Barion Pixel Sütőtakarítás szódabikarbónával: kipróbáltuk, működik-e! (Videóval!) – Coloré

Sütőtakarítás szódabikarbónával: kipróbáltuk, működik-e! (Videóval!)

2022. 09. 24.

A szódabikarbóna sok mindenre jó, többek közt takarításra is. Kipróbáltuk, egy igen komoly terepen, hogy kiderüljön, milyen a sütőtakarítás szódabikarbónával!

A sütőtakarítás szódabikarbónával nem meglepő vállalkozás, ugyanis ez a szer számtalan dologra alkalmas. Kémiai neve nátrium-hidrogén-karbonát, ami egy bizonyos mértékben lúgos sóféle, és könnyen oldódik vízben. Természetéből fakadóan enyhén maró hatású, ám önmagában ártalmatlan, így a háztartás számos területén használható, nem is beszélve arról, hogy az emberi testtel is csodákat művel!

Mire jó a szódabikarbóna?

A ház körül kiválóan használható különböző foltok eltávolítására, legyen az egy zsírfolt, vagy tea- vagy kávéfolt egy-egy ruhadarabban, de az izzadságfoltok is eltűnnek használatával. Étkészületünket is kifényesíthetjük vele, de akár a penészedést is meggátolhatjuk. A sütés-főzés során is hasznát vehetjük, mert keményítővel elkeverve kiválthatjuk általa a sütőport.

Belső használatra is kiváló, hiszen a gyomorégést gyorsan megszünteti, de csuklás ellen is használható! Keverékéből zsíros hajra sampont készíthetünk, de a rovarcsípés okozta viszketést is enyhíti. Segítségével fehérebbek lehetnek a fogaink, és az izzadságszagot is csökkenthetjük. Szájöblögetésre is használhatjuk, ugyanis fertőtlenítő képessége sem elhanyagolható!

Sütőtakarítás szódabikarbónával – hogyan álljunk neki?

A házi tisztítószer elkészítéséhez szükségünk lesz:

  • egy kevés vízre
  • ecetes vízre

A két evőkanál szódabikarbónát annyi vízzel keverem össze, amennyivel krémes állagúra tudom dolgozni. Érdemes evőkanalanként adagolni hozzá a vizet, és amikor már nem folyik, de nem darabos, hanem kellemesen kenhető, késznek nyilvánítom. Egy szivacs segítségével végigkenem a sütőn: nem hagyom ki az ajtót, a rácsokat és az apróbb zugokat sem. Ha elkészültem, becsukom a sütő ajtaját, és 12 órán át állni hagyom a krémet.

Másnap ecetes vízzel fújom le a bekent részeket. Az ecet hatására az odakent szódabikarbóna felhabzik, és ekkor letörlöm.

Az ecet hatására a szódabikarbóna elkezd habzani
Az ecet hatására a szódabikarbóna elkezd habzani / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Ahogy az alábbi videóban is látható, szépen leszedi a szennyeződéseket, ám egy igazán mocskos, többéves zsírfoltokkal küzdő sütővel nem művel csodákat.

Nyitókép forrása: Shutterstock / Puzzlepix