Zsíros lerakódás a konyhában? Szabadulj meg tőle vegyszermentesen!

A hulladék- és vegyszermentes háztartás megteremtése odafigyelést igénylő feladat és szemléletformálás szükséges hozzá. Kezdd a konyhában a Földbarát látásmód érvényesítését!

A konyhai tevékenységek közül melyik a legutálatosabb számodra: a mosogatás vagy az alapanyagok héjától való megszabadítása? A mosogatást ma már sok háztartásban átveszi helyettünk a mosogatógép, így talán a konyhai legkellemetlenebb munkafolyamat első helyét a zsír eltávolítása okozza. A lerakódást csak úgy lehet elkerülni, ha minden ételkészítés után kitakarítod a konyhádat. Valljuk be őszintén, hogy vannak felületek, eszközök, anyagok, amelyeket szinte biztos, hogy naponta mégsem zsírtalanítunk. Ez pedig azt jelenti, hogy a takarítószernek mindenképp nagy erejűnek kell lennie.

A legalattomosabb támadást indítja ellenünk a zsíros gőz. Ezt elkerülni sem lehet, hiszen mindez az ételeink készítésekor keletkezik. Lerakódik a tűzhelyen, annak környékén, de lényegében az egész konyhát képes belepni. Az abba beleragadó por pedig csak még ront az amúgy sem üdítő állapoton. A tűzhely tisztítására megvannak a megfelelő szerek és a konyha tisztán tartásához is, de ha mindezt még a környezettudatosság jegyében igyekszünk megvalósítani, akkor az alábbi alapanyagokra lesz szükséged:

Takarítás, konyha, természetes
Kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

Nagy felületű textílián

A makacs gőz és zsír bárhol lerakódhat. Olyan berendezési tárgyakon is, amelyek tisztítása nem egyszerű, gépen nem mosható. A nagyobb felületen kárpittal borított bútorok, szőnyegek ilyenek. A ebben ez esetben is nagy segítséget jelenthet. Amikor már szinte kellemetlen tapintásúvá válik a kanapé kárpitja, szórd meg sóval és akár egy órán át is rajta hagyhatod. Utána már nincs is más teendő, mint leporszívózni a sót, amely remélhetőleg felszívta a zsírt és ezáltal levegőhöz juttatta a bútorodat.

Bármilyen zsíros „baleset” éri a kárpitot, a legjobb, ha azonnal cselekszel. A citromlé, ennek hiányában pedig a háztartási ecet siethet a segítségedre. Mosogatószivaccsal itass fel valamennyit és nyomkodd a zsíros felületbe jó alaposan. Hagyd, hogy a textília magába szívjon minél többet. Hagyd száradni, de ha a folt nem tűnt el, akkor újból lehet próbálni a műveletet.

Az már ismert, hogy a szódabikarbóna mennyi mindenre bevethető, ezért talán az sem meglepő, hogy a textíliában éktelenkedő zsírfoltra is jó lehet. Ahogy a só esetében, úgy a szódabikarbónával be kell szórni a foltot, kefével juttassuk az anyag mélyebb rétegeibe, majd a meleg vízbe mártott kefével tovább lehet folytatni az eltávolítási folyamatot.

Bútorokon

A zsíros gőz tényleg mindenen képes megtelepedni és bármilyen felület kellemetlen tapintásúvá válik. A fából készült konyhabútort sem kerüli el a szennyeződés. Csakhogy a fa felültet nem mindegy, hogy mivel tisztítjuk. A drága és vegyszertől egyáltalán nem mentes bútortisztítókat nem árt elkerülni, így ehhez is legjobb, ha természetes alkotóelemeket használsz fel. A víz és a szappan együttes hatása már régóta ismert a személyes higiénia és a mosás esetében is, ugyanakkor a konyhában is remekül alkalmazható. A zsíroldás első lépése, hogy langyos vízzel átmosod a felületet, amelyet aztán vizes és szappanos szivaccsal súrold tovább. A bútor mélyedéseibe, díszeibe ívódott zsír eltávolításához itasd át a felületet jó alaposan szappanos vízzel és fogkefével távolítsd el, ami nem oda való.

Az almaecet ugyancsak erős és természetes zsíroldó hatással bír. Egy kisebb szórófejes flakonba elkészített eleggyel (fele víz, fele almaecet) csak le kell spriccelni az területet. Néhány perces várakozás után csak le kell törölni a leoldott zsírt. Sőt, ha az almaecethez még cukrot is keversz jó megoldás lehet. Hagyd órákon át a szennyeződésen, majd mosd le.

Ugyanezek a konyhai alapanyagok a ház más pontján is eredményes tisztítószerekké válhatnak. Erről bővebben ITT olvashatsz.

Általános hatékonyság

Kimondottan a makacs és nehezen takarítható zsírfoltok ellenszere lehet a citrom és a együttes ereje. Akkor a leghatékonyabb ez a kombináció, ha a zsírfolt még friss. Ilyenkor annyi a teendő, hogy az érintett felületet (legyen az konyhapult, konyharuha, terítő) beszórod sóval és negyedórát hagyod pihenni. Ezalatt a zsírt magába szívja a só és ha még egy kis citromlével is megöntözöd, beledörzsölöd az anyagba, akkor az is segít az oldásban. Sőt a nagy hatékonyság érdekében áztasd citromos vízbe a konyharuhát, terítőt.

A konyhai csempére, egyéb felületre lerakódott kellemetlen zsírt a trisó is oldja. A könnyen beszerezhető alapanyagot legalább 60 fokos vízben old fel abból és töröld át a felületeket, majd tiszta vízzel is tedd meg mindezt.

Zsíroldás, konyha
Kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

Habár a kávézacc leginkább a kukában végzi, de a friss zsírfolt eltávolításában is jeleskedik, ha a foltot megszórjuk vele. Magába szívja a zsír és már le is törölhető.

Természetesen nemcsak a konyhai bútorok és textíliák lehetnek zsírosak, hanem maguk az edények, tepsik, serpenyők is. A val kevert ecet közösen indul az eltávolításra.  

Az ecet még eredményesebb lehet a zsíros lerakódások eltávolításában, ha ahhoz mosószóda is társul.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

Egy író azt állítja, Vilmos hercegnek volt pár internetes kapcsolata celebekkel