Barion Pixel Ahogy a régi bölcsesség tartja: kis mértékben gyógyszer… Ám a szódabikarbónás víz nagy mértékben méreg – Coloré

Ahogy a régi bölcsesség tartja: kis mértékben gyógyszer… Ám a szódabikarbónás víz nagy mértékben méreg

2023. 11. 20.

Az ember találékonysága beindul, ha otthoni gyógymódokkal kíván szabadulni a fájdalmától, a kellemetlenségtől. Az internet elé vetjük magunkat és bőszen keressük a házi megoldásokat mindenféle nyavalyánkra. A szódabikarbóna univerzalitása számos ponton megmutatkozik, a szódabikarbónás víz fogyasztása pedig emésztési problémák gyógymódjaként ismert. De nem ért vigyázni vele!

Puffad a has? Ég a gyomor? Talán elsőként nyúlunk a szódabikarbónáért és egy kis vízbe keverve, elfogyasztva a gyors eredményt reméljük. Ez a háztartásunkban is univerzálisan felhasználható anyag nagy figyelmet kap az egészségtudatos életmódot követők körében is, mert olcsó megoldásként alkalmazható és minden háztartásban megtalálható, így az elérhetőség is szempont.

Szódabikarbónás víz
Puffadás, gyomorégés? A szódabikarbónás víz gyorsan enyhítheti a problémát / Kép forrása: Tharakorn / Getty Images

Amit a szódabikarbónás vízre bízhatunk

Emésztési előnyök

A szódabikarbóna, vagy tudományosabban nátrium-hidrogén-karbonát egy szerves vegyület, amely fontos szerepet játszik a szervezet sav-bázis egyensúly fenntartásában. A vízben elkevert fehér por fogyasztása előnyös lehet az emésztés szempontjából, ugyanis segíthet csökkenteni a gyomorsav túltermelését, ezáltal enyhíthet bizonyos emésztési problémákat. A legáltalánosabban gyomorégés és puffadás esetében alkalmazzuk.  

A szervezet pH-értékének karbantartása

A szódabikarbóna részt vesz a szervezet pH-értékének szabályozásában. Bár a testünknek szüksége van a savakra bizonyos funkciókhoz, a modern étrend gyakran túlzottan savas kémhatású. Azért hatékony a gyomorégés és reflux panaszok kezelésében a nátrium-hidrogén-karbonát, mert lúgos pH-ja van, ami segít semlegesíteni a gyomor savasságát. Úgy viselkedik, mint a vény nélkül kapható savlekötők.

Immunrendszer erősítő

A szódabikarbóna képes lehet növelni a vérben lévő immunsejtek aktivitását, ami hozzájárulhat a szervezet ellenálló képességének javításához.

Hidratáció

A szódabikarbónás víz fogyasztásával segíthetjük a test hidratációját, mert segít a víz felszívódásában, ezáltal támogatva a szervezet megfelelő hidratáltságát.

Óvatosan a szódabikarbónás vízzel!

A szódabikarbónás víz fogyasztása tehát számos egészségügyi előnnyel járhat a szervezetünk számára, de mint minden éremnek van másik oldala, minden bizonnyal hátrányáról is lehet beszélni. Arról kevesebbet hallani és olvasni, hogy akár problémát is okozhat. Nem iszeretnénk senki kedvét elvenni a házi gyógymódtól, de érdemes átgondoltan, szakemberrel egyeztetve alkalmazni az otthoni kezelést. Hogy miért?

Sokan állítják, hogy a szódabikarbónás víz hatással van az egészségre, azonban erre tudományos bizonyíték nem áll rendelkezésre. Azt már előnyként említettük, hogy kis mennyiségben fogyasztva, lúgos hatásának köszönhetően enyhíti a gyomorégés, reflux és egyéb emésztési zavarok kellemetlenségeit, azonban nagyobb mennyiségben fogyasztva kockázatos. A szódabikarbónát könnyű beszerezni és használatakor az is előfordulhat, hogy túl sokat használunk belőle. Visszájára fordulhat az, amiért a szódabikarbónához nyúlunk, ugyanis emésztési problémát válthatunk ki. A magas nátriumtartalma miatt, nagyobb adagban mérgező a test számára. A szervezetünk ilyenkor ugyanis megpróbálja helyre billenteni a só egyensúlyát, ezért vizet von be az emésztőrendszerbe és ez hasmenést, hányást okozhat.

Ha túl sok nátrium-hidrogén-karbonát kerül a szervezetünkbe az lassú, felületes légzést, kiszáradást okozhat. Ezen kívül akár gyomorrepedést is eredményezhet, mert a szódabikarbóna a savval keveredve kémiai reakcióba lép és melléktermékeként gáz szabadul fel. Erre különösen nagy az esélye annak, aki nagyobb mennyiségű ételt és alkoholt is fogyasztott.

A szódabikarbónát alapvetően ártalmatlannak, sőt az emésztést segítőként tartjuk számon, de a gyerekek számára méreg.

Aki tartósan gyógyszert fogyaszt és mellette megpróbálkozik a szódabikarbónás víz fogyasztásával is, mint természetes gyógymóddal, az kockáztatja a gyógyszereinek felszívódását, ami pedig még veszélyesebb, hogy akár káros hatást válthat ki a kettő kombinációja.

Spoon Of Baking Soda
Fél teáskanál szódabikarbóna a fél csészényi vízhez. Az ennél több már méreg / Kép forrása: vikif / Getty Images

Mennyi az annyi?

A szódabikarbónát tehát túl lehet adagolni és akkor már méregként hat vagy legalábbis további problémák forrásává válhat. Mennyi az éppen elég a szódabikarbónás vízhez? Nos, fél teáskanálnyi szódabikarbóna fél csészényi vízhez keverve enyhítheti az emésztési zavarokat. Mindez rövid távú alternatívaként szerepeljen a gyógymódok között. Inkább a vény nélkül kapható termékekre és szakemberre bízzuk magunkat.

Nyitókép forrása: opreaistock / Getty Images