Barion Pixel Valóban kevesebbet sportolnak a nők, mint a férfiak? És vajon miért? – Coloré

Valóban kevesebbet sportolnak a nők, mint a férfiak? És vajon miért?

2022. 12. 02.

Egy új tanulmány kimutatta, hogy kevesebbet sportolnak a nők, mint a férfiak: alig fele annyi időt szánunk a mozgásra, mint az erősebbik nem.

A Preventive Medicine egy új tanulmánya arra jutott, hogy kevesebbet sportolnak a nők, mint a férfiak. A kutatók ezer férfi és nő fizikai aktivitását figyelték meg, és azt találták, hogy míg a férfiak átlagosan napi 30 percet végeztek a mérsékelttől az erőteljesig terjedő testmozgást – például gyors gyaloglást vagy futást –, addig a nők átlagosan csak 18 percet.

A testmozgás pedig nemcsak a fizikai erőnlét miatt fontos, hanem a lelki egyensúlyban is segít. Aki többet mozog, kevésbé lesz hajlamos a depresszióra. Dr. Paul Loprinzi, a Bellarmine Egyetem adjunktusa és a tanulmány egyik szerzője szerint az önbizalomhiány az egyik fő oka annak, hogy kevesebbet sportolnak a nők, mert kevésbé hisznek abban, hogy le tudják győzni a testmozgásban felmerülő akadályokat.

kevesebbet sportolnak a nők
Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

A tudósok azt is kimutatták, hogy ez a nehézség, vagyis az önbizalomhiány a gyermekkorból fakad, mivel a szülők sokkal „durvábban”, keményebben játszanak a fiúkkal, mint a lányaikkal. A kutatásban résztvevők átlagosan 48 évesek voltak, vagyis még abban a korban nőttek fel, amikor a gyermeknevelés merőben más volt, sokkal jobban épített a sztereotípiákra.

Ezen természetesen még lehet változtatni, a sportolásra szánt időt bármikor lehet emelni. A kutatók el is mondták, hogy mik azok a lényegi pontok, amiket a nőknek át kell gondolni, és el kell fogadniuk önmagukban.

Ne ijedj meg

Ha a 30 percet ijesztőnek találod, akkor apró, akár kétperces szakaszokra bontva végezd el az edzést. Minden perc számít! Nem gond, ha nem egyszerre, hanem szétbontva, napközben többször sportolsz egy kicsit. Egy-egy gyakorlat például a munka közben pihenésnek is jó, amivel átmozgatod egy kicsit a tested, főleg, ha ülőmunkát végzel.

Mozogj céltudatosan

Tartsd a mozgást az eszedben! Sunyi edzésstratégiák követésére is ösztönözheted magad, például arra, hogy távolabb parkolj az autóddal, ezért többet kelljen gyalogolnod a munkahelyedre, lépcsőzz, vagy járkálj, végezz gyakorlatokat a kedvenc műsorod alatt, amíg a reklámok vannak.

kevesebbet sportolnak a nők
Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Legyél kreatív

Fordítsd a sorban állást guggolásra, a WC-n ülve végezz kart, fejet, nyakat és vállakat átmozgató gyakorlatokat. Valamint a legjobb, ha elkerülöd a hosszú ideig tartó ülést.

Azon, hogy kevesebbet sportolnak a nők, mint a férfiak, a lehetőségeinkhez mérten érdemes változtatni. A mozgás egészségügyi előnyeit sem szabad figyelmen kívül hagyni, hiszen az csökkenti a szívbetegségek, a 2-es típusú cukorbetegség, a demencia és az Alzheimer-kór kockázatát. Növeli az önbecsülést, az alvás minőségét és energiát ad. 

Forrás: Prevention, You

Borítókép forrása: Shutterstock / Puzzlepix