobaktérium, illetve a lactobacillus – megtalálhatók a joghurtban.)
A cukrozott gyümölcsjoghurtokat azonban kerüljük, mert azok fogyasztása az emésztés és a fogyókúra szempontjából sem szerencsés. Ezen kívül egy 2015 októberében, a Frontiers in Microbiology szaklapban megjelent tanulmány a kefirt is a puffadás ellen bevethető élelmiszerek közé sorolja, mivel az erjesztett tejital probiotikumokat is tartalmaz, így segíthet a has lelapulásában.
Spárga: a spárga talán a legnépszerűbb tavaszi zöldség, a benne található aszparagin pedig vízhajtó hatású, ennélfogva segíti a só és a víz kiürülését a szervezetből, és így elmulasztja a puffadást.
Banán: a banán káliumtartalma segít leküzdeni a puffadást, és megakadályozza a vízvisszatartást. „A kálium egy ásványi anyag és elektrolit, amely fontos a szervezet nátriumszintjének szabályozásához” – mondja Doyle. „Ezért a káliumban gazdag ételek fogyasztása csökkentheti a vízvisszatartást.”
A NIH szerint a banánon kívül a tökben és az aszalt gyümölcsökben, például a kajszibarackban, aszalt szilvában és a mazsolában is megtalálható a kálium. (Aszalt gyümölcsöt azonban lehetőség szerint inkább otthon készítsünk, a bolti változatok ugyanis rengeteg hozzáadott cukrot tartalmaznak.)
Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix