Barion Pixel Mennyit lehet fogyni egy hónap alatt? Ennél több már egészségtelen – Coloré

Mennyit lehet fogyni egy hónap alatt? Ennél több már egészségtelen

2022. 06. 22.

Mennyit lehet fogyni egy hónap alatt? Nők ezreit foglalkoztatja a kérdés, ezért elmondjuk, mi az egészséges maximum.

A „Mennyit lehet fogyni egy hónap alatt?” kérdésre korántsem olyan egyértelmű a válasz, mint amit a különféle gyors eredményt ígérő fogyókúrás módszerek hirdetnek. Elvégre egy hónap nagyon rövid idő a test változásait illetően (bár diétázás közben egy örökkévalóságnak tűnhet), így fontos, hogy reális elvárásaink legyenek magunkkal szemben. Az alábbiakban elmondjuk, mire számíthatunk, és miként érdemes belevágni.

Mennyit lehet fogyni egy hónap alatt?

Ahhoz, hogy szervezetünk felhasználja saját tartalékait, kalóriadeficitet kell létrehoznunk, vagyis kevesebb energiát bevinni az ételekből és italokból, mint amennyit testünk a napi működése során felhasznál. A fogyás mértéke attól függ, hogy mekkora a szükséges és a ténylegesen bevitt kalóriamennyiség közti különbség. Túlzásba esni azonban nagyon nem ajánlott.

Mennyit Lehet Fogyni Egy Hónap Alatt
Hogy mennyit lehet fogyni egy hónap alatt, az elsősorban egyéni sajátosságok kérdése (Kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix)

Sokan szeretnének akár 10 kilót is ledobni egyetlen hónap leforgása alatt, ám ez legfeljebb akkor lehetséges, ha minimum 50 kiló vagy annál több a súlyfelesleg. A dietetikusok szerint azonban ilyenkor sem érdemes siettetni a folyamatot. A reális és egészséges fogyás mértéke ugyanis havonta 3-5 kiló, melynek eléréséhez naponta legfeljebb 500 kalóriával kell kevesebbet bevinnünk, mint amennyire a szervezetünknek szüksége lenne, ugyanakkor 1200 kalória alá semmiképp se menjünk. Ez hetente összesen 3500 kalóriadeficitet eredményezhet.

Mivel egy kiló emberi zsírból a testünk 6-7 ezer kalóriát képes kivonni, így az említett deficitnek köszönhetően minden héten valamivel több mint fél kilót veszítünk majd. Mindemellett a táplálkozási szokásaink megváltoztatása segíthet abban, hogy a szervezetünk kevesebb vizet tartson vissza, így a hónap végére megközelítőleg öt kiló mínusszal számolhatunk. Ám tartsunk észben, hogy ennek egy része a gyorsan visszatérő vízfelesleg.

Ezért célszerű lassan fogyni

Téves az az elképzelés, miszerint ha még tovább csökkentjük a kalóriák számát, akkor még többet fogyhatunk egy hónap alatt. A nagyobb deficit ugyanis kimondottan rosszat tesz a szervezetnek, mivel ennek következtében a test nemcsak a zsírt fogja már elbontani, hanem az izmokat is, melyek fenntartása nagy mennyiségű kalóriát igényel, ezáltal belassul az anyagcsere, romlik a fogyókúra hatékonysága. Arról nem beszélve, hogy a táplálékmennyiség radikális csökkenése vitaminhiányhoz és más betegségekhez vezet.

Amennyiben az étrendünk túlzottan kalóriaszegény, úgy folyamatosan kínozni fog az éhség, és alig várjuk, hogy véget érjen a diéta. Egy hónap elteltével aztán ismét többet eszünk, csakhogy az izomtömegveszteség miatt már a korábbinál is alacsonyabb a valódi szükségletünk, éppen ezért gyorsan visszatérnek a leadott kilók, azaz beindul az egészségtelen jojó-effektus. Ezért célszerű inkább egy lassabb, ám hosszú távon fenntartható, az életmódváltást szem előtt tartva diétázni, rendszeres mozgással kiegészítve. Bár így kicsivel tovább tart elérni a célunkat, ám cserébe egészségesebbek leszünk, és nem hízunk vissza. Az egészséges fogyásban segíthetnek még az alábbi tippek:

Mennyit Lehet Fogyni Egy Hónap Alatt Kiegyensúlyozott étrenddel
Nem az a lényeg, hogy mennyit lehet fogyni egy hónap alatt, sokkal inkább az, hogy az életmódváltást tartsuk szem előtt (Kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix)

Legyen a hangsúly a tápanyagokon: nagyon fontos, hogy az étrendünk csaknem száz százalékban teljes értékű ételeket, mint például gyümölcsöket, zöldségeket, teljes kiőrlésű magvakat, mogyoróféléket, sovány fehérjét és egészséges zsírokat tartalmazzon. A feldolgozott élelmiszereket inkább száműzzük, illetve figyeljünk az adagokra is, a többször keveset elvét követve.

Éljünk tudatosabban: a tudatosság jóval lényegesebb a fogyókúra során mint gondolnánk, így ha például ételnaplót vezetünk, akkor pontosan láthatjuk, hogy adott idő alatt honnan hová jutottunk, min érdemes változtatnunk és felelősséget vállalnunk a szokásainkért.

Felejtsük el a „mindent vagy semmit” filozófiát: valahányszor kiiktatunk valamit az étrendünkből, döntésünket általában olyan negatív gondolatok kísérik, hogy „soha többé nem ehetek ilyet”, amit hamarosan valószínűleg engedetlen magatartás és túlevés követ. Az egészséges életmód azonban egyebek mellett attól egészséges, hogy nem kell bűnösnek éreznünk magunkat, hiszen bármit ehetünk, csak éppen nem ugyanabban az időben. Hétköznapi példával élve, ha például megkívánunk egy süteményt, akkor ne vonjunk meg magunktól, viszont a nap többi étkezése már egészséges ételekből álljon.

Fogyás 40 felett: így pörgesd fel újra az anyagcserédet

A negyvenes éveikben járva sokan megtapasztalják, hogy egyre könnyebben szaladnak fel rájuk a plusz kilók, és egyre nehezebben tudnak megszabadulni tőlük. Elmondjuk, mi ennek az oka, és mit tehetünk ellene.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix