Nyári edzés: 9+1 mozgásforma, amit a forróságban is végezhetsz

2023. 06. 06.

A globális felmelegedés miatt egyre hosszabbak a forró időszakok nyáron, folyamatosan növekszik a hőmérséklet. Amikor pedig forró a levegő, nem könnyű magunkat rávenni egy kis mozgásra. Összeszedtünk néhány nyári edzést, ami meleg időben is megfelelő.

A meteorológusok is azt tanácsolják nyáron, hogy maradj odabent, minél kevesebb időt tölts a napon. A kánikulában az emberek fáradtságról panaszkodnak, anélkül is, hogy sok mindent tennének a nap folyamán. Már a gondolat is borzasztó lehet, hogy intenzív edzést végezz a melegben. Ezért összeállítottunk egy listát alternatív nyári edzésekről, amelyek nem kimerítenek, hanem energizálnak.

1. Jóga

Az Indiából származó ősi mozgásforma, a jóga az elmét és az izmokat együtt dolgoztatja. Ezt úgy éri el, hogy hat irányban − előre, hátra, felfelé, csavarodva, oldalra és fejjel lefelé − nyújtja a gerincoszlopot, mivel ez az, ami összeköti az agyat a test többi részével. Sok légzéssel jár, és csodákat tesz a hajlékonyságunkkal. Mivel több nehézségi foka, nem is túlzottan izzasztó, tökéletes nyári edzésforma.

nyári edzés
Kép forrása: Pexels / Cliff Booth

2. Pilates

Ha a jóga túl lassú számodra, és egy kicsit intenzívebb edzésre vágysz, a pilates a tökéletes választás! Ez a jóga és az erőnléti edzés kombinációja, amely során egy-egy testrészen dolgozol izoláltan, amíg szilárd alapot nem teremtesz a fizikai erőnlétedhez.

3. Erősítő edzés

A súlyok és súlyzók emelése ebben a nyári melegben egy kicsit sok lehet, nem igazán ajánlott a forróságban, ezért a következő legjobb alternatíva az erősítő edzés. Ez olyan mozgást takar, amikor gumiszalagot használsz, és azzal erősíted az izmaidat.

4. Úszás

Az úszás csodálatos kardiovaszkuláris edzés, vagyis kardio. Emeli a pulzusszámot, fokozza a vérkeringést és kalóriát éget. Ráadásul a medencébe merülés kifejezetten kellemes a nyári forráságban, a legjobb módja annak, hogy lehűtsd magad a kánikulában. Vedd fel tehát az úszódresszt, és indulás az uszodába.

nyári edzés
Kép forrása: Pexels / Emily Rose

5. Tollaslabda

Gyerekként mindig előkerült a tollaslabda és a tollasütő a nyári szünetben. Felnőttként is megfelelő nyári edzés lehet a kánikulában. Jó kardió edzés, illetve karcsú, fitt és mozgékony maradsz tőle. Sőt, nemcsak sportolsz, hanem jól is szórakozol közben.