Barion Pixel 5 tipp a higiénikus hónaljért: hogyan előzzük meg a hónaljtáji sárga foltokat? – Coloré

5 tipp a higiénikus hónaljért: hogyan előzzük meg a hónaljtáji sárga foltokat?

2021. 10. 19.

Noha a verejtékezés szervezetünk természetes méregtelenítő folyamata, gyakran szembesülünk azzal, hogy az izzadtság kellemetlen foltokat hagy a ruhán. A verejtékpacák eltűntetése nem egyszerű feladat, ezért jobb, ha néhány egyszerű praktikával inkább a megelőzésre koncentrálunk!

Szódabikarbóna

A szódabikarbóna olyan, mint a Bazi nagy görög lagzi Windex ablaktisztítója: szinte mindenre jó. Gyakran alkalmazzák arcradírként, korpásodás ellen, fogfehérítő gyanánt vagy épp savlekötőként, ám kevesen tudják: az izzadtság kordában tartásában is segítségünkre lehet. A szódabikarbóna ugyanis egyrészt felszívja a nedvességet, másrészt elpusztítja azokat a baktériumokat, amik a testszagot okozzák. 

A szódabikarbónát érdemes belekeverni a dezodorba és ilyen formán felvinni a bőrre. Másik lehetőség, ha egy bögre vízben feloldunk egy teáskanálnyi port, majd egy törülközővel vagy mosókesztyűvel felvisszük a hónalja. Rohanós napokon vidd magaddal a kikevert csodaszert, hogy akár út közben is felfrissíthesd magad!

Szén- és magnézium tartalmú dezodor

A kellemetlen izzadságszagok ellen hatásosak a magnézium, szódabikarbóna és aktív széntartalmú dezodorok is. A természetes ásványi anyagokat tartalmazó dezodorok pozitív tulajdonsága, hogy igazán tartós komfort- és tisztaságérzetet biztosítanak, emellett nem hagynak ragacsos vagy kenőcsös filmréteget a bőrön. Mint a normál dezodorok esetében, úgy itt is fontos, hogy gondosan megmosott, száraz bőrre vigyük fel, mindössze 1-2 húzás erejéig. 

Yellow,stain,on,jacket,on,the,old,wooden,background.,top
Kép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

Alumíniummentes dezodor

A megelőzés kapcsán fontos, hogy különbséget tegyünk az izzadásgátlók és a dezodorok között. Míg az izzadásgátlók a bennük található alumíniumsók segítségével eltömítik a pórusokat (ezáltal blokkolják a fokozott verítékezést), addig az alumíniummentes dezodorok az esetleges kellemetlen szagokat semlegesítik. Emellett regenerálják és táplálják a hónalj vékony bőrfelületét, valamint fertőtlenítik is azt, így gátolják a mikrobák elszaporodását. Érdekesség, hogy az alumíniummentes dezodor az izzadt láb ápolására, szagtalanítására is igen hatékony, emellett pattanásos felületek helyi fertőtlenítésére is alkalmas. 

Hámlasztó szérum

Bizony, kedvenc hámlasztód már nem csak az arcon, hanem a hónaljon is bevethető! Kezdetben érdemes kis mennyiségű hámlasztó savat fröcskölni a hónaljra (hogy lásd, nincs-e kellemetlen bőrirritáció), vagy a folyadékkal átitatott vattapamaccsal áttörölni a felületet. Érdekesség, hogy a hámlasztó szérum nemcsak a testszag mérséklésére ideális, hanem a benőtt szőrszálakra is hatásos lehet! 

A felvitel előtt érdemes figyelni a hámlasztó állagára. Ha az ragadós, akkor nem érdemes felvinni, mivel ettől csak még sikamlósabb lesz a bőr, emellett fontos, hogy a kezelt terület fényérzékenysége fokozódhat a savak hatására. Ugyan ez a hétköznapokban valószínűleg nem okoz majd problémát, ám nyáron mindenképp vedd figyelembe ezt a  tényezőt. 

Close Up,asian,woman,with,hyperhidrosis,sweating.,young,asia,woman,with
Kép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

Hónaljvédő

Ha inkább a foltokkal, semmint a szagokkal gyűlik meg a bajod, érdemes beruházni egy hónaljvédőre! A legtöbb drogériában minimális összegért (1000 forint) kapható tapasz ugyanis meggátolja a dezodorok és a hónaljnedvesség okozta foltképződést, emellett különböző méretezése (S, M, L) szinte mindenki számára lehetővé teszi a használatát. A hónaljtapasz egyszerűen betapasztható a ruhába, viselése kényelmes, kívülről szinte észrevehetetlen. Fontos, hogy soha ne a bőrünkre, kizárólag a ruhára tapasszuk a hónaljvédőt, illetve érdemes odafigyelni arra is, hogy az optimális működés érdekében a ruha mindig száraz legyen! 

Borítókép forrása: Shutterstock/PuzzlePix